Grilio meistrė: kiek laiko kepti jautienos kepsnį ir kodėl lašišos nereikia gardinti citrina

Nors vakarai dar vėsoki, vien mintis apie virš žarijų čirškančius kepsnius vilioja vakarieniauti lauke. Jei šašlykų pradžiamokslis jau praeitas, prekybos tinklas „Lidl“ ir grilio meistrė, Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė Halina Bovševič, šįkart kviečia išbandyti ką nors naujo. Pavyzdžiui, jautienos ar žuvies kepsnius – tinkamai pasirinkus pagardus, kepimo laiką ir temperatūrą jie netruks tapti jūsų vasaros hitu!

Norint skaniai iškepti jautieną grilyje, reikia atsižvelgti į tai, kokią jos dalį gaminsite.<br> 123rf.com nuotr.
Norint skaniai iškepti jautieną grilyje, reikia atsižvelgti į tai, kokią jos dalį gaminsite.<br> 123rf.com nuotr.
 Lašišų didkepsniai (14,95 Eur/kg) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
 Lašišų didkepsniai (14,95 Eur/kg) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
 21 d. brandintas Black Angus jautienos kepsnys Top Round Steak (17,99 Eur/kg) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
 21 d. brandintas Black Angus jautienos kepsnys Top Round Steak (17,99 Eur/kg) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
 Skrostos auksaspalvės dorados (4,44 Eur / 500g) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
 Skrostos auksaspalvės dorados (4,44 Eur / 500g) visose LIDL parduotuvėse nuo gegužės 9 d.  <br> LIDL nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-05-09 14:48, atnaujinta 2019-05-09 15:05

Ne visa jautiena tinka kepti grilyje

Pasak H. Bovševič, norint skaniai iškepti jautieną grilyje, reikia atsižvelgti į tai, kokią jos dalį gaminsite. Priekinė jaučio kumpio dalis – kietesnė, todėl ji labiau tinka troškiniams ruošti. Visas kitas jautienos dalis, anot grilio meistrės, galima drąsiai dėti ant grotelių – tereikia žinoti, kaip ją paruoši. Išpjovą, antrekotą ir nugarinę kepti reikia aukštesnėje temperatūroje ir trumpiau, o štai krūtininę jautienos dalį – žemesnėje temperatūroje ir gerokai ilgiau.

Galinis jaučio kumpis geriausias savo skonio savybes taip pat atskleidžia, kai yra kepamas ilgesnį laiką neaukštoje temperatūroje, o iškeptas supjaustomas plonomis juostelėmis. „Kad įprastas jautienos išpjovos kepsnys vidutiniškai iškeptų, užtenka ant įkaitintų grotelių jį pačirškinti po 2-3 minutes iš abiejų pusių. Tuo tarpu jautienos kumpio top round didkepsniui laiko prireiks daugiau – 110 laipsnių temperatūroje kiekvieną pusę reikėtų pakepti po 7-8 minutes. Čia reikėtų atminti, kad brandintai mėsai laiko prireiks kiek mažiau, o storesniems kepsniams – daugiau. Nuėmus mėsą nuo kaitros, svarbu leisti jai šiek tiek pailsėti – palikite trumpam uždarame inde ir įsitikinsite, kaip kelios poilsio minutės pagardina kepsnį!“, – tikina virtuvės šefė.

Satay iešmeliai skubantiems

Anot H. Bovševič, jei kumpis brandintas, galima apsieiti ir be prieskonių ar marinato (arba naudoti jų mažai). Mat brandinimo metu susidarę fermentai skaido mėsos baltymus. Šis procesas ne tik suteikia produktui skonio, bet ir palengvina virškinimą. Be to, ši jautienos dalis vertinga ir tuo, kad yra gausi baltymų ir turi nedidelį kiekį riebalų.

Kaip žinoti, kad mėsa iškepusi? H. Bovševič rekomenduoja įsigyti mėsos termometrą – žemiausia maistui tinkamos grilyje keptos jautienos temperatūra neturėtų būti mažesnė nei 35 laipsniai. Jei termometro po ranka neturite, į kepsnį galite įdurti medinį pagaliuką arba jį šiek tiek įpjauti – kuo šviesesnis, skaidresnis mėsos sultinukas išbėga, tuo geriau mėsa yra iškepusi. Pasak virtuvės šefės, šis metodas taikomas net geriausiuose restoranuose, ypač jei svečiai užsisakė visiškai iškeptą kepsnį.

Garnyrui – saldūs vaisiai ir uogos

Jautienos kepsnių garnyras gali būti pats įvairiausias – brokoliai, paprikos, bulvės, cukinijos, baklažanai ar lapiniai kopūstai (kale) su trupučiu citrinos ir alyvuogių aliejaus. Lėkštėje dailiai atrodys ir vyšninių pomidoriukų šakelė. H. Bovševič pataria prieš kepant įpjauti jų odelę – nuo karščio ji kiek pasitrauks ir išlaikys estetinę išvaizdą. Ieškantiems naujų skonių, prie jautienos didkepsnio virtuvės šefė siūlo išbandyti saldų garnyrą: slyvas ar kriaušes perpjaukite pusiau ir pakaitinkite virš žarijų iš abiejų pusių. Ant grilio kaitinti galima visas daržoves – net smulkiai supjaustytus ridikėlius ar kaliaropes – o tam labai tinka specialūs aukštai temperatūrai pritaikyti kepimo kilimėliai.

Pamirškite citrinos ir lašišos duetą

Jei ant grilio ruošiatės kepti žuvį, ekspertė pataria naudoti dvipuses ar specialiai žuviai kepti skirtas groteles, o prieskonius – pavyzdžiui, česnaką, prieskonines žoleles, citriną ir sviestą – dėti į išskrostos žuvies vidų. Kad netektų likusio vakaro praleisti šveičiant groteles, jas dėkite ant jau įkaitusio grilio – tuomet žuvies odelė greičiau paskrunda ir neprikepa.

Svarbiausias grilio meistrės patarimas – pamiršti citrinos ir lašišos duetą: „Lašiša savyje turi saldumo. Jei jai paruošti naudojama citrina ar jos sultys, dingsta tikrasis šios žuvies skonis! Lašišai gaminti kur kas labiau tinka apelsinas, o citrinas ir žaliąsias citrinas verčiau naudokite baltai žuviai, pavyzdžiui, doradai gardinti.“

Keptą lašišą, pasak H. Bovševič, dar labiau paryškins ir bazilikas ar pesto padažas bei vyšniniai pomidoriukai. Labai svarbu šios riebios žuvies neperkepti – dings ne tik skonis, bet ir naudingosios omega-3 riebalų rūgštys. Pakaks 4-6 minučių kiekvienai pusei, priklausomai nuo gabaliukų storio.

O jei ruošiate lašišos didkepsnius, grilio meistrė rekomenduoja juos padengti migdolų riešutų, saulėje džiovintų pomidorų ir prieskoninių žolelių užtepu. Kepant grilyje jis pavirs traškia plutele, kuri padės atskleisti dar nepatirtus lašišos skonius ir aromatus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.