Norite išvirti birius ryžius – įsidėmėkite du svarbius dalykus

Atrodo, išvirti ryžius moka kiekvienas. Bet ar tikrai? Ar visada jums ryžiai gaunasi birūs? 

Pirmiausia išsirinkite tinkamus ryžius.<br> 123rf nuotr.
Pirmiausia išsirinkite tinkamus ryžius.<br> 123rf nuotr.
 Birūs ryžiai.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Birūs ryžiai.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Žingsnis po žingsnio – kaip išvirti birius ryžius.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Žingsnis po žingsnio – kaip išvirti birius ryžius.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Žingsnis po žingsnio – kaip išvirti birius ryžius.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Žingsnis po žingsnio – kaip išvirti birius ryžius.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Birūs ryžiai.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
 Birūs ryžiai.<br>Nuotr. iš „Skaniai sveikai“.
Daugiau nuotraukų (5)

„Skaniai sveikai“

May 18, 2020, 10:54 AM

Ilgą laiką nemokėjau virti ryžių, visada gaudavosi ryžių košė arba labai vizualiai nepatrauklūs, sulipę ryžiai.

Galiausiai prisiverčiau investuoti kelias minutes, pasidomėti, kaip juos reikėtų virti, ir dabar nuolat sulaukiu klausimų, kaip aš juos verdu.

Kur ta ryžių virimo paslaptis?

Sakyčiau, yra du svarbūs aspektai. Visų pirma – tinkamų ryžių pasirinkimas. Jeigu norite birių, nesulipusių ryžių, rekomenduoju rinktis ilgagrūdžius 'Basmati' ryžius. Jie tinkamiausi tokiam virimui, tinka būti naudojami garnyrui. 

Renkuosi kiek brangesnius ryžius didesnėse pakuotėse, atkreipiu dėmesį į kilmės šalį, distributorių. Pirmenybę teikiu tiesiai iš Pakistano, Indijos atkeliavusiems ryžiams.

Kai jau išsirenkate ryžius, prieš verdant būtinai juos perplaukite šaltu vandeniu. Šitas žingsnis itin svarbus, kadangi taip nuplausime krakmolingąją ryžių dalį, ir neleisime jiems sulipti.

Na ir dar vienas niuansas, į kurį siūlau atkreipti dėmesį: jokiu būdu ryžių nemaišykite. Daug kas daro šią klaidą. Ryžiams visiškai nereikia mūsų intervencijos, nors ir žinau kaip kartais knieti patikrinti, ar viskas vyksta pagal planą. Tiesiog uždenkite puodą ir leiskite jiems išvirti patiems, o tuo metu išgerkite kavos ar paskaitykite knygą.

Žingsnis po žingsnio, kaip išvirti birius ryžius 

Reikės: 

  • 1 puodelio ryžių;
  • 2 puodelių vandens;
  • žiupsnio druskos.

Pastaba: 1 puodelis – 220 ml.

Kiekį galite derinti pagal save, tačiau ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1:2.

Kaip gaminti 

Ryžius perplauname po šaltu vandeniu 4-5 kartus arba kol vanduo taps skaidrus.

Į puodą supilame vandenį, suberiame nuplautus ryžius ir palaukiame, kol vanduo užvirs.

Vandeniui užvirus, ryžius gerai išmaišome ir suberiame druską. Puodą uždengiame dangčiu, sumažiname kaitrą iki minimalios ir verdame 10 minučių. Ryžių nemaišome.

Ryžiai jau turi būti sugėrę vandenį, birūs. Paragaujame, ir įsitikinus, jog ryžiai visai išvirę, nukeliame puodą nuo kaitlentės.

Dar vienas patarimas: geriausia yra „pagauti“ tą momentą, kai ryžiai dar nėra sugėrę viso vandens. Kad tai pavyktų, bandykite virti 9 minutes vietoje 10, arba keiskite kaitinimo stiprumą.

Jeigu ryžiai sugeria visą vandenį ir per daug išsausėja, jie ims lipti. Ypač tokiu atveju, jei ilgiau palaikysite uždengtą puodą, o ne patieksite ryžius vos tik nukėlus puodą nuo kaitlentės.

Kaip ir sakiau pradžioje, ryžių virimas nėra toks paprastas dalykas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Eksperimentuokime ir mokykimės šio ryžių virimo meno! 

„Skaniai sveikai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.