Ekspertai atskleidė, kurią kepsninę geriausia pasirinkti

Nuo paprasčiausių metalinių šašlykinių iki prabangių keramikinių grilinių, nuo anglinių iki elektrinių, nuo kainuojančių vos keliolika eurų iki tų, už kurias klojami šimtai.

Lietuviai renkasi vis modernesnes kepsnines. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai renkasi vis modernesnes kepsnines. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Ant geros kepsninės galima paruošti beveik viską.<br> 123rf.com nuotr. 
 Ant geros kepsninės galima paruošti beveik viską.<br> 123rf.com nuotr. 
Panevėžio raj. Piniavoje verslininko Jono Katino "Barbekių kavinėje" kepami kepsniai garvežį primenančioje kepsninėje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Panevėžio raj. Piniavoje verslininko Jono Katino "Barbekių kavinėje" kepami kepsniai garvežį primenančioje kepsninėje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Panevėžio raj. Piniavoje verslininko Jono Katino "Barbekių kavinėje" kepami kepsniai garvežį primenančioje kepsninėje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Panevėžio raj. Piniavoje verslininko Jono Katino "Barbekių kavinėje" kepami kepsniai garvežį primenančioje kepsninėje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Pastaruoju metu LIetuvoje labai išpopuliarėjo kamado tipo kepsninės. Nuotraukoje – „Big Green Egg MiniMax“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu LIetuvoje labai išpopuliarėjo kamado tipo kepsninės. Nuotraukoje – „Big Green Egg MiniMax“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu LIetuvoje labai išpopuliarėjo kamado tipo kepsninės. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu LIetuvoje labai išpopuliarėjo kamado tipo kepsninės. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Barbekiu tipo griliai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Barbekiu tipo griliai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Tradicinio skonio mėgėjams patinka ant anglių kepamas maistas.<br>AP nuotr.
Tradicinio skonio mėgėjams patinka ant anglių kepamas maistas.<br>AP nuotr.
 Vertinantiems komfortą patiks dujinės kepsninės. <br> 123rf.com nuotr. 
 Vertinantiems komfortą patiks dujinės kepsninės. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 2:32 PM

Šiais laikais pardavėjai stebina kepsninių įvairove, o vartotojai vis dažniau nuo įprastinių šašlykinių pereina prie įmantresnių, brangiau kainuojančių, tačiau daugiau galimybių suteikiančių ir įspūdingiau atrodančių maisto gaminimo lauke prietaisų.

Kepsninių pirkimo bumas

Šiuo metu maisto gaminimas lauke Lietuvoje išgyvena tikrą renesansą. Bent jau taip atrodo, pažvelgus į tai, kokios diskusijos apie kepsnines verda socialiniuose tinkluose.

Tai, kad lietuviai vis labiau domisi kepsninėmis, patvirtino ir prekybininkai.

„Praėjusieji metai buvo pasirengimo, atsargaus žvalgymosi metai. Tai matyti palyginus 2017 ir 2018 metų pirmuosius 5 mėnesius. Šiais metais pardavėme tris kartus daugiau kepsninių negu pernai.

Žmonės vis dažniau pereina nuo įprastų šašlykinių prie daugiau galimybių teikiančių kepsninių. Kažkas tokias pamato pas kaimyną, kažkas – apsilankęs parduotuvėje“, – teigė „Topo centro“ ryšių su visuomene atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Anot pašnekovo, lietuviai ypač pamėgo kamado kepsnines, nes kas trečia „Topo centre“ nuperkama kepsninė yra būtent tokia, nors Europoje jų pardavimai sudaro vos kelis procentus.

Mažiausiai žinomos – hibridinės kepsninės

O kokių dar būna kepsninių?

Anot „Topo centro“ ekspertės Jūratės Petrovskienės, jų būna skirtingų tipų: anglinės (tokios yra nešiojamos, nedidelės), dujinės, elektrinės, kamado ir hibridinės.

Viena nuo kitos jos skiriasi kuro tipu, dydžiu, dizainu ir, žinoma, kainomis.

„Galbūt mažiausiai vartotojams žinomos yra hibridinės kepsninės, kurios leidžia kepti tiek naudojant anglį, tiek dujas ar elektrą.

O populiariausios „Topo centre“ yra žinomiausios hibridinių kepsninių prekės ženklo „Weber“ kepsninės.

Ypač mėgstama jų mobilioji programėlė, kurioje gausu patarimų, kaip gaminti grilyje, įvairių receptų, laikmačių ir kitos įdomios informacijos“, – pasakojo J.Petrovskienė.

Kas tinka prie namo, o kas – prie ežero?

