Patarė, kaip geriausiai laikyti bananus

Nusipirkote kekę bananų ir jie vos per kelias dienas patamsėjo?

 Bananų verčiau nelaikyti šaldytuve.<br> 123rf.com nuotr.
 Bananų verčiau nelaikyti šaldytuve.<br> 123rf.com nuotr.
 Jeigu bananų žievė pasidengė rudomis dėmelėmis, tai reiškia, kad jų krakmolas jau tapo cukrumi.<br> 123rf.com nuotr.
 Jeigu bananų žievė pasidengė rudomis dėmelėmis, tai reiškia, kad jų krakmolas jau tapo cukrumi.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 7:49 AM

Greičiausiai taip įvyko dėl to, kad neteisingai juos laikėte.

Pirmoji ir galbūt vienintelė taisyklė, kurią jums būtina žinoti apie bananų laikymą, yra vengti juos laikyti šaldytuve, ypač kol jie yra nesunokę.

Bananai yra tropiniai vaisiai, o tokius apskritai nelabai tinka laikyti šaltai.

Taigi, geriausia bananus laikyti kambario temperatūroje – ne šaldytuve, ypač kol jie žali ir neprinokę.

Jeigu įdėsite neprinokusius bananus į šaldytuvą, sumažinsite jų tikimybę prinokti ir, pasak „Chiquita Banana“ įmonės ekspertų, „jie gali nebesusigrąžinti galimybės prinokti net vėliau palikti kambario temperatūroje“.

Bananams reikėtų leisti sunokti, kitu atveju jie liks žali, krakmolingi ir neskanūs.

Nokdami bananai darosi saldesni, minkštesni ir aromatingesni, taip pat ir rudesni. Ruda spalva nereiškia, kad vaisius genda. Tai – natūralus nokimo procesas ir kuo labiau bananai ruduoja, tuo labiau jie darosi sunokę ir saldesni, rašo interneto puslapis „Health“.

Jeigu vis dėlto norite laikyti bananus šaldytuve, geriausia, kad jie jau būtų pasidengę dėmelėmis. Nes tai reiškia, kad jų krakmolas jau tapo cukrumi.

Kaip paaiškino Haroldas McGee knygoje „On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen“: „Kai vaisius pradeda nokti, jį galima laikyti šaldytuve ir jis palyginti mažai pakeis spalvą“, tačiau, kaip pridūrė: „Ilgainiui žievė vis tiek pajuodos“.

Jeigu bananai pajuodavo, jie vis tiek dar būna tinkami vartoti, nors ir atrodo keik bauginančiai.

Virtuvės šefė iš JAV Christina Tosi teigė, kad netgi naudoja pajuodusius bananus, gamindamas savo bananinį kreminį pyragą. Naudodama visiškai pajuodusius ir minkštus bananus ji išgauna didžiausią įmanomą jų skonį. Taigi, nors tokie bananai atrodo baisiai, jie, pasak šefės, tobulai tinka pyragui.

Norint kaip įmanoma ilgiau išlaikyti bananus šviežius geriausia pirkti juos dar pusžalius ir palaikyti kambario temperatūroje, kol bus tinkami valgyti.

Nedėkite jų į maišelį ar uždarą erdvę. Tai tik pagreitins nokimo procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu