Kodėl kiaušinių nereikėtų laikyti šaldytuvo durelėse

Kur geriausia laikyti kiaušinius diskutuojama jau seniai. Vieni įsitikinę, kad geriausia vieta jiems – šaldytuvo durelės. Kiti pasisako už šaldytuvo lentyną. Nesutariama ir dėl to, ar reikia kiaušinius laikyti šaldytuve, ar ne. 

 Šaldytuvo durelės nėra tinkama vieta kiaušiniams laikyti.<br> 123rf.com nuotr.
 Šaldytuvo durelės nėra tinkama vieta kiaušiniams laikyti.<br> 123rf.com nuotr.
 Geriausia laikyti kiaušinius originalioje pakuotėje. <br> 123rf.com nuotr.
 Geriausia laikyti kiaušinius originalioje pakuotėje. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 7:04 AM

Ir štai - pagaliau ekspertai turi atsakymą.

Kaip rašoma interneto puslapyje „Good Housekeeping“, geriausia kiaušinius laikyti jų originalioje pakuotėje, vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Taip jie bus apsaugoti nuo temperatūrų pokyčių ir galimų užkratų.

Sara Benwell – viena iš „Good Housekeeping“ redaktorių, rašo: „Durys ne tik yra šilčiausia vieta šaldytuve. Jos taip pat jautriausios temperatūros svyravimams. Kiaušinius geriausia laikyti ten, kur temperatūra pastovi. Todėl rekomenduojame laikyti juos vidurinėje šaldytuvo lentynoje“. 

Britų kiaušinių informacijos tarnyba patarė, kad geriausia kiaušinius joms skirtose dėžutėse, vienodoje, žemesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, kuo toliau nuo stiprų kvapą turinčių produktų, nes kiaušiniai lengvai sugeria įvairius aromatus.

„Good Housekeeping“ puslapyje pastebima, kad kiaušiniai prekybos centruose nėra laikomi šaldytuvuose, nes daugumoje lentynų vidutinė temperatūra yra žemesnė nei 20 laipsnių.

Tačiau, kaip rašo interneto portalas „Daily Mail“, dvi Bristolio universiteto Veterinarijos mokslų mokyklos ekspertės, daktarės Rosamund Barid ir Janet Corry sutinka, kad laikyti kiaušinius šaldytuve yra saugiausia, norint išvengti salmoneliozės, nes taip sumažėja rizika daugintis salmonelėms.

Žinomi britų virtuvės šefai Jamie Oliveris bei Nigella Lawson taip pat pasisako už kiaušinių laikymą šaltai. Anot jų, nors kiaušinius laikyti šaldytuve nebūtina, taip saugomi jie ilgiau išlieka švieži. 

Tiems, kurie turi laiko, N.Lawson patarė prieš kiaušinius verdant pusvalandį palaikyti juos šiltai. 

O štai „Michelin“ žvaigždute apdovanoto restorano šefas Raymondas Blancas turi kitą nuomonę. Jis nepritaria polinkiui šaldytuve laikyti viską, net ir tai, ko nereikėtų.

Dienraščio „Financial Times“ restoranų kritikas Timas Haywardas taip pat mano, kad kiaušiniai turėtų būti laikomi ne šaldytuve, o ant virtuvės stalviršio.

„Švieži, laisvai laikomų paukščių padėti kiaušiniai gali mažiausiai savaitę išbūti laikomi kambario temperatūroje. Lentyna šaldytuvo durelėse yra blogiausia vieta laikyti kiaušinius. Nuolatinis kratymas gadina baltymus, o kito maisto kvapai gali persismelkti per lukštą“, – pastebi ekspertas.

2013 metais „Daily mail“ žurnalistai nusprendė kartą ir visiems laikams išspręsti ginčą, kur geriausia laikyti kiaušinius.

Todėl jie kreipėsi į Jungtinės Karalystės Jorkšyro maisto tyrimų laboratoriją ir paprašė ištirti, kas atsitiks, kiaušinius laikant dvi savaites šaldytuve arba dvi savaites ne šaldytuve. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.