Kepsnines ekspertai pataria rinktis pagal tai, kur ir kam jas naudosite.

Pavyzdžiui, kamado kepsninės, anot J.Petrovskienės, išsiskiria savo funkcionalumu ir praktiškai neribotomis galimybėmis. Jose galima kepti visų tipų mėsą, paukštieną, žuvį ir daržovės ar sūrį. Šios kepsninės tinka įmantriausiems kulinariniams eksperimentams.

Tačiau specialistė pridūrė, kad kamado, kaip ir dujinėms kepsninėms, paprastai reikia daugiau vietos. Tad verčiau jas pirkti tiems, kurie turi nuosavą būstą ir laikyti jas kiemuose ar terasose. Nebent įsigytumėte mažo dydžio transportavimui skirtą kamado kepsninę.

Tarpinis variantas yra elektrinės, dar kitaip vadinamos balkoninės, kepsninės, kurių laikymo vietą nesunku keisti. Bet joms būtina elektra.

Važiuojantiems į gamtą J.Peterovskienė siūlė rinktis lengvai transportuojamas, nesunkias anglines kepsnines, kurios yra daug funkcionalesnės nei mums įprastos šašlykinės.

Priklauso ir nuo kompanijos dydžio

Prekybos centro „Senukai“ specialistė Asta Karčauskaitė renkantis kepsninę taip pat, pirmiausia patarė sau atsakyti į klausimą, kur dažniausiai ją naudosite, ir kokio dydžio kompaniją joje paruoštu maistu vaišinsite.

„Jeigu laisvalaikį mėgstate leisti namuose, rinkitės iš stacionarių kepsninių, kurios turi daugiau funkcijų nei nešiojamos ir yra itin patogios.

Dažnai keliaujantiems labiau tiktų mobili kepsninė su ratukais bei patvariomis kojelėmis.

Jei gaminsite tik sau ir šeimai, poreikius patenkins ir mažesnė apvali kepsninė su dangčiu, o jei jūsų namai vasarą tampa visų draugų susibūrimo vieta – rinkitės didesnį, dujomis arba anglimis kūrenamą įrenginį“, – rekomendavo specialistė.

Norintiems išsikepti kepsnį didesniame buto balkone ar terasoje, pasak A.Karčauskaitės, ypač tinka lengvos, kilnojamos kepsninės.

Svarbu ir tai, ką gaminsite

Renkantis kepsnines svarbu atsižvelgti ir į tai, ką jose gaminsite: tik mėsą, žuvį ar daržoves, o gal kažką daugiau.

Juk šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti viską: ir sultingą mėsos kepsnį, ir kalakutą, picą, pyragą, jūros gėrybes, troškinius ir pan.

Svarbu tik turėti tinkamus priedus kepsninėms.

„Jei ruošdami maistą mėgstate eksperimentuoti, rinkitės naujos kartos kepsninę, turinčią daug skirtingų funkcijų.

Viena iš galimų – įmontuotos metalinės juostelės, kurios surenka marinato perteklių ir išgarina jį atgal ant kepančio maisto, taip suteikdamos patiekalui subtilų skonį.

Be to, esama kepsninių priedų – išmanių termometrų – kuriuos galima susieti su telefone įdiegta programėle, leidžiančia viso kepimo metu sekti kepsnio temperatūrą net ir esant už 45 metrų nuo kepsninės.

Norintiems dar daugiau funkcionalumo verta rinktis kepsninę, turinčią ne tik įprastas groteles, bet ir galimybę įstatyti kitas keptuves, picos akmenį. Su tokia kepsnine pasigaminsite ir ispanišką paelijos troškinį, ir tikrą neapolietišką picą, ir azijietiškus „Wok“ makaronus“, – teigė A.Karčauskaitė.

Kepsninės vertinantiems komfortą

Dar vienas svarbus dalykas, renkantis kepsninę, yra jų veikimo principas.

Kepsninių, kaip minėta, gali būti dujinių, anglinių ar elektrinių. Kiekviena jų turi savo privalumų.

„Jei vertinate komfortą ir paprastumą, rinkitės dujinę kepsninę. Jos yra lengvai valdomos ir įkaista vos per 10–15 min., todėl maistą jose paruošti galima itin greitai.

Be to, kai kuriose dujinėse kepsninėse naudojamos ketaus grotelės ir vulkaninės kilmės „lavos“ akmenys palaiko tolygų karštį, tad sultingus kepsnius iškepti turi galimybę net ir mėgėjai.

