Marinuodami agurkus nepamirškite 3 svarbių dalykų – žiemą džiaugsitės traškumu ir geru skoniu

Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Tačiau norint namuose pasigaminti ypatingo skonio ir traškumo marinuotus ar raugintus agurkėlius reikėtų žinoti kelias subtilybes. Viena jų – naudoti kuo šviežesnius ir nedidelius agurkus, kietus agurkus. 

 Marinuojami agurkai.<br> 123rf nuotr.
 Marinuojami agurkai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 8:40 AM

„Lietuviai ištikimi klasikai. Nors matome, kad pirkėjai yra linkę eksperimentuoti, paragauti egzotiškesnių vaisių ir daržovių, visgi tradicinės bulvės, morkos, kopūstai, pomidorai ar agurkai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis, todėl nenuostabu, kad ir šviežio derliaus agurkai ilgai lentynose neužsibūna. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria įvairiausių rūšių – tiek ilgavaisiai, tiek trumpavaisiai agurkai“, –  teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad švieži agurkai naudojami ne tik įvairiausioms salotoms, šaltoms sriuboms ar glotnučiams pagardinti, bet yra ir marinuojami ar rauginami.

„Agurkus rauginti ar marinuoti reikėtų rinktis pagal tai, kokius skonius mėgstate. Jeigu patinka valgyti sūriau – rekomenduojama agurkus rauginti. O jei mėgstate rūgštelę, tuomet patartina daržoves marinuoti. 

Nesvarbu, kurį agurkų konservavimo būdą pasirinksite – tiek marinuojant, tiek rauginant agurkus svarbiausia juos paruošti taip, kad jie išliktų traškūs“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė, dalindamasi keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite pačių traškiausių konservuotų agurkėlių. 

3 paprastos taisyklės 

Nupjaukite agurko galą. Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš raugiant ar marinuojant agurkus – nupjauti agurkų galus, ypač tą, kuriame buvo agurko žiedas. Sakoma, kad toje vietoje yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo. Norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

Nenaudokite suminkštėjusių agurkų. Jeigu paėmus agurką į rankas jaučiate, kad jis yra minkštokas, nenaudokite jo marinavimui ar rauginimui. Suminkštėję agurkai niekada netaps traškūs, todėl geriau tokius agurkus sunaudoti gaminant salotas, sriubas, salsą, įvairiausius kokteilius ar paprasčiausiai galite juos supjaustyti griežinėliais ir pagardinti vandenį. Dar viena svarbi taisyklė – naudoti nedidelius agurkus. Mat peraugę agurkai taip pat nepasižymi tvirtumu.  

Pamirkykite agurkus vandenyje su druska. Agurkus nupjautais galais reikėtų sudėti į padruskintą vandenį. Druskingą vandenį pasigaminsite litrą šilto vandens sumaišę su 0,75 puodelio druskos. Šiltą vandenį reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps. Galiausiai šį tirpalą reikėtų supilti į 5–7 litrus vandens. Į jį sumerkti agurkus, viską prispausti didele lėkšte ir apie 12 valandų palaikyti vėsioje vietoje, geriausia – šaldytuve. 

Pasigaminkite tinkamą marinatą 

Marinatų būna pačių įvairiausių, bet jeigu norite, kad agurkai būtų ne tik ypatingo skonio, bet ir traškumo – J.Sabaitienė siūlo išbandyti šį receptą. 

Į didelį puodą supilkite 8 puodelius vandens ir 6 puodelius 5 proc. stiprumo acto. Įberkite 0,25 puodelio cukraus, pusę puodelio druskos ir vieną valgomąjį šaukštą marinavimo prieskonių. Užvirkite, kad druska ir cukrus ištirptų. 

Į kiekvieną paruoštą stiklainį dėkite po vieną nuluptą česnako skiltelę, šaukštelį garstyčių miltelių ir šaukštelį džiovintų krapų. 

Iš druskos tirpalo išimkite agurkus, supjaustykite išilgai – užtenka agurką padalinti į keturias dalis. Sudėkite į stiklainius, užpilkite verdančiu marinatu. Stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10–15 minučių. Galiausiai sandariai juos užsukite, apverskite, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.