Įsibėgėja lauko grilių sezonas: kokiuose galima išsikepti net blynų ar picų?

Pasklidęs dūmų ir kepamos mėsos kvapas sužadina apetitą visiems kaimynams. Ruošti maistą gryname ore vasarą – kur kas smagiau nei virtuvėje. Kokią kepsninę išsirinkti – įprastą šašlykinę, dujinį grilių, o gal išpopuliarėjusį „kiaušinį“?

Ruošti maistą gryname ore vasarą – kur kas smagiau nei virtuvėje.
Ruošti maistą gryname ore vasarą – kur kas smagiau nei virtuvėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 1:21 PM, atnaujinta Jun 23, 2022, 2:41 PM

Praktiškais patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas Aivaras Saniukas.

Jei vertinate savo laiką – klasikinė šašlykinė netiks

Plačiai paplitusios klasikinės šašlykinės leidžia iškepti išskirtinio skonio kepsnius ir šašlykus.

Šašlykinėje kepamos mėsos procesas yra ilgas ir lepus: anglims išsikūrenus pasiekiama didelė kaitra, kurios negalima reguliuoti, tad šis procesas reikalauja maksimalaus įsitraukimo ir priežiūros.

„Dėl šios priežasties šašlykinės nėra geriausias pasirinkimas žmonėms, vertinantiems savo laiką: jos reikalauja ilgo pasiruošimo, tačiau kepti maistą jose galima pakankamai trumpai. Be to, maisto gaminimo būdai šašlykinėje – riboti: joje nepavyks išsikepti picos, rūkyti maisto, o daržovių ar pievagrybių negalima kepti kartu su mėsa – reikia palikti pabaigai, kad jie nesudegtų“, – trūkumus vardina A.Saniukas.

Norite kepti maistą net iki 10 valandų? Rinkitės anglinį grilių

Organizuojate griliaus vakarėlį draugams? Gaminsite maistą su visa kompanija? Vienas populiariausių ir žinomiausių grilių tipų – anglinis grilius, kuriame maistą galima kepti net 8–10 valandų. Jame gamintas maistas pasižymi intensyviu, dūminiu skoniu, o gaminimo procesas trunka gerokai trumpiau nei naudojant šašlykines.

„Žinoma, įkūrimo laikas priklauso nuo anglių kiekio ir jų kokybės, įkūrimo įrankių“, – pasakoja prekybos centro internete ekspertas.

Dujinis grilius – dar paprasčiau naudojamas nei anglinis

Viena populiarėjančių alternatyvų šašlykinei – dujinis grilius. Jis užkaista taip pat greitai kaip ir anglinis – maždaug per 10–15 minučių, tačiau yra paprasčiau naudojami ir švaresni nei angliniai – nereikia nuolat valyti pelenų ir apsirūpinti akmens anglių briketais. Dujiniuose griliuose naudojami skysto propano arba gamtinių dujų balionai, kurių paprastai užtenka net 25–30 kartų.

Daugiafunkciniuose dujiniuose griliuose maistą galima gaminti keliais skirtingais būdais – kepti, skrudinti, virti, troškinti ir rūkyti. Beje, taip ruošti maistą galima ir dalyje anglinių grilių.

Dar daugiau galimybių – Kamado tipo kepsninės

Naujausias mados klyksmas – „kiaušiniai“. Kamado tipo kepsninės siūlo dar daugiau galimybių.

„Dėl tiksliai reguliuojamos kaitros ir oro srauto juose galima gaminti pačius įvairiausius patiekalus – kepti picą, blynus, duoną, gaminti plovą, rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį“, – pasakoja A.Saniukas.

Šios daugiafunkcinės kepsninės dažniausiai yra gaminamos iš karščiui atsparios keramikos, kuri leidžia ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą. Kamado kepsninių kūrenimui naudojama anglis, o nesudėtingus patiekalus čia kepti galima jau po 10 minučių.

„Tokioje kepsninėje kepti blynai, pica ar mėsainiai – tikras džiaugsmas vaikams. Juk nieko nėra skaniau nei namie pačių gamintas maistas“, – sako A.Saniukas.

Gyvenantiems bute – elektrinis grilius

Jei gyvenate bute ar tiesiog nėra vietos kitokiam griliui, puiki alternatyva ir elektrinis grilius. Minusas, kad jį reikia statyti šalia elektros lizdo.

Naujausi elektriniai griliai turi dar daugiau galimybių ir funkcijų – ne tik paskrudinti maistą juostelėmis. Naudojant keramikinius briketus ir gerą marinatą galite sukurti iš tiesų puikių patiekalų – šedevrų“, – dalinasi ekspertas.

Alternatyva bute gyvenantiems žmonėms, neturintiems itin daug vietos gali būti ir maži, lengvi, kompaktiški dujinių ar anglinių grilių modeliai.

Kiek mažiau paplitęs, bet itin patogus tipas, yra nešiojamos anglinės kepsninės. „Jos laisvai telpa krepšyje, yra pakankamai lengvos ir mobilios, tad jas galima pasiimti į baidarę ar laikyti automobilio bagažinėje. Jų kepimo plotas nėra didelis, tačiau nedidelę vištą ar kelis kepsnelius išsikepti tikrai pavyktų“, – pasakoja A.Saniukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.