9 netikėti produktai, kuriuos galima užšaldyti

Mėsą, žuvį, jūros gėrybes, daržoves ar vaisius į šaldiklį dedame nesukdami galvos. Tačiau užšaldyti galima daug daugiau ir pačių įvairiausių produktų – pradedant žaliais kiaušiniais ir baigiant torto gabalėliu. Visgi, anot maisto ekspertės, kelias produktų šaldymo taisykles žinoti reikėtų.

Šaldymui puikiai tinka sūrio, grietinėlės pagrindu ruošti pyragai.<br>123rf nuotr.
Šaldymui puikiai tinka sūrio, grietinėlės pagrindu ruošti pyragai.<br>123rf nuotr.
Priklausomai nuo produkto šaldiklyje maistą galime laikyti nuo trijų mėnesių iki metų. <br>123rf nuotr.
Priklausomai nuo produkto šaldiklyje maistą galime laikyti nuo trijų mėnesių iki metų. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 6:54 PM

„Maisto produktų užšaldymas – puikus būdas sumažinti nesuvartoto maisto švaistymą. Produktų užšaldymas smarkiai sumažina juose esančių molekulių judėjimą, todėl mikrobai tampa ramybės stadijos. Būtent dėl šios priežasties mikroorganizmams, kurie sukelia produktų gedimą, nebesuteikiamos sąlygos daugintis ir šaldytas maistas gali būti vartojamas kur kas ilgesnį laiką“, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Tiesa, per ilgai šaldiklyje laikyti produktų irgi nereikėtų – bėgant laikui blogėja užšaldyto maisto kokybė. Priklausomai nuo produkto šaldiklyje maistą galime laikyti nuo trijų mėnesių iki metų.

V.Juodkazienė išvardijo ir 9 netikėtus produktus, kuriuos galite užšaldyti.

Kiaušiniai. Gaminant tam tikrus patiekalus kiaušinio tryniai arba baltymas dažnai lieka nepanaudotas ir kartais juos tenka išmesti. Tačiau, kaip teigia maisto ekpertė, kiaušiniai gali būti užšaldomi. Tiesa, to nereikėtų daryti su visu lukštu – mat išsiplėtus skysčiui šis šaldiklyje greičiausiai sprogtų. Todėl palaidus kiaušinius, jų trynius, baltymus yra geriausiai uždaryti į sandarų indą arba šaldymui skirtą maišelį ir paprasčiausiai įdėti į šaldiklį. Taip užšaldytus kiaušinius galima laikyti mažiausiai aštuonis mėnesius. Beje, ši taisyklė galioja tik žaliems kiaušiniams, virtų šaldyti nepatartina.

Pesto padažas. Kaip teigia ekspertė, užšaldyti galima ne tik šviežius bazilikus ar kitas žoleles, bet ir iš jų pagamintą pesto padažą. Geriausia, anot V.Juodkazienės, tai daryti ledo kubelių šaldymo formelėse. Taip ne tik patogiai užšaldysite mėgstamą padažą, bet ir padalinsite jį porcijomis.

Sultys ar jų kokteiliai. Nesvarbu, ar šviežiai spaustos, ar pirktos parduotuvėje – sultis ir įvairiausius jų kokteilius galima lengvai užsišaldyti. Kaip teigia ekspertė, jas galima šaldyti ledukų šaldymo formelėse, specialiai šaldymui skirtuose induose arba maišeliuose. Kaip teigia ekspertė, šaldytos sultys gali būti naudojamos įvairių desertų, padažų ar marinatų gamyboje.

Grietinėlė. V.Juodkazienės teigimu, užšaldyta gali būti ir skysta arba plakta grietinėlė. Šis produktas šviežias šaldiklyje išlieka iki trijų mėnesių. Patogiausia skystą grietinėlę supilti į ledo kubelių dėklą. Sušalusius kubelius galima įdėti tiesiai į sriubas, padažus ar kitus patiekalus. O šaldyta plakta grietinėlė puikiai tiks ir įvairiems desertams.

Tortai ir pyragai. Po šventės ar kitų progų likusių pyrago arba torto likučių taip pat nereikia kuo skubiau suvalgyti – juos taip pat galima užšaldyti. Kaip teigia ekspertė, šaldymui puikiai tinka sūrio, grietinėlės pagrindu ruošti pyragai. Geriausia yra atskirus pyrago ar torto gabalėlius įsukti į foliją ir tuomet dėti į šaldiklį – svarbiausia, kad pyrago ar torto gabalėliai būtų sandariai supakuoti. Tiesa, pyragų, kurie gaminami iš sviesto kremo, želatinos, ar morengų šaldyti nepatartina.

Sausainių tešla. Kepėte sausainius, tačiau pasigaminote per daug tešlos? Nebėda, likusią tešlos dalį kelias dienas galite laikyti šaldytuve ar kelis mėnesius šaldiklyje. Kaip tegia ekspertė, norint atšildyti sausainių tešlą geriausia tai yra daryti ne kambario temperatūroje, o šaldytuve. Ypač, jeigu joje buvo kiaušinių.

Riešutai. Riešutai taip pat yra vienas tų produktų, kuriuos lengvai galite užšaldyti. Anot ekspertės, prieš šaldant bet kokios rūšies riešutus geriausiai juos yra nulupti ir šiek tiek pasmulkinti. Be to, juos vertėtų šaldyti nedidelėmis porcijomis. Šaldiklyje laikomi riešutai vartojimui tinkami išsilaikyti gali net apie metus.

Duona. Jeigu duonos nevartojate didelėmis porcijomis – patariama dalį kepalo užsišaldyti. Anot ekspertės, duonos gabalėlius galima suvynioti į foliją arba kepimo popierių. Šviežia duona šaldiklyje išsilaiko net iki trijų mėnesių, o atšildyti ją geriausia yra kambario temperatūroje. Kaip teigia ekspertė, atšildyta duona puikiai tiks skrudinimui arba kepimui orkaitėje.

Sūris. Dar vienas šaldyti puikiai tinkantis produktas – sūris. Tiesa, anot ekspertės, šaldyti tinka ne visos sūrio rūšys. Tačiau gauda ar kiti pusiau kieti sūriai puikiai tinka šaldymui. Na, o štai minkšti, iš grietinėlės pagaminti sūriai, tokie kaip mocarela – šaldyti netinka. Kaip teigia ekspertė, sūrį geriausiai šaldyti jo nesusmulkinus, o gabalėlį įsukus į sviestinį popierių arba foliją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.