Šios šefo taisyklės pravers ir karantinui pasibaigus: sutaupysite pinigų, produktų ir laiko

Siekiant sumažinti išlaidas ar bent jau kontaktą su kitais žmonėmis pastaruoju metu visiems teko pakoreguoti apsipirkimo įpročius. Atsisakyti kai kurių įprastų pirkinių ir išlaidų beveik visą laiką leidžiant namuose nėra sunku, tačiau maisto produktų pirkimo išvengti neįmanoma.

Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau, šefas pateikia keletą vertingų patarimų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2020, 6:13 AM, atnaujinta Apr 28, 2020, 6:13 AM

Kad vykti į parduotuvę reikėtų kuo rečiau tiek karantino laikotarpiu, tiek po jo, žinomas virtuvės šefas Arūnas Stoškus pateikia keletą vertingų patarimų.

Išmokus planuoti šeimos meniu ir įgijus tam tikrus apsipirkimo įpročius, galima sutaupyti ir pinigų, ir laiko, ir sugedusių maisto produktų.

„Iki karantino daugelis net nesusimąstydavo apie savo apsipirkimo įpročius, į parduotuvę vykdavo vos dėl vieno kito produkto, dažnai pasiduodavo impulsyviam pirkimui.

Tai reiškia, kad į savo pirkinių krepšelį dažnai prisidedame ir nereikalingų maisto produktų, kurių galiausiai nepanaudojame, ir juos tenka išmesti.

Tačiau karantino laikotarpis privertė keisti įpročius – planuoti pirkinius, susidaryti būtinųjų prekių krepšelį, kad į parduotuvę reikėtų vykti kuo rečiau.

Mano vyras yra virtuvės šefas, todėl mūsų šeimoje jis jau seniai stengėsi išugdyti tvaresnius įpročius planuojant valgiaraštį ir jį gaminant. Jis turi kelias svarbiausias taisykles, kurios pravers ne tik šiuo laikotarpiu, bet ir karantinui pasibaigus“, – tikina „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.

1. Sudarykite savo namų restorano meniu

Virtuvės šefas Arūnas Stoškus teigia, kad optimaliai suplanavus savo pirkinių krepšelį vykti į parduotuvę gali reikėti vos vieną kartą per keletą savaičių. Sudarant sąrašą reikėtų atsižvelgti į individualius šeimos poreikius, tačiau virtuvės šefas pateikia keletą gairių, kurios gali palengvinti šį procesą.

„Prieš važiuojant į parduotuvę reikėtų pasidaryti virtuvės inventorizaciją, peržiūrėti visas spinteles, šaldiklį. Įsivertinus turimus produktus, reikėtų tiksliai nuspręsti, ką gaminsite kitomis dienomis ir susirašyti, kokių konkrečiai produktų jums trūksta“, – aiškina A.Stoškus.

Jis pataria šį darbą paversti žaidimu, patiems įsijausti į virtuvės šefo rolę ir sudaryti tikrą „šeimos restorano“ meniu.

„Pirkinių krepšelį užpildžius būtinais šeimos mitybos įpročius atitinkančiais produktais ir atsižvelgus į susidarytą meniu, į parduotuvę galėsite nevažiuoti bent 10-14 dienų.

Jeigu šeimos poreikiai nėra dideli, produktų užteks net ir iki 3 savaičių. O iš tikrųjų, kai jau atrodo, kad nebeturite iš ko gaminti ir reikia apsipirkti, iš spintelėse esančių produktų galima sugalvoti dar daug netradicinių patiekalų. Į viską žvelgiant kūrybiškai 4 asmenų šeima tokiu atveju galėtų išgyventi dar bent 7-10 dienų“, – tikina A.Stoškus.

2. Po ranka turėkite „tinginių sąrašą“

Anot A.Stoškaus, planuojant pirkinius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į įvairas alergijas, ligas, gamybos įpročius, šeimoje esančias maisto gaminimo tradicijas, šviežių daržovių bei vaisių sezoniškumą.

Tačiau virtuvės šefas pateikia preliminarias maisto produktų krepšelio gaires, kurios gali padėti sudarinėjant savo individualų pirkinių sąrašą arba jį „pavaduoti“, kai pritrūksta laiko pasidaryti virtuvės inventorizaciją.

A.Stoškaus maisto produktų sąrašas:

  • Šviežios daržovės ir vaisiai – bulvės, morkos, svogūnai, agurkai, pomidorai, ridikėliai, kaliaropės, įvairios salotos, obuoliai, apelsinai.
  • Pieno produktai – pienas, sviestas, varškė.
  • Kruopos – grikiai, perlinės kruopos, ryžiai, lęšiai. Mėsa ir žuvis – kiauliena, vištiena, jautiena, žuvies produktai. Galima nebijoti pirkti subproduktų: širdelių, kepenėlių ir t.t.
  • Bakalėja – aliejus, miltai, konservuotos daržovės, cukrus (ar jo pakaitalai), šokoladas.
  • Pusgaminiai – lazanija, balandėliai ir t.t.
  • Duona.

3. Praplėskite vaikų skonių paletę gamindami kartu

A.Stoškus teigia, kad ypač šį laikotarpį galima išnaudoti mokant vaikus maisto ruošimo ir sveikos gyvensenos įpročių. Be to, įtraukiant juos į maisto gamybos procesą, vaikai mieliau maistą suvalgys, galbūt pamėgs naujus produktus ir tai padės mažiau jų iššvaistyti, rečiau pirkti dažnai vaikų mėgiamus pusfabrikačius. Virtuvės šefas juokauja, kad greičiausiai po tokių užsiėmimų daug laiko reikės skirti virtuvės tvarkymui, bet juk svarbiausia – kartu praleistas laikas.

„Skirkite laiko ir pamokykite vaikus pasidaryti nesudėtingus patiekalus, papasakokite apie sveiką mitybą. Patiekalų sudėtingumas turėtų priklausyti nuo vaikų amžiaus – tai gali būti glotnučiai ar net mėsos patiekalai.

Pasinaudokite proga išvystyti ilgalaikę tradiciją, kuomet visa šeima gamina kartu, pavyzdžiui, sekmadieniais kepa blynus. Dažniausiai vaikai labiausiai įsitraukia į smagius darbus, tokius kaip tešlos minkymas, uogų perrinkimas, obuolių pjaustymas, picos tešlos gaminimas. Virtuvėje galima susigalvoti daug smagios veiklos, tačiau nusiteikite, kad po to greičiausiai laukia itin ilgas tvarkymasis“, – juokiasi A.Stoškus.

Virtuvės šefas pateikia lengvą receptą, kurį ruošiant galima įtraukti bet kokio amžiaus vaikus.

Glotnutis su apelsinais, špinatais ir bananais (4 asmenims)

Reikės:

4 vidutinių bananų; 100 g šviežių špinatų; 400 ml apelsinų sulčių; 2 v.š. natūralaus medaus (jį galima keisti ir kitais saldikliais: agavos sirupu, klevų sirupu, datulėmis).

Bananus, špinatus ir apelsinus švariai nuplaukite, bananus sulaužykite ir išspauskite apelsinų sultis. Visus produktus dėkite į smulkintuvą ir plakite tol, kol kokteilis taps vientisas.

Sultis taip pat galima pakeisti jogurtu. Tuomet gautą masę sukrėskite į dubenėlį ir valgykite šaukštu. Papuošimui ir tekstūrai paįvairinti galite pridėti riešutų, uogų ar sėklų.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.