Šeimininkių atradimai, kuo pagardinti bulvių košę: kai kurie tikrai nustebins

Bulvių košė – vienas mėgstamiausių patiekalų, ypač šaltuoju sezonu – ji puri, minkšta, gardžiai kvepianti ir sušildanti iki pat pirštų galiukų. Tinkamai paskaninta bulvių košė gali būti ne tik garnyras, bet ir atskiras patiekalas. 

Tinkamai paskaninta bulvių košė gali būti ne tik garnyras, bet ir atskiras patiekalas. <br> 123rf nuotr.
Tinkamai paskaninta bulvių košė gali būti ne tik garnyras, bet ir atskiras patiekalas. <br> 123rf nuotr.
Tinkamai paskaninta bulvių košė gali būti ne tik garnyras, bet ir atskiras patiekalas. <br> 123rf nuotr.
Tinkamai paskaninta bulvių košė gali būti ne tik garnyras, bet ir atskiras patiekalas. <br> 123rf nuotr.
Kad bulvių košė būtų skani, svarbu ne tik iš ko ji pagaminta, bet ir kaip sutrinta.<br> 123rf nuotr.
Kad bulvių košė būtų skani, svarbu ne tik iš ko ji pagaminta, bet ir kaip sutrinta.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė su žirneliais.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė su žirneliais.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė gardinama pačiais įvairiausiais pagardais.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių košė gardinama pačiais įvairiausiais pagardais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 3:40 PM, atnaujinta Oct 28, 2022, 7:53 AM

Iš interneto platybių surinkome kelias dešimtis namų šeimininkių atradimų ir patarimų, kuo jos gardina bulvių košę: tarp jų rasite ir tokių, kuriuos galbūt jau žinote, tačiau kai kurie gerokai nustebins. 

Kaip pagaminti pačią skaniausią bulvių košę – kuo ją pagardinti? Dalinamės.

Pieno produktai ir riebalai

Amžina klasika – bulvių košę gardinti pienu, sviestu ir žiupsneliu muskato. 

„Pilkite karšto pieno ir dėkite šiek tiek sviesto – karštas pienas suteikia košei ypatingo skonio“, – patarė viena šeimininkė.

„Skaniausia, kai sviesto nepamažinam. Arba pieną keičiame grietinėle“, – patirtimi pasidalijo kita.  

Pieno į košę nepila ir daugiau šeimininkių – vietoje jo į košę pila skysčio, kuriame virė bulvės ir paskanina košę sviestu bei grietine. Svarbiausia, pasak jų, – gerai išplakti košę, tuomet ji bus bus pasakiškai skani. 

„O aš vietoje grietinės dedu porą šaukštų miltų – irgi labai skani košė“, – pakomentavo viena internautė. 

Nemažai šeimininkių bulvių košę gardina tarkuotu kietuoju sūriu ar gabalėliu mocarelos: beria jų į sutrintą košę ir palaiko, kol išsilydys.

Tuo tarpu viena žinovė pasiūlė į košę dėti šaukštą ar du maskarpones sūrio: „Nereikės nei sviesto, nei pieno – skonis superinis“.

„O man atradimas – tepamas minkštas sūrelis bulvių košėje. Skanu labai“, – pasidalijo dar viena šeimininkė.  „Aš dar šaukštą majonezo dedu ir tepamo sūrelio („Philadelphia“ tipo)“, – jai paantrino kita.

Dar viena interneto vartotoja prisipažino, kad jos šeima dievina košę, į kurią išmaišyta  trintos varškės su šaukšteliu garstyčių. 

Daržovės: nuo žirnelių iki raugintų kopūstų 

Skaniausios bulvių košės verdamos ne vien tik iš bulvių – tokia nuomonė peršasi perskaičius namų šeimininkių rekomendacijas.

Nereta į verdamą košę deda svogūnų ar porų arba gardina česnakais: ištirpina sviesto, įtarkuoja skiletelę ar dvi, užvirina pieną ir, supylusios ant bulvių, sugrūda. „Kažkas man rekomendavo įspausti česnako – žinokit, nerealiai patiko“, – atradimu džiaugėsi viena. 

Kitoms nėra skanesnės košės, kurioje pusę masės sudaro bulvės, kitą pusę – moliūgai. „Dar bazilikai, raudonėlis, sviestas ir pienas – košė tiesiog nuostabi“, – komentavo viena. 

