Ūkininkė patarė, kaip paruošti putpelių kiaušinius

Jau daugiau nei dvidešimt metų putpeles auginanti ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė vištų kiaušinius valgo tik per Velykas.

Putpelių kiaušinius patartina valgyti žalius ir su lukštu. Bet ne visiems tai priimtina.<br>123rf nuotr.
Putpelių kiaušinius patartina valgyti žalius ir su lukštu. Bet ne visiems tai priimtina.<br>123rf nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Putpelių kiaušinius atranda vis daugiau lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 7:35 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 10:40 PM

Tačiau jos šeima kasdien skanauja putpelių kiaušinius, kuriuos paprastai valgo žalius ir su visu lukštu. Taip valgyti putpelių kiaušinius ji pataria ir visiems kitiems.

„Gogel-mogel“ paragauja ne visi

Ūkininkė dažnam pasiūlo paragauti „gogel-mogel“ iš putpelių kiaušinių.

Kažkada šis paprastas žydiškas desertas, gaminamas išplakus žalių kiaušinių trynius su cukrumi, buvo labai mėgstamas visoje Rytų Europoje. Bet vėliau ėmus baimintis, kad valgyti žalius kiaušinius pavojinga, nes galima užsikrėsti salmonelioze, patiekalas prarado populiarumą.

D.Urbonavičiūtė teigia, kad valgyti termiškai neapdorotus putpelių kiaušinius saugu, mat paprastai putpelės organizme laikosi 42 laipsnių temperatūra, todėl jis nėra tinkama terpė veistis salmonelėms ir kitoms bakterijoms. Tačiau jos paruoštą „gogel-mogel“ vis tiek išdrįsta paragauti ne visi.

Taigi, sugrąžinti į mūsų meniu žalią kiaušinį nėra lengva.

Rekomenduoja valgyti su lukštu

Dar mažiau žmonių sutinka paragauti žalių putpelių kiaušinių su visu lukštu, kurį taip pat rekomenduojama valgyti, nes šis – labai maistingas.

Suvalgius 100 g putpelių kiaušinių su lukštu galima gauti net 850 proc. vitamino D rekomenduojamos dienos normos ir 300 proc. kalcio, taip pat jame gausu vitamino A. O kur dar įvairūs kiti naudingi mikroelementai ir vitaminai, kurių palyginti mažame kiaušinyje yra labai daug.

„Šiuos kiaušinius gali vartoti ir alergiški žmonės, nes dažnu atveju jie nesukelia alergijų.

Be to, šie kiaušiniai stiprina imuninę sistemą, skatina protinę veiklą. Žodžiu, tai – vienas iš produktų, apie kuriuos galima sakyti „ir maistas, ir vaistas“. Ne veltui Japonijoje vaikams duodama kasdien suvalgyti po putpelių kiaušinį“, – kalbėjo D.Urbonavičiūtė.

Bet ne visiems drąsu kąsti mažą putpelės kiaušinuką su visu lukštu, kurį prieš tai rekomenduojama nuplauti. Daugumai nepatinka, kaip kramtomas lukštas girgžda tarp dantų.

Kai kurie įsigudrina putpelių kiaušinių lukštus išdžiovinti tamsioje, gerai vėdinamoje vietoje (tam paprastai užtenka kelių valandų) ir po to juos sugrūsti iki pudros konsistencijos. Tokių lukštų miltelių galima įberti į įvairius patiekalus, pavyzdžiui salotas.

Kaip kiaušinius virti?

Jeigu vis tiek neįsidrąsinsite valgyti žalius putpelių kiaušinius, galite juos apdoroti termiškai: virti, kepti iš jų kiaušinienę ir panašiai.

Tiesa, putpelių kiaušiniai verda gerokai trumpiau, nei vištų. D.Urbonavičiūtė patarė juos virti įdėjus į šaltą vandenį. Kai vanduo užvirs, išjunkite kaitrą.

Jeigu norite minkštai virtų kiaušinių, išgriebkite juos iškart iš vandens. Jeigu pageidaujate kietai virtų kiaušinių, dar 1 minutę palaikykite vandenyje.

Galioja labai ilgai

Putpelių kiaušinių skonis panašus į vištų, tik kiek švelnesnis, lengvesnis. Tad ir vartoti juos galima taip pat, kaip vištų kiaušinius.

O galioja putpelių kiaušiniai gerokai ilgiau, nei vištų.

„Kai kurie šaltiniai nurodo labai ilgą jų galiojimo laiką, bet Lietuvoje sutarta, kad juos tinka vartoti 70 dienų. Tačiau kiaušiniai turi būti tinkamai laikomi ir sveiki, lukštai neįskilę. Kiaušinius įskilusiu lukštu verčiau išvirkite“, – rekomendavo D.Urbonavičiūtė.

Dažyti be acto

Moteris putpeles augina jau daugiau kaip 20 metų, nuo 1995 metų, kuomet gavo dovanų 20 šių paukščių. O dabar jos keturių asmenų šeimos ūkyje auginama apie 20 tūkstančių putpelių.

Šiuo metu jos putpelių ūkis – didžiausias ir moderniausias Lietuvoje. Jį gali tekti plėsti, nes putpelių kiaušinių paklausa nenumaldomai auga.

Nemažai žmonių juos perka ir Velykoms. Kai kurie dažo, kiti – padeda ant stalo nedažytus.

D.Urbonavičiūtė taip pat deda putpelių kiaušinius ir ant Velykų stalo. Kartais juos nudažo, bet kuo toliau, tuo rečiau tai daro, nes esą gražiausi jai nedažyti kiaušinukai.

Jeigu nuspręsite dažyti putpelių kiaušinius, ūkininkė patarė rinktis tik natūralius dažus.

„Mano praktika rodo, kad dažai vis tiek prasiskverbia pro putpelių kiaušinių lukštą, nors ir kiek trumpai bei kaip atsargiai juos dažyčiau. O nesinori kiaušinių teršti chemija“, – prisipažino D.Urbonavičiūtė.

Dar vienas patarimas tiems, kas norėtų nudažyti putpelių kiaušinių Velykoms – nenaudokite acto, nes rūgštis nugraužia lukšto pigmentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.