10 klaidų, kurias ruošdami vištieną daro daugelis žmonių

Iš visų mėsos gaminių, kuriuos vartojame, mažiausiai problemų sukelia vištiena. Ją gana paprasta ruošti. Nepaisant to, dauguma vis tiek neišvengia klaidų.

 Kai kurios klaidos nedovanotinai gadina vištienos skonį. <br> 123rf nuotr. 
 Kai kurios klaidos nedovanotinai gadina vištienos skonį. <br> 123rf nuotr. 
Kai višta iškepa, leiskite jai šiek tiek „pailsėti“.<br> 123rf nuotr. 
Kai višta iškepa, leiskite jai šiek tiek „pailsėti“.<br> 123rf nuotr. 
Plovimas ant mėsos esančių bakterijų nepašalins.<br> 123rf nuotr. 
Plovimas ant mėsos esančių bakterijų nepašalins.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 3:12 PM

Kartais jos būna ypač didelės, dėl kurių vištiena tampa infekcijos šaltiniu ar gresia apsinuodyti. Geriausiu atveju darydami kai kurias klaidas tiesiog sugadinsite patiekalo skonį.

Kada taip nenutiktų, pateikiame jums populiariausias vištienos ruošimo klaidas:

1. Per ilgai atšildote

Jeigu šaldytą vištą rytą paliksite ant stalo, vakare ji gali tapti infekcijų šaltiniu. Deja, kambario temperatūroje ant vištienos bakterijos veisiasi ypač aktyviai.

Tad norėdami atšildyti šaldytą vištieną verčiau perkelkite ją iš šaldiklio į šaldytuvą ir palikite ten pernakt. Taip išvengsite rizikos.

2. Gaminate iškart, vos išėmę iš šaldytuvo

Taip elgtis irgi nėra teisingai. Net jeigu šaldyta višta prieš tai buvo atšildyta šaldytuve, išimtą iš jo palikite ant stalo bent 20 minučių pastovėti. Tik taip mėsa tolygiai atšils ir pagaminta išliks sultinga.

3. Iš anksto pašalinate odelę

Sakoma, kad ji – riebi. Taip, šiek tiek. Tačiau be odelės paruošta vištiena bus pernelyg sausa ir beskonė.

Tad jeigu norite nuimti odelę, darykite tai tik tada, kai mėsa jau paruošta.

Tas pats pasakytina ir apie kaulus. Taip, jų nevalgysite, bet kol kepa mėsa, kaulai padeda jai tolygiau iškepti.

4. Plaunate vištieną

Tai – ypač dažna klaida. Vištieną reikia plaukti tik siekiant pašalinti gleives. Baterijų ši procedūra nenužudys.

Priešingai – plaudami vištieną paskleisite baterijas po visą virtuvę ir rizika kuo nors apsikrėsti išaugs.

Beje, plauti peilius ir lenteles, kuriais naudojote pjaustydami mėsą, kaip tik būtina.

5. Užmirštate apie termometrą

Žinoma, kai kurie iš akies gali pasakyti, kada vištiena jau iškepusi.

Tačiau dauguma žmonių geriau orientuojasi pagal kulinarinį termometrą. Jeigu temperatūra viduje pasiekė 70–80 laipsnių Celsijaus, galite mėsą valgyti drąsiai.

6. Paliekate per mažai vietos

Čia kalbame apie viso paukščio kepimą. Gaminant jam reikia gana nemažai erdvės, kad būtų sultingas ir iškeptų tolygiai.

Deja, daugelis vištieną ruošia jai per mažuose induose.

Taip pat svarbu nepridėti į indą, kuriame kepate vištieną, per daug papildomų produktų.

7. Iškart patiekiate ant stalo

Iškeptai ir išimtai iš orkaitės vištienai reikia šiek tiek „pailsėti“, kad ją visą persmelktų sultys, o mėsa spėtų šiek tiek ataušti.

Paprastai tam užtenka 5 minučių, nesarbu, kokia būtų višta.

8. Dedate vištą kepti ne ta puse

Nedaugelis atkreipia dėmesį, kuria puse padėtą vištą kepti: krūtinėle į viršų ar į apačią.

Nors tai atrodo smulkmena, vištos kepimo būdas turi ypatingą reikšmę jos galutiniam skoniui.

Krūtinėlė – pati didžiausia paukščio dalis ir dėdami vištą taip, kad krūtinėlė būtų atsukta į apačią, jūs sumažinate tikimybę paukštį perdžiovinti, nes ji gaminsis savo sultyse.

9. Išmetate vidines skerdienos dalis

Išpjaudami ir išmesdami bet kurią vidinę vištos dalį darote nedoanotiną klaidą. Juk jas galima puikiausiai panaudoti.

„Man patinka pridėti skranduką, kepenėles, kaklelį ir sparnelių nuopjovas prie po paukščiu esančių daržovių, – sakė vienas virtuvės šefas. – Iš jų išeis puiki užkandėlė, kuria galėsite pavaišinti svečius, kol paukštis „ilsisi“.

10. Naudojate per daug prieskonių

Tinkamai užauginta višta kepama turi prisipildyti tik savo pačios aromatu.

Jeigu jūsų rankose kokybiškas produktas, jam paruošti užteks tik šiek tiek druskos, pipirų ir kokių nors prieskonių pagal skonį, kurie suteiks patiekalui papildomų gardžių natų.

Be to, norint išgauti daugiausia skonio, prieskoniuoti paukštį reikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Parengta pagal „Lifter“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.