Patarė, kur geriausia laikyti svogūnus, kad ilgiau liktų švieži Apkepo receptas

Vartant kulinarijos knygas ir ieškant sriubų, daržovių apkepų ar įvairių troškinių receptų, ingredientų sąraše beveik visuomet galima rasti svogūnus. Ši aromatinga ir skoniu pasižyminti daržovė ne veltui naudojama daugybės patiekalų receptuose.

 Svogūnai.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnai.<br> 123rf nuotr.
 Svogūnų apkepas su kmynais.
 Svogūnų apkepas su kmynais.
 E.Gavelienė.
 E.Gavelienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 5:25 PM

Tiesa, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios daržovės skonį mėgsta toli gražu ne visi. 

Kaip bebūtų, svogūnas – sveikatai palankus produktas, o gaminant jį panaudoti vertėtų tiek svogūno gumbą, tiek jo laiškus. Todėl kulinarijos ekspertai dalijasi svogūnų apkepo su kmynais receptu ir pasakoja, kaip šią daržovę namuose ilgiau išlaikyti šviežią, o pjaustant – išvengti ašarų.

Svogūnų laiškai – maistingesni 

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas. Galima valgyti tiek svogūnų laiškus, tiek gumbą, tačiau maistine prasme jie šiek tiek skiriasi.

„Svogūnų laiškai yra maistingesni, juose daugiau antioksidantų, daugiau B grupės vitaminų, folio rūgšties. Dažniausiai svogūnų laiškai naudojami kaip prieskonis sezono metu, todėl ir suvalgoma jų mažiau. Tuo metu svogūno gumbas naudojamas patiekaluose ne tik sezono metu, o daugelio namuose – kone kasdien. Nors svogūno galvoje yra mažiau maistinių medžiagų, dėl natūraliai suvalgomo didesnio jų kiekio – nauda sveikatai tampa panaši“, – teigia E.Gavelienė.

Keptuvėje kepamas svogūnas skleidžia stiprų aromatą, ir šios daržovės skonį mėgsta toli gražu ne visi, ypač vaikai. 

„Kartais šią daržovę vaikai mėgsta išrankioti iš salotų ar kitų patiekalų, bet nuo mažų dienų lavinant jų skonį tėvams neturėtų kilti bėdų. Žmonėms, kurie vengia išreikšto svogūno skonio ar kurie negali valgyti žalio svogūno, rekomenduojama svogūną blanširuoti – nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į  patiekalus. Taip apdorotas svogūnas praranda dalį aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio. Tiek svogūnai, tiek jų laiškai galėtų būti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione“, – sako gydytoja dietologė.

Skirtingos svogūnų rūšys 

Prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva pasakoja, kad prekybos centruose galima įsigyti įvairių rūšių svogūnų: baltųjų, geltonųjų, raudonųjų ar saldžiųjų. Jie skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir skoninėmis savybėmis, tad skirtingomis svogūnų rūšimis galima gardinti įvairius patiekalus.

„Baltieji ir geltonieji svogūnai pasižymi stipresniu skoniu, todėl norint jį kiek sušvelninti, svogūnus geriausia pakepinti ant keptuvės arba orkaitėje. Pakepinti svogūnai patiekalams suteiks lengvo saldumo, o dar labiau juos skrudinant svogūnai pamažu karamelizuosis. Šios rūšies svogūnai puikiai tiks daugeliui patiekalų. 

Populiarūs ir saldieji svogūnai. Nors išvaizda jie šiek tiek primena geltonuosius, jų minkštimas – storesnis ir sultingesnis, todėl jie puikiai tinka kepant svogūnų žiedus tešloje“, – patarimais dalijasi O.Suchočeva.

Ji priduria, kad mėgstamas pirkėjų pasirinkimas yra ir raudonieji bei šalotiniais vadinamieji svogūnai (pranc. „shallot“): „Šalotiniai svogūnai yra mažesni, o priklausomai nuo veislės gali būti balti, gelsvi arba violetiniai. Jie pasižymi švelnesniu skoniu, todėl puikia tinka vieno kąsnio užkandžiams, sumuštiniams arba makaronams. Be to, pjaustant jie mažiau graužia akis. 

Dar viena švelnesnio skonio svogūnų rūšis – raudonieji svogūnai. Jie puikiai tinka salotoms ar kvapniems džemams, o kartu tampa ne tik skaniu, bet ir spalvingu akcentu.“

Kaip ir kur laikyti namuose?

Lietuviškų svogūnų prekybos vietose įsigyti galima kone visus metus, o šviežių laiškų – ištisus metus. Tačiau svogūnus parsinešus namo būtina juos laikyti vėsesnėje nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, kad svogūnai ilgiau išliktų švieži, neapvytę bei sultingi.

„Rinkitės kietus svogūnus su sausa, panašia į popierių odele. Venkite svogūnų su rudomis ar minkštomis dėmėmis arba svogūnų su daigais.

Laikykite nesmulkintus svogūnus vėsioje, sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginės šviesos. Įdėjus svogūnus į šaldytuvą, jie greičiau taps minkšti ir gali sugesti bei supelyti, todėl šią daržovę geriausia laikyti sandėliuke, rūsyje ar net garaže, kur temperatūra žemesnė, bet drėgmės kiekis ne toks didelis“, – rekomenduoja O.Suchočeva.

Paprasti triukai padės išvengti ašarų

Pjaustomas svogūnas išskiria dujas, kurios žmogaus akis verčia nevalingai ašaroti. Žaliuose svogūnuose gausu sieros junginių, todėl pjaustant žalią svogūną ši rūgštis žaibiškai pavirsta dujomis, ima garuoti ir sudirgina akis bei nosies gleivinę. Tačiau yra nemažai gudrybių, kurios gali padėti to išvengti.

„Prieš pjaustydami žalius svogūnus trumpai juos atvėsinkite. Pjaustydami naudokite gerai išgaląstą, aštrų ir vandeniu lengvai sudrėkintą peilį. Tai pat galite sudrėkinti ir pačią svogūno galvutę. Be to, ant pjaustymo lentelės galite užlašinti kelis lašus rūgšties, pavyzdžiui, acto arba citrinos sulčių. Todėl kai kitą kartą pjaustysite svogūnus – būtinai pamėginkite išbandyti šiuos triukus“, – rekomenduoja ekspertė.

Svogūnų apkepas su kmynais

Patiekalui reikės:

  • 500 g svogūnų
  • 100 g mocarelos sūrio 
  • 100 g lydyto sūrio arba varškės kremo
  • 2 šaukštų sviesto
  • 250 ml pieno
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 1,5 šaukšto miltų
  • 1 šaukšto kmynų
  • druskos pagal skonį

Kaip gaminti 

Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir troškinkite keptuvėje su gabalėliu sviesto ant mažos ugnies, kol suminkštės. Suberkite miltus ir išmaišykite. Tada suberkite kmynus, vėl išmaišykite ir sukrėskite paruoštą masę į dubenėlį. Sumaišykite su lydytu sūriu arba varškės kremu, susmulkintu mocarelos sūriu bei kiaušinio ir pieno plakiniu.

Masę sukrėskite į kepimo formą ar indą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes.

Galite patiekti tiek karštą, tiek šaltą. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.