Patarė, kaip marinuoti mėsą, kad kepant nesusidarytų kancerogenai

Kai gegužis mus lepina vasariškais orais, kone kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia ant žarijų kepama mėsa. Bet kad mėsa būtų ne tik skani, bet ir sveika, reikia nepamiršti kelių svarbių jos ruošimo taisyklių. 

 R.Bogušienė.
 R.Bogušienė.
 Kepdami virš ugnies kuo dažniau kepkite folijoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepdami virš ugnies kuo dažniau kepkite folijoje.<br> 123rf.com nuotr.
Čiobreliai, rozmarinai, raudonėliai ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo.<br> 123rf.com nuotr.
Čiobreliai, rozmarinai, raudonėliai ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 3:52 PM, atnaujinta May 28, 2018, 2:38 PM

Kalbiname sveikos mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus" direktorę  ir mamą Ramintą Bogušienę.  

– Kodėl žmonės labiausiai mėgsta keptą mėsą? Kodėl ji mums tokia skani? 

– Kepant atsiskleidžia produkto skonis ir kvapas, spalva tampa patraukli, todėl keptas maistas mums atrodo skanesnis. 

– Prasidėjo grilio kepsnių sezonas. Kaip kepti mėsą, kad ji būtų ne tik skani, bet ir sveika?

– Pirmiausia reikia pasirinkti kokybišką mėsą, tinkamai ją paruošti. Dabar orai labai šilti, nebe pavasariški. Todėl stovyklaudami nepamirškime mėsą laikyti vėsiai. Jei nėra šaldytuvo, reikia naudoti šaltkrepšius. Žalią mėsą reikia iškepti tą pačią dieną, kad ji nesugestų. 

Antra – mėsos paruošimas taip pat svarbus. Pirkdami jau paruoštą marinuotą mėsą patikrinkite etiketes: ar marinate nėra sveikatai kenksmingų maisto priedų (konservantų, skonio ir kvapo stipriklių, dažiklių ir t.t.), rinkitės, kur daugiausia mėsos ir liesesnės jos dalys, trumpiausias sudedamųjų dalių sąrašas, nėra krakmolo, rafinuotų aliejų, druskos – iki 1 g/100 g, be pridėtinio cukraus. 

Jei ruošiate patys, nepersūdykite, geriau naudokite daugiau šviežių ir džiovintų prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių, kurie ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo.

Trečia – labai svarbu, kad kepdami mėsą jos neperkaitintume, nesudegintume, kad išsaugotume jos maistinę vertę ir sultingumą.

Kepant grilyje svarbu nekepti mėsos virš tiesioginės ugnies, tik ant žarijų. Neatsitraukti nuo kepamos mėsos, o nuo varvančių riebalų įsiplieskus ugniai, ją užlieti vandeniu. 

Mėsai apdegus, kai ji apanglėja ir prisismelkia dūmų, susidaro kancerogeninės medžiagos.

Valgydami juos, praryjame kancerogenines medžiagas – heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie apsunkina virškinimą, sukelia sunkumą skrandyje, nuovargio jausmą pavalgius. Reguliariai maitinantis tokiu maistu, organizmas pamažu apsinuodija ir pradeda sirgti. 

Pabandykite mėsą kepti folijoje. Taip apsaugosite mėsą nuo kaitrios ugnies, ji bus tokia pati kvapni, bet ypač sultinga, nes neišgaruos jos natūralios sultys. 

Folijoje rekomenduočiau kepti liesesnę mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą. Tačiau riebesnę mėsą geriau kepkite be folijos, kad nulašėtų riebalai. 

Tačiau pats sveikiausias, tausojantis, mėsos apdorojimo būdas – troškinimas. Pavyzdžiui, yra ketaus puodų, kuriuos puikiai galima naudoti ir virš žarijų maistui troškinti – taigi puodas tinkamas ne tik šaltuoju sezonu, bet ir barbekiu sezono metu.

Maisto ruošimui lauke puikiai tinka ir kedro lentelės, kurios skirtos maistui kepti grilyje, orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje. Geriausiai tinka žuvies patiekalams gaminti, tačiau puikiai tinka ir raudonai mėsai, kiaulienai, vištienai ir daržovėms kepti.

Kanados kedro lenteles prieš kepimą rekomenduojama išmirkyti šiltame vandenyje (ne mažiau 1 val.). Gaminamas patiekalas dedamas ant vandenyje išmirkytos lentelės ir dedamas virš grilio, pašaunamas į orkaitę ar konvekcinę krosnelę. 

Kepimo lentelei kaistant, išsiskiria kedre esantys natūralūs eteriniai aliejai. Eterinio aliejaus natūralūs skoniai ir aromatai susigeria į gaminamą maistą. Taip gaminamas maistas įgauną natūralų kedro aromatą ir skonį. Priklausomai nuo sudegimo laipsnio vieną lentelę galima panaudoti iki 3 kartų.

– Dabar madinga prie mėsos grilyje kepti ir daržoves. Kaip jas paruošti, kaip sveikiausia kepti?

– Labai svarbu, kad su mėsa valgytume daržovių. Ir jų turėtų būti daugiau nei mėsos! Jei grilyje kepsite daržoves, labai svarbu, kaip ir mėsos, jų nesudeginti. Nes iš tokių daržovių bus ne nauda, o tik žala. 

Dabar gamta mums gausiai dovanoja įvairias salotas, špinatus, ridikėlius, svogūnų laiškus. Valgykime sezonines daržoves, gardinkime jas šaltai spaustu, nerafinuotu aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis. 

Jei visgi norime paįvairinti daržovių asortimentą, kepkime jas folijoje, troškinkime ketaus puode. Taip nesudeginsime, išsaugosime vertingas medžiagas. 

Ir nepamirškime, kad valgymas yra malonumas, todėl reikia neskubėti, gerai sukramtyti maistą. Mokykime vaikus valgant sėdėti už stalo, nesiblaškyti, neryti kąsniais. 

Reikia prisiminti, kad virškinimas prasideda jau burnoje, todėl lėtai valgydami ir gerai sukramtydami maistą mes padedame savo organizmui jį lengviau suvirškinti ir pasisavinti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.