Atrado geriausią būdą, kaip reikėtų saugoti perpjautą avokadą

Avokadas – vienas mėgstamiausių produktų, ypač pusryčiams. Dedame jo ant sumuštinių, į salotas, kokteilius, tepame vietoje sviesto, netgi gardiname košę.

Avokadai – pernelyg vertingi, kad švaistytume. Ką daryti su kita puse, kad ji nepajuoduotų, ir jos netektų išmesti? <br> 123rf nuotr.
Avokadai – pernelyg vertingi, kad švaistytume. Ką daryti su kita puse, kad ji nepajuoduotų, ir jos netektų išmesti? <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 7:57 AM

Tokie pusryčiai – ne tik skanūs, bet ir maistingi. Valgydami avokadus mes gauname organizmui labai reikalingų riebiųjų rūgščių. 

Tačiau kas iš mūsų nėra nusivylęs, kai atvėrę šaldytuvo duris pamatome, kad prieš dieną palikta sveika avokado pusė taip pajuodavo, jog visiškai nekyla pagundos jos valgyti?

Šie vaisiai yra pernelyg vertingi, kad švaistytume. Ką daryti su kita puse, kad ji nepajuoduotų, ir jos netektų išmesti? 

Vienas iš pasiūlymų – sunaudojus vieną avokado pusę kitoje palikti kauliuką. Teigiama, kad jis saugo avokadą nuo oksidacijos, tai yra – gedimo.

Tačiau tokiu atveju žalia išlieka tik ta avokado dalis, kuri liečiasi su kauliuku – likusi atvira vaisiaus dalis netenka žvilgesio ir gražios spalvos.

Portalas „Today“ išbandė keletą skirtingų metodų, kaip laikyti perpjautą avokadą, ir juos įvertino.

Dalijamės. 

1. Įvynioti į maistinę plėvelę

Idealiu atveju maistinė plėvelė turėtų sudaryti hermetišką aplinką. Negaudamas sąlyčio su deguonimi avokado paviršius neturėtų oksiduotis. Tad avokadas buvo suvyniotas į plėvelę ir paliktas 24 valandoms šaldytuve. 

Rezultatas: vietose, kur po plėvele susidarė keletas oro kišenių, avokadas parudavo. 

2. Įtrinti citrinų sultimis ir įvynioti į maistinę plėvelę

Askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C, neleidžia avokadui oksiduotis – tai yra, ruduoti. 

Perpjautas avokadas buvo ištrintas citrinos sultimis, po to apvyniotas maistine plėvele ir paliktas šaldytuve.

Rezultatas: po 24 valandų avokadas buvo tik šiek tiek parudavęs, tačiau dėl citrinų rūgšties  avokado minkštimas tapo panašus į košę. 

3. Ištepti alyvuogių aliejumi ir įvynioti į maistinę plėvelę

Kaip ir citrinų sultyse, alyvuogių aliejuje yra rūgščių, kurios turėtų stabdyti oksidaciją. 

Avokado puselė buvo ištepta aliejumi, suvyniota į maistinę plėvelę ir palikta šaldytuve.

Rezultatas: avokadas buvo daug rudesnis nei taikant ankstesnius metodus, o jo tekstūra buvo riebi, slidi ir truputį suminkštėjusi.

4. Palikti avokadą sandariame inde su perpjautu svogūnu

Svogūnuose yra sieros dioksido – ši medžiaga naudojama džiovintiems vaisiams, pavyzdžiui, razinoms ar abrikosams apdoroti.  Ar vaisiai apdoroti, galima atskirti pagal spalvą: tamsiai rudi abrikosai yra neapdoroti sieros dioksidu, o ryškiai oranžiniai – taip. 

Pusė avokado buvo palikta šaldytuve hermetiškame inde su perpus perpjautu svogūnu. 

Rezultatas: avokadas buvo beveik toks pat žalias, kaip ir tą akimirką, kai jis buvo perpjautas. Taigi, portalas priėjo prie išvados, kad tai geriausias iš visų taikytų metodų.

O gal jūs turite savo metodą? Pasidalinkite komentaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.