Kaip išsirinkti miltus be glitimo

Žmonės atsisako glitimo dėl dviejų dažniausių priežasčių – arba dėl asmeninio noro maitintis sveikiau, arba dėl to, kad tokie mitybos apribojimai būtini dėl sveikatos būklės.

Miltų pasiūla – didžiulė, tereikia mokėti išsirinkti ir tinkamai panaudoti.<br> 123rf nuotr.
Miltų pasiūla – didžiulė, tereikia mokėti išsirinkti ir tinkamai panaudoti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Kas tas avokadas“

2019-04-15 10:43

Visam gyvenimui atsisakyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, priversti celiakija sergantys žmonės. Šios ligos atvejų Lietuvoje diagnozuojama vis daugiau, o glitimas ja sergantiesiems sukelia skirtingai pasireiškiančią alerginę reakciją: bėrimą, vėmimą, viduriavimą ar priešingai – vidurių užkietėjimą. 

Tiesa, galima ne tik sirgti celiakija, bet ir būti labai jautriems arba alergiškiems glitimui. Daugiausia glitimo yra kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir šių grūdų gaminiuose.

Tačiau glitimo atsisakymas neturėtų apriboti galimybių mėgautis skaniu ir gardžiu maistu. Todėl šiandien pakalbėkime apie miltus be glitimo ir kaip juos panaudoti. Daugelį miltų galite rasti didesnėse ir mažesnėse prekybos tinklų parduotuvėse.

Miltai be glitimo

Ryžių miltai – juos reikėtų maišyti su kitų rūšių miltais, kadangi jie labai sausina. Ryžių miltai puikiai tinka blyneliams.

Kukurūzų miltai – tinka biskvitui, picai ir blynams gaminti.

Grikių miltai – juos būtina maišyti su kitais miltais. Tinka blynams, vafliams, pyragėliams.

Avižiniai miltai – idealiausia būtų ieškoti ženklo „be glitimo“, nes dažniausiai šie miltai gaminami bei pakuojami aplinkoje, kurioje pakuojami glitimo turintys produktai. Bet Lietuvoje kol kas tokių nesu matęs. Šiaip šuos miltus lengva pasigaminti patiems pasirinkus avižas be glitimo, kurių rasti yra žymiai lengviau. Šie miltai geriausiai tinka blynams, blyneliams, sausainiams ir vafliams gaminti.

Migdolų miltai – juos būtina reikia maišyti su kitomis miltų rūšimis.

Avinžirnių, lęšių, sojų miltai – geras baltyminis priedas maišant su kitais miltais. Žinau, kad kažkas iš jų gamina desertus, bet aš visur jaučiu ankštinių skonį. Todėl juos naudoju nebent avinžirnių omletui.

Tapijokos miltai – tai balti į krakmolą panašūs saldūs milteliai. Dažniausiai naudojami miltų be glitimo mišiniuose bei kaip tirštiklis gaminant sriubas, padažus, saldžius kremus, pudingus ir kitus desertus. Galite rasti specializuotose sveiko maisto parduotuvėse.

Linų sėmenų miltai naudojami tik kartu su kitais miltais bei kaip tirštiklis ir kiaušinių pakaitalas.

Miltų mišiniai – pastaruoju metu atsirado įvairių miltų mišinių be glitimo. Dažniausiai jais prekiauja sveiko maisto parduotuvės. 

„Kas tas avokadas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.