Dėl šių savybių dujines kepsnines galėsite naudoti ne tik ypatingomis progomis, bet ir ruošdami kasdienę vakarienę ar išradingus pusryčius“, – žadėjo A.Karčauskaitė.

„Topo centro“ atstovai pastebėjo, kad dujines kepsnines ne tik paprasta naudoti – užtenka prijungti prie dujų baliono, bet jos yra ir labai funkcionalios: šalia grilio esančioje zonoje galima tuo pačiu metu kepti ir virti.

Be to, dėl galimybės reguliuoti temperatūrą jose galima kepti įvairų maistą, o turint didesnį modelį galima valgį ruošti net ir didelėms kompanijoms.

Pasiilgusiems dūmų kvapo

„Topo centro“ specialistai įspėjo, kad kepsninės, kurios yra apvalios formos ir užveriamos, skirtos kūrenimui tik su anglimis.

Anglimis kūrenamas kepsnines dažniausiai renkasi tradicinių skonių atstovai.

Jos vartotojus žavi kompaktiškumu, tuo, kad jose įvairius patiekalus, net rūkyti mėsą, o ypač tokias kepsnines vertina neįsivaizduojantys lauke kepto patiekalo be subtilaus ir užburiančio dūmų aromato.

„Čia žavi ir pats procesas: kepsninės ir kuro paruošimas, laužo kūrenimas, idealiai kepimui tinkančių žarijų laukimas“, – kalbėjo prekybos centro „Senukai“ specialistė.

Norintys kvapnaus kepsnio ar kito patiekalo, turėtų pasirūpinti, kad anglys būtų iš tiesų kokybiškos. Tik tada jos tolygiai degs ir lems puikų rezultatą.

„Norėdami iškepti didelį sultingą kepsnį, rinkitės tolygiau degančius ir ilgiau kaitrą išlaikančius briketus, o greičiau sudegančios anglys tiks lengvai kepančiai vištienai ar dešrelėms.

Svarbu atminti, kad į anglimis kūrenamą kepsninę nereikėtų pilti vandens – norint ją užgesinti, tereikia išsemti pelenus“, – patarė A.Karčauskaitė.

Elektrinė kepsninė – bet kokiu oru

Norintiems skrudintais patiekalais džiaugtis visais metų laikais, anot „Senukų“ prekybos centro specialistės, verta rinktis kontaktines elektrines kepsnines.

„Ar lietingą vasaros dieną, ar snieguotą žiemos vakarą – tokioje kepsninėje gaminti patiekalai primins vasaros malonumus.

Elektrinių kepsninių grotelės maistą kaitina iš abiejų pusių, taigi sveikai ir gardžiai paruošite ne tik mėsą ar daržoves, bet ir karštus sumuštinius, dešrainius bei itališkus „panini“ suvožtinius.

Be to, reljefinis įrenginio paviršius ant patiekalų suformuos groteles primenantį raštą ir taip sukurs lauke ruošto maisto įspūdį“, – žadėjo A.Karčauskaitė.

Kepsninių ilgaamžiškumo paslaptis

Renkantis kepsninę verta atkreipti dėmesį ir į jos priežiūros galimybes. Tik tinkamai prižiūrima kepsninė tarnaus ilgiau.

„Nors daugiafunkcės kepsninės turi gerokai daugiau galimybių, negu paprastos šašlykinės, bet priežiūra nėra sudėtinga.

Informaciją, kaip prižiūrėti dujinę kepsninę, suteiks pardavėjas pagal konkretų gamintoją ir modelį, tad kiekvienas nesunkiai susidoros su šia užduotimi namuose.

Anglimi kūrenamų kepsninių negalima po kepimo užlieti vandeniu. Sudegus žarijoms, jas reikia susemti ir išpilti.

Rekomenduojama kepsnines laikyti sausai, šaltuoju metų laiku nepalikti lauke.

Didelės dujinės kepsninės tikrai nesinorės kiekvieną kartą tempti į sausą vietą, bet ją apsaugoti galima su specialiais apvalkalais“, – kalbėjo „Topo centro“ atstovai.

Pašnekovai priminė po kiekvieno kepimo nepamiršti išvalyti ir kepsninių priedus: iešmus, groteles. Tai nesunkiai pavyks naudojant specialius valiklius. Gerai nuvalyti priedai nesugadins patiekalų skonio kito gaminimo metu.

„Senukų“ prekybos centro ekspertė siūlė kepsnines valyti tik specialiai joms skirtais valikliais, pritaikytais konkrečiam paviršiui – emaliui, ketui.

O nerimaujantiems, kad prikepusias groteles išvalyti užtruks, rekomendavo rinktis kepsninę, kurios dalis galima plauti indaplovėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.