Svarbios paslaptys, kaip virti kiaušinius be lukšto – tikrai pavyks visiems

Kiaušinis – idealus pasirinkimas pusryčiams, pietums ar net vakarienei. Ką daryti, jei nusibodo paprastas omletas ar kiaušinienė? Išsivirkite kiaušinių be lukšto. 

 Be lukšto virti kiaušiniai.<br> 123rf.com nuotr.
 Be lukšto virti kiaušiniai.<br> 123rf.com nuotr.
 Be lukšto virti kiaušiniai.<br> 123rf.com nuotr.
 Be lukšto virti kiaušiniai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 7:53 AM

Baltymai bus tvirti, o trynys – kreminis. Tie, kurie paragauja taip ruoštų kiaušinių, dažniausiai tokius ir renkasi, o ne virtus paprastai.  

Išvirti kiaušinius be lukšto nėra taip sunku, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbu pasirinkti tinkamą gaminimo būdą ir žinoti tam tikras paslaptis.

„KitchenMag“ patarė, kaip ruošti kiaušinius be lukšto, kad patiekalas būtų skanus ir keltų apetitą, o ne virstų beforme mase.

Naudingi patarimai 

Norėdami paruošti kiaušinius be lukšto rinkite tik pačius šviežiausius kaušinius. Pastovėjusių kiaušinių baltymai gali nesutvirtėti, nesusiformuoti aplink trynį ir išskysti.

Prieš ruošdami kiaušinius išimkite iš šaldytuvo – kad gerai išvirtų, jie turi būti kambario temperatūros.

Kad geriau sutvirtėtų baltymai, kai kurie į vandenį įpila šaukštą acto ar citrinų sulčių. Tačiau yra skeptikų, kurie abejoja, ar tai tikrai būtina. 

Nors patyrę meistrai sugeba įleisti kiaušinį tiesiai į vandenį, ne tokiems patyrusiems patartina pirmiau supilti kiaušinį į nedidelį indelį, o iš jo – į puodą. Taip kiaušinis gražiau susiformuos.

Viename puode nereikėtų virti daugiau nei 2-3 kiaušinių. 

Kaip virti kiaušinius be lukšto

Yra net keletas metodų, kaip virti kiaušinius be lukšto. 

Į puodą pripilkite 5-7 cm vandens ir užvirkite. Vanduo neturėtų virti ir kunkuliuoti – kiaušinį galėsite dėti, kai nuo dugno ims kilti maži burbulai. Pasūdykite vandenį, pilkite acto. 

Jeigu kiaušiniai švieži, baltymai gražiai susiformuos įleidus kiaušinį tiesiai į vandenį. Jeigu kiaušiniai ne pirmo šviežumo, šluotele ar šaukštu padarykite vandenyje sūkurį ir atsargiai įleiskite kiaušinį, tačiau ne į vidurį, o arčiau sienelės. 

Virkite 3 minutes.

Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų vanduo. 

Atsarginis variantas

Jeigu baiminatės eksperimentuoti, yra kitas metodas išvirti kiaušinį be lukšto. Paimkite gabalėlį maistinės plėvelės, ištepkite aliejumi, išklokite ja nedidelį dubenėlį, įkulkite kiaušinį, maistine plėvelę paimkite už kraštų ir suriškite. Dėkite į verdantį vandenį ir virkite. Baigus virti tereikės atrišti plėvelę ir išsiimti kiaušinį.

Šis metodas patogus tuo, kad galima iškart paruošti daug kiaušinių. Tiesa, jis reikalauja kiek daugiau laiko ir krapštymosi.

Dar vienas variantas – šis tikrai pavyks visiems

Dar viena galimybė išvirti kiaušinį be lukšto – virti jį garuose. 

Dideliame puode užvirinkite vandenį, ant jo dėkite indą, kuriame galima garinti produktus.

Pasiruoškite tiek formelių, kiek kiaušinių virsite (arba kiek tilps). Tai gali būti nedideli keraminiai dubenėliai, taurės, keksiukų kepimo formelės. Į kiekvieną dėkite sviesto, įleiskite po kiaušinį.

Kai puode susidarys daug garų, dėkite indelius į garinimo indą, uždenkite dangčiu ir virkite 6-10 minučių arba kol baltymas bus pakankamai tvirtas, o trynys dar skystas.

Vienintelis šio metodo minusas – kiaušiniai bus tokios formos, kokios yra jūsų indeliai. Tačiau jų skonis bus puikus.

Kaip patiekti?

Be lukšto virtus kiaušinius patiekite su skrebučiu, avokadais, smidrais, kumpiu ar šonine – jis tiks su viskuo, kas tik jums patinka.

Skanaus! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.