Į košę dedami ir salierai ar morkos – pasak vienos šeimininkės, tokia košė patinka net ir tiems, kurie morkų nemėgsta dėl saldumo. Taip pat galima bulves maišyti su brokoliais ar žiediniais kopūstais. 

„Viename restorane nusižiūrėjau bulvių košės virimo būdą – dabar jis mano mėgstamiausas: bulvių košę gardinu sviestu ir pienu, dedu sutrintų žirnelių, šiek tiek sveikų, netrintų žirnelių ir šiek tiek svogūnų laiškų. Tobula!“ – savo receptu pasidalino viena šeimininkė.

Žalios spalvos košei suteiks, tačiau skonio smarkiai nepakeis špinatai. Štai vienas iš gausybės receptų: „Baigdama virti bulves įdedu šaldytų špinatų. Trindama košę dedu ir šviežio tepamojo sūrelio, sviesto, krapų, česnakų. Pieno nepilu. Kai bulvės išverda, man užtenka to skysčio... Skanumėlis!“ – patikino internautė.

Dar kitai skaniausias derinys, kai košę išverda iš paprastų bulvių, saldžiųjų bulvių ir žaliųjų šaldytų žirnelių. 

„O man skaniausia bulvių košė su raugintais kopūstais. Kai bulvės šiek tiek apverda, dėkite raugintus kopūstus ir virkite. Išvirus sugrūsti kaip paprastai su šiltu pienu ir valgyti su spirgučiais“, – patirtimi pasidalijo dar viena internautė.

Kiti produktai: nuo kiaušinio iki aguonų 

Gardindamos bulvių košę šeimininkės nestokoja išmonės. Kai kurie pagardai tikrai netikėti!

Viena jų pasidalino senovinės kleboniškos bulvių košės receptu – į įprastai išvirtą bulvių košę dėti piene užplikyto krakmolo (kisieliaus). „Tuomet košė būna labai švelni“, – patikino moteris.

Kita, nusižiūrėjusi nuo močiutės, į košę įmaišo žalią kiaušinį.

„Žemaitiška bulvių košė: virtas bulvytes sutrini, paspirgini lašinukų su svogūnu, įmuši porą kiaušinių, truputį karšto pieno ir gerai išmaišai. Nuostabiausia košė, kurią valgome vieną. O jeigu lieka, kitą dieną iš jos gaminu bulvinius virtinukus arba dedu į lietinius kaip įdarą“, – net keliais receptais pasidalijo viena šeimininkė.

Bulvių košė gardinama ir įvairiausiais prieskoniais: ciberžole, rozmarinais, bulvių ar persilado prieskoniais (petražolės, česnakai ir druska). 

„Man teko valgyti bulvių košę, į kurią įdėtas šaukštelis krienų, jie suteikė pikantiškumo. Labai tiko prie dešrelių“, – patikino viena internautė. Kitai nurodė košę gardinanti ne paprastais, o vasabių krienais.

Dar vienas netikėtas ingredientas – aguonos. Yra šeimininkių, kurios košę ruošia būtent su jomis.

Kokiais įrankiais apsiginkluoti?

Kad bulvių košė būtų skani, svarbu ne tik iš ko ji pagaminta, bet ir kaip sutrinta.

„Mano šeima mėgsta bulvių košę, trintą trintuvu. Ji būna lipni, bet tokia jiems pati skaniausia“, – tikina viena šeimininkė.

„Mėgstu išplaktą plakimo šluotele košę. Nes jei bus trinama trintuvu ar smulkintuvu – bus tąsi“, – pakomentavo kita. 

„Aš taip pat košę suplaku plaktuvu, vadinamuoju mikseriu. Dedu pieno, sviesto. Kažkada pavaišinau svečią, tai netgi paklausė, kokia tai košė – tokios purios sakė niekad nevalgęs“, – patirtimi dalinasi dar viena virėja. 

„Geriausia – sugrūsti mediniu kočėlu. Tuomet košė būna nuostabi“, – seną gerą metodą įvertino interneto vartotoja.

„Gal ir ne naujovė, bet taip darydavo močiutė – pagamintą bulvių košę palaikydavo orkaitėje – man tai nerealiai skanu“, – paveldėtą receptą išdavė šeimininkių grupės internete dalyvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.