Džiovindami grybus, vaisius ar uogas nedarykite vienos klaidos

Džiovinimas yra patikimiausias, vienas paprasčiausių ir populiariausių konservavimo būdų, jį renkasi norintys ilgiau išsaugoti vasaros ir rudens derlių.

Svarbu džiovinti tik sveikus produktus.<br> 123rf nuotr.
Svarbu džiovinti tik sveikus produktus.<br> 123rf nuotr.
Svarbu džiovinti tik sveikus produktus.<br> 123rf nuotr.
Svarbu džiovinti tik sveikus produktus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2020, 8:04 AM

Džiovinamame produkte vandens koncentracija po truputį mažėja iki ribos, kuriai esant susidaro nepalankios sąlygos mikroorganizmams augti ar vystytis. Todėl galima sukaupti džiovintų produktų atsargų ir tinkamai laikant naudoti iki kito sezono.

Ruošiant džiovinti uogas, vaisius ar grybus rekomenduojama nedaryti vienos klaidos – jų neplauti: pakanka tik kruopščiai nuvalyti, apipjaustyti, jei reikia – nulupti, o jei, pavyzdžiui, grybai per dideli, perpjauti perpus ar griežinėliais.

Svarbiausia taisyklė – džiovinti tik sveikus ir kokybiškus, nepernokusius, nepasenusius, neperaugusius produktus.

Kartais uogos ar vaisiai gali būti nešvarūs, žemėti ar perkami iš nepažįstamo žmogaus. Tada prieš džiovinimą jie turi būti kruopščiai nuplauti tekančiu geriamuoju vandeniu ir gerai nusausinti, kad išgaruotų perteklinė drėgmė.

Uogas, vaisius, grybus, prieskonius ar daržoves džiovinti galima specialiuose buitiniuose džiovintuvuose ar orkaitėje ne aukštesnėje kaip 45–55 laipsnių temperatūroje. Kai kurias daržoves (paprikas, česnakus) galima išdžiovinti sudėjus į padėklus ant šildomų radiatorių.

Džiovinamą žaliavą reikia dažnai vartyti, taip pat laikyti apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių ir nuo vabzdžių, musių.

Prieskoninius augalus, kurie turi eterinių aliejų, reikia džiovinti ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje, kad nesuirtų jų veikliosios maistinės medžiagos.

Stambioms uogoms, morkoms ar obuolių skiltelėms džiovinti reikalinga 70 laipsnių temperatūra.

Grybus iki 40 laipsnių įkaitintoje orkaitėje reikėtų džiovinti tam tikrą laiką, tada apversti, pamaišyti ir dar tiek pat laiko palikti orkaitėje. Vėliau galima padidinti temperatūrą iki 50–60 laipsnių. Svarbu nuolat laikyti praviras orkaitės dureles.

Kokybiškai išdžiovinti grybai turi būti švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenktis paspaudus, bet netrupėti.

Džiovintiems produktams nereikia ypatingų laikymo sąlygų: svarbu, kad patalpoje būtų sausa ir vėsu, produktai būtų tinkamai supakuoti, kad jų nepasiektų augalinės kandys ir tiesioginiai saulės spinduliai.

Geriausias būdas ilgai išlaikyti džiovintus gardumynus – supakuoti į sandarias popierines dėžutes, popierinius, medvilninius užrišamus ar užspaudžiamus maišelius, uždaras dėžutes, tamsaus stiklo stiklainius.

Visiškai netinka džiovintų grybų, obuolių, kriaušių ar erškėtuogių girliandas laikyti pakabintas virtuvėje, nes ten didelė galimybė greitai įsiveisti kenkėjams, sudrėkti ar kitaip sugadinti vertingą maisto produktą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.