Antis ant stalo – šventė į namus

Paukštiena – mėgstama ir vertinama Lietuvoje. Iš jos galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų – nuo paprastų iki ypatingų. Jei ant kasdienio stalo tradiciškai karaliauja vištiena ar kalakutiena, per šventes ar savaitgaliais galima pasilepinti antiena arba žąsiena.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 8:00 AM, atnaujinta Dec 4, 2019, 11:35 AM

Norėdamas pirkėjams padėti sutaupyti brangaus laiko ir atnešti dalelę šventės ant kasdienio stalo „Norfos“ prekybos tinklas jau keletą metų iš eilės žiemos sezono metu siūlo įsigyti šaldytų, marinuotų ar parduotuvėse konvekcinėse krosnyse iškeptų ančių.

Tad susikurti šventę ir pasimėgauti šia ypač skania mėsa gali visi: ir tie, kurie geba patys užmarinuoti antį ir ją išsikepti, ir tie, kurie neturi laiko ar nemoka jos paruošti, ir tie, kurie nori iškart pasimėgauti žinovų pagamintu skaniu patiekalu.

„Antiena tarp „Norfos“ pirkėjų populiarėja – praėjusiais metais žiemos sezono metu pardavėme per 30 tonų šaldytų, 24 tonas marinuotų ir daugiau nei 16 tonų keptų ančių“, – atskleidė prekybos tinklo „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

Parduotas didelis kiekis marinuotų ir iškeptų ančių tik patvirtina faktą, kad pirkėjai puikiai įvertino prekybos tinklo pasiūlymą – pikantiškame medaus ir imbiero marinate marinuotas antis, kuriomis prekiaujama ir šiemet. Įsigiję žinovų paruoštą paukštį pirkėjai visada gali būti ramūs dėl puikaus rezultato.

Kuo ypatinga antiena?

Antis, vandens paukštis, dažniausiai minta įvairiomis žolėmis, šakniastiebiais, todėl antiena laikoma ekologiška ir sveika mėsa. Vandens paukščių mėsa nuo naminių paukščių mėsos skiriasi spalva – ji daug rausvesnė. Tai nulemia mėsoje esantis didelis deguonies kiekis.

Antienoje yra daug baltymų (100 g mėsos – 16 g baltymų), mikroelementų, vitaminų B6 ir B12, joje gausu folio rūgšties, geležies. Tad tokią mėsą sveika valgyti tiek dideliems, tiek mažiems.

„Norfa“ antis gabena iš Vengrijos, turinčios daugiametes šių paukščių auginimo ir ruošimo tradicijas. „Vengriškos antys išsiskiria tuo, kad yra mėsingos, jų mėsa labai sultinga“, – patikino mėsininkas D.Bartošius.

Ką svarbu žinoti renkantis paukštį švenčių, savaitgalio ar kasdieniam stalui? Kaip jį paruošti ir iškepti?

Pasak D.Bartošiaus, svarbu išsirinkti jauną paukštį – jo svoris paprastai būna iki 3 kilogramų. Prieš marinavimą pirmiausia, jei antis šaldyta, ją reikėtų lėtai atšildyti vėsioje patalpoje, po to nuplauti ir nusausinti.

Ančiai marinuoti reikėtų druskos, juodųjų pipirų, česnakų, šiek tiek kvapiųjų žolelių – mairūnų, raudonėlių, rozmarinų. Norint pikantiškesnio, saldesnio skonio galima naudoti gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną.

Dažniausiai antis marinuojama paprastai – prieskonių mišiniu ištrinama iš išorės ir vidaus ir paliekama šaldytuve. Marinuoti reikėtų bent vieną naktį.

Ruošiantis ją kepti svarbu žinoti keletą taisyklių

„Anties mėsa natūraliai yra kietesnė, nes tai vandens paukštis, kuriam judėti reikalingi tvirti raumenys. Tad norint, kad anties mėsa būtų skani ir sultinga, ją kepti reikia žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką. Tuomet riebalai tirps, drėkins mėsą. Iškepęs paukštis nebus riebus, o mėsa bus minkšta ir sultinga“, – patarė mėsininkas D.Bartošius.

Kepant antį orkaitėje ant grotelių paukštį reikėtų dėti krūtinėle į viršų, po grotelėmis padėti indą riebalams nuvarvėti. Taip pat svarbu, kad į orkaitę dedama antis būtų kambario temperatūros, o orkaitė būtų įkaitinta.

