Patarė, kaip atskirti apelsinus, kurių minkštime nėra sėklų: atkreipkite dėmesį į vieną detalę

Žiema ir nebrangieji citrusiniai vaisiai – tobulas derinys. Ryškios spalvos ir gaivus apelsinų, mandarinų saldumas praskaidrina tamsesnes dienas, taip pat parūpina organizmui taip reikalingų naudingų medžiagų.

 Apelsinai.<br> 123rf nuotr.
 Apelsinai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 1:24 PM

Kad apelsinus noriai valgytų net ir vaikai, šie turėtų būti saldūs, kvapnūs ir be sėklų. Tokius atskirti parduotuvėje iš tiesų nėra sunku – „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria, kaip tą padaryti.

Populiariausiųjų citrusų trejetukas

Apelsinų parduotuvėse netrūksta visus metus, tačiau neabejotinai jų šlovės valanda išaušta žiemos mėnesiais. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, dar lapkričio pabaigoje jie vis dažniau atsiduria pirkinių krepšeliuose, o artėjant žiemos šventėms kasmet tampa tikru hitu.

„Žiema – metas mėgautis citrusiniais vaisiais, nes jie būna dar saldesni ir sultingesni, o kaina ypač patraukli. Prieškalėdinis laikotarpis ir pačios šventės dažnam siejasi su mandarinais – jie tvirtai lyderiauja žiemos populiariausiųjų tope. Antroje vietoje tarp citrusinių vaisių kasmet būna apelsinai, kurie perkami ir visą šaltąjį sezoną. Per sezoną jų parduodame tiek, kad kiekvienam šalies gyventojui tektų po kilogramą – iš viso nuperkama netoli 3 mln. kilogramų apelsinų“, – tendencijas apžvelgia V. Budrienė.

Po apelsinų pagal populiarumą rikiuojasi citrinos, žiemą taip pat išauga ir įvairių rūšių greipfrutų paklausa.

Kaip išsirinkti apelsiną parduotuvėje

Apelsinai ir skanūs, ir verti dažniau įtraukti į kasdienį racioną. Kaip ir daugelyje kitų vaisių, juose yra daug vandens (net 86 proc.) ir gana mažai kalorijų, todėl yra geras užkandis stengiantis per žiemą nepriaugti papildomo svorio. Jie dera įvairiausiuose patiekaluose – tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose. Be to, suteikia ir daugiau vertingų medžiagų nei su jais siejamas vitaminas C.

„Nukritus temperatūrai, mūsų imunitetas dažnai susilpnėja, oda tampa sausesnė, papilkėjusi, neretas pasiskundžia ir prasčiau veikiančia virškinimo sistema. Apelsinas turi naudingų savybių, kurios gali padėti tokiais atvejais. Jame yra gausus vitamino C kiekis, daug skaidulų, taip pat vitaminų A, E, kalcio, folio rūgšties“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Apelsiną su malonumu daugelis valgo vieną, taip pat spaudžia sultis, gamina marinatus, džemus, naudoja aromatingiems kepiniams. Tam svarbu, kad jis būtų gaiviai saldus, o mažiau vargo – jeigu ir be sėklų.

„Tai visai nesudėtinga, net jeigu ir nematote perpjauto vaisiaus. Tiesiog atidžiai apžiūrėkite jo odelę. Apelsinai be sėklų apačioje turi būdingą griovelį – „bambutę“. Ji būdinga „Navel“ (angliškai tai ir reiškia „bambą“) veislės apelsinams, kurie sukurti taip, kad minkštime neturėtų sėklų. Jos kaupiasi toje „bambutėje“, – aiškina specialistė.

Renkantis apelsinus įvertinkite ir jų spalvą – ji turėtų būti graži, ryški, tolygi. Pažiūrėkite, kad žievė būtų nepažeista, ir rinkitės vaisių su kuo plonesne ja. Taip pat pakilnokite: sunokęs, sultingas apelsinas svers daugiau nei išdžiūvęs.

Iš žievelės – ne tik dekoracijos, bet ir skanumynai

Apelsinai prieš Kalėdas dažnai tampa ne tik malonumu skonio receptoriams, bet ir akims. Lietuviams jau ne naujiena juos panaudoti šventinėms grožybėms: išdžiovintos riekelės virsta girliandomis, eglutės ar dovanų papuošimais, dekoracijomis.

Yra ir dar daugiau mažiau žinomų apelsinų panaudojimo būdų – ir jiems tereikės žievės, kuri paprastai keliauja į šiukšlių dėžę. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo po sulčių spaudimo ją išsaugoti ir panaudoti vienu iš kelių kūrybingų būdų.

Pasigaminkite „saldainių“. Žieveles supjaustykite plonomis juostelėmis, sudėkite į puodą su vandeniu ir pavirkite 15 minučių, tuomet žieveles nuplaukite ir nusausinkite. Sudėkite žievelę atgal į puodą, vėl užpilkite šaltu vandeniu ir pakartokite procesą, virkite dar 15 minučių.

Tuomet į kitą puodą įpilkite 2 puodelius cukraus ir 3 puodelius vandens. Užvirinkite, maišydami ištirpinkite cukrų. Sumažinkite kaitrą ir sudėkite nuplautą apelsino žievelę. Virkite, kol sirupas taps tirštas ir susidarys daug burbuliukų, apie 30–40 minučių. Žievelė turi pasidengti storu sirupo sluoksniu. Išimkite ją makaronų šaukštu ir padėkite ant grotelių, kad išdžiūtų. Tai užtruks ne mažiau kaip 4 valandas, galite jas taip palikti pernakt.

Paruoškite padažą salotoms. Apelsinuose esanti rūgštis puikiai tinka salotų padažams, ypač – užpilams. Tam reikia smulkiai supjaustyti arba sumalti žievelę, tada sumaišyti ją lygiomis dalimis su alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu ir medumi. Mišinį pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir naudokite salotoms gardinti.

Patobulinkite aliejų. Žieveles panaudokite apelsinų aliejaus gamybai. Paprasčiau nei paprasta: šviežias apelsinų žieveles sudėkite į stiklainį, supilkite mėgstamą natūralų aliejų (pavyzdžiui, alyvuogių, kokosų ar augalinį) ir stiklainį uždarykite. Pastatykite jį į vėsią, tamsią vietą ir palikite iki dviejų savaičių. Tuomet aliejų nukoškite, išmeskite apelsinų žieveles ir mėgaukitės. Tokį aliejų galima naudoti gaminant maistą arba odos priežiūrai

Suteikite namams skanaus aromato. Tai paprastas ir natūralus būdas namus pripildyti nuostabaus citrusinių vaisių kvapo. Į nedidelį puodą su vandeniu įdėkite apelsino žievelių ir kitų aromatingų priedų: cinamono lazdelių, gvazdikėlių, anyžių žvaigždžių, rozmarino šakelę ar net kelis lašus eterinių aliejų, kad kvapas būtų dar stipresnis. Mišinį ant silpnos ugnies švelniai pavirkite ir leiskite jam paskleisti malonų kvapą. Nepamirškite stebėti vandens lygio ir, jei reikia, įpilkite daugiau, kad mišinys neišdžiūtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.