Neišmeskite mandarinų žievelių – štai kur jos pravers

Maisto gamybos tema ir receptai po didžiųjų švenčių būna netgi erzinantys, labiau rūpi, kur dėti likučius. Esu nemažai rašiusi apie likučių sunaudojimą, o šiandien norėčiau papasakoti apie tai, kur galima panaudoti mandarinų žieveles. 

Valgant mandarinus žieves ir juolab lapus lengva ranka išmetame šiukšlinėn, tačiau jų galima susidžiovinti.<br> 123rf nuotr.
Valgant mandarinus žieves ir juolab lapus lengva ranka išmetame šiukšlinėn, tačiau jų galima susidžiovinti.<br> 123rf nuotr.
 Džiovintos mandarinų žievelės.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Džiovintos mandarinų žievelės.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Dec 28, 2020, 11:18 AM

Valgant mandarinus žieves ir juolab lapus lengva ranka išmetame šiukšlinėn, tačiau norėčiau paraginti bent truputį jų susidžiovinti.

Naudojimo spektras yra tikrai didelis, mandarinų (ir citrinų) lapus įpratau dėti į skardą šalia kepamo paukščio, vienu lapeliu gardinu ir verdamos žuvienės puodą. Aromatas būna nuostabus, tačiau kaip ir lauro lapų, jų nevalgome.

Džiovintos žievelės puikiai atstoja aromatizatorių, labai smulkia tarka įtarkuoju truputį džiovintų žievelių į kepamus varškėčius, žuvį, paukštieną, jogurto ar varškės desertus, tortų kremo pertepimus ar pačius tortus. 

Iš mandarinų, kaip ir apelsinų, žievelių kartais gaminu cukatas arba saldainius.

Tik svarbu žinoti, kad taip suvalgome žymiai daugiau žievių nei gardinant maistą, tad jas 15 minučių pamirkau sodos tirpale – tokią rekomendaciją kadaise girdėjau iš vieno chemiko, tad ja ir vadovaujuosi.

O gūdžią žiemą, sužvarbus lauke, norisi pamirkti vonioje. Saujelė mandarinų žievelių vonią pripildys nuostabių aromatų.

Tad tikrai verta nuluptas žieveles sudėti ant radiatorių ar tiesiog šiltoje vietoje, jos sudžiūsta itin greitai ir, laikant sausoje vietoje (man patinka sandarūs stikliniai indai), aromatizuoja ir gardina gyvenimą iki pat vasaros.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.