Iš pradžių reikėtų apskrudinti antį aukštoje – 200–220 laipsnių temperatūroje, kad užsidarytų paviršinės mėsos raumenų poros ir neleistų drėgmei iš mėsos ištekėti į paviršių. Po to temperatūrą reikėtų sumažinti iki 150–160 laipsnių ir kepti apie 2–2,5 valandos.

Kepant reikėtų nepamiršti kas pusvalandį palaistyti paukštį nuvarvėjusiais riebalais – tuomet mėsa išliks sultinga, o odelė bus traški.

„Jei nusprendėte išsikepti antį greičiau, ją kepkite kepimo rankovėje. Tokiu atveju galima kepti aukštesnėje temperatūroje – 180–190 laipsnių. Antis iškeps greičiau – per 1,5–2 valandos, nepraras sultingumo ir minkštumo.

Kai iki kepimo pabaigos liks 10–15 minučių, norint, kad antis apskrustų, patartina prakirpti rankovę ir padidinti temperatūrą iki 200 laipsnių“, – patirtimi dalijosi D.Bartošius. Tačiau lėtesnis kepimas žemesnėje temperatūroje, pasak jo, mėsai suteikia daugiau skonio ir minkštumo.

Norintiems paragauti ypatingai paruoštos anties mėsininkas davė dar vieną patarimą: antį galima lėtai ir ilgai kepti kepimo formoje, sandariai uždengtoje dangčiu ar apvyniotoje folija. Dangtis ar folija neturi liestis prie kepamos anties.

Kepti reikėtų 6–7 valandas žemoje – 120–130 laipsnių – temperatūroje. Kepimo pabaigoje antį reikėtų atidengti, gausiai palaistyti susidariusiu skysčiu ir apskrudinti 10–15 minučių 200 laipsnių temperatūroje įjungus vėjelio funkciją. Taip paruošta anties mėsa tiesiog kris nuo kaulų.

Mėsininkas D.Bartošius įspėjo: iškeptos anties niekada nereikia skubėti pjaustyti. Reikia jai leisti pastovėti 10–15 minučių, kad viduje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys, tik tuomet paukštį galima pjaustyti ir patiekti. O jeigu prekybos tinkle „Norfa“ įsigijote jau iškeptą antį, liks tik paruošti garnyrą ir pašildyti paukštį.

Geriausia tai padaryti naudojant kepimo rankovę, kuri leis paukštienai sušilti, bet neišsausėti. Jeigu orkaitėje ruošiate garnyrą, pavyzdžiui, kepate bulves, joms baigiant kepti dėkite antį į orkaitę ir 10–15 minučių pašildykite.

Anties garnyrui tradiciškai tinka apvirtos ir apkeptos bulvytės, įvairios daržovės – morkos, moliūgai, galima iškepti įvairių vaisių – obuolių, kriaušių. Prie antienos tinka lengvi salstelėję padažai su bruknių, spanguolių uogiene, svogūnų džemas.

Šeimininkėms dažnai kyla klausimas, kur panaudoti iš anties ištekėjusius riebalus. D.Bartošius pataria anties riebaluose kepti bulves – pasak jo, jos bus itin skanios. Anties riebalus taip pat galima panaudoti sriuboms virti, košėms gardinti.

Troškinti raudonieji kopūstai

Reikės:

- 1 nedidelio raudonojo kopūsto, supjaustyto juostelėmis (apie 800 g)

- 2 v. š. lydyto sviesto 1 nedidelio svogūno, supjaustyto pusžiedžiais

- 3–4 rūgštesnių obuolių, supjaustytų skiltelėmis

- 3–4 v. š. rudojo cukraus

- 3–4 v. š. balzaminio acto

- 200 ml raudonojo vyno

- 2 gvazdikėlių

- 2 laurų lapų

- malto cinamono

- druskos, pipirų

Į puodą dėkite sviesto, berkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir lengvai apkepkite. Suberkite pjaustytus kopūstus, obuolius, supilkite balzaminį actą, berkite dalį cukraus (likusią dalį palikite gaminimo pabaigai – jeigu atrodys, kad jo trūksta) ir, užpylę šiek tiek karšto vandens, troškinkite ant lėtos ugnies uždengtame puode maždaug 20 minučių. Kartais pamaišykite.

Kai kopūstas bus suminkštėjęs, supilkite vyną, dėkite laurų lapus, gvazdikėlius ir atidengę troškinkite, kol skysčiai išgaruos. Galiausiai berkite cinamono, pipirų ir cukraus, jeigu atrodys, kad jo trūksta. Kopūstus patiekite karštus arba šiek tiek atvėsusius.

Publikacija paruošta bendradarbaujant su UAB“Norfos mažmena“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.