Norite sutaupyti maistui? Patarimai, kurie padės tiek namie, tiek parduotuvėje

Nors maisto pirkimas atrodo paprastas procesas, tačiau norint sutaupyti kuo daugiau, verta žinoti kelias gudrybes ir patarimus, kurie pravers ne tik apsiperkant parduotuvėje – tai pravartu žinoti ir prieš vykstant į ją bei jau apsipirkus. Į ką verta atsižvelgti kiekviename etape, pasakoja „Lidl Lietuva“ atstovas.

Apsipirkimas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Apsipirkimas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Apsipirkimas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Apsipirkimas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 2:28 PM

„Egzistuoja daugybė patarimų ir triukų, kaip sumažinti išlaidas perkant maisto produktus ir tam net nereikia per daug savęs riboti. Nesunku įsitikinti, kad racionaliai planuojant, laikantis pirkinių plano ir atsakingai vartojant įsigytus maisto produktus, galima ne tik įvairiai ir pilnavertiškai maitintis, bet ir sutaupyti“, – teigia korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Prieš važiuojant į parduotuvę – kruopštus pasiruošimas

Atstovo teigimu, apsipirkimo procesus svarbu įsivertinti ir susiplanuoti dar prieš vykstant į parduotuvę. Pirmiausia reikėtų peržiūrėti namie turimus maisto produktus, įvertinti jų kiekį, tinkamumą vartoti.

„Tai atlikus galima panagrinėti parduotuvėse vykdomas akcijas. Galbūt namie turimi ir parduotuvėse šiuo metu pigiau parduodami maisto produktai pasufleruos, ką už mažesnę sumą būtų galima pasigaminti artimiausiomis dienomis? Taip pat gali būti naudinga pigiau parduodamų produktų įsigyti daugiau ir jų, pavyzdžiui, užsišaldyti ateičiai“, – sako A.Bubnelis.

Norintiems sutaupyti ir išvengti spontaninių pirkinių, rekomenduojama į parduotuvę vykti rečiau, pavyzdžiui, kas savaitę, o tam reikia susidaryti savaitės patiekalų planą ir apgalvoti reikiamus produktus bei jų kiekius.

„Vykdami apsipirkti savaitei neišvengsite pirkinių sąrašo. Jį ruošdami stenkitės prekes grupuoti pagal jų tipą, mintyse taip pat pabandykite įsivaizduoti parduotuvės išdėstymą ir sąraše pirkinius rašykite tokia tvarka, kokia jie yra išdėlioti prekybos vietoje“, – pataria A.Bubnelis.

Pastebima, kad pirkinių krepšelio sumą gali padidinti skubėjimas – apsipirkinėjant sausakimšoje parduotuvėje dažniausiai norisi skubėti namo, o ne ieškoti geriausios kainos. Dėl šios priežasties reikėtų stengtis apsipirkti vykti tada, kai prekybos vietoje būna mažiau pirkėjų, pavyzdžiui, ryte ar vėliau vakare.

Norintiems ramiau apsipirkti, taip pat patariama dažniau vykti į parduotuvę vieniems, be šeimos narių – tai padeda susikoncentruoti į apsipirkimo procesą ir išvengti neplanuotų pirkinių. Dar vienas patarimas nenorintiems parduotuvėje patirti didesnių išlaidų, nei planuota – vykti į apsipirkti pavalgiusiems, nes alkis verčia būti nekantrius ir gali paskatinti neapsižiūrėjus įsigyti brangesnių prekių, neplanuotų pirkinių, įvairių nebūtinų užkandžių.

Laikykitės plano, bet ir leiskite sau kelis spontaninius pirkinius

Atvykus į parduotuvę patariama atkreipti dėmesį į vykdomas akcijas, produktams suteikiamas nuolaidas – galbūt reikiamų pirkinių rasite tarp nukainotų gaminių? Rinkdamiesi tarp analogiškų produktų įvertinkite jų kainas, tačiau lyginkite vieneto, kilogramo ar litro kainas, kurios ir parodo tikrąjį skirtumą.

„Lygindami produktus tikriausiai pastebėsite, kad privačių prekių ženklų produkcija yra pigesnė nei žymių prekių ženklų. Taip daugiausiai yra todėl, kad privačių prekių ženklų gaminių kainų neaugina išlaidos reklamai“, – pastebi A.Bubnelis.

Jo teigimu, nepatirti didesnių nei planuota išlaidų parduotuvėje padės susidaryto pirkinių sąrašo laikymasis.

„Kad nebūtumėte sau pernelyg griežti ir tuo pačiu apdovanotumėte save už taisyklių laikymąsi, galite leisti sau kelis, 1–3 spontaninius pirkinius. Taip turėsite galimybę išbandyti naujus produktus, paragauti naujų patiekalų ir atrasti dar nepatirtų skonių“, – pataria A.Bubnelis.

Gaminkite maistą pagal savaitės planą

Kad įsigytus maisto produktus suvartotumėte efektyviai, A.Bubnelio nuomone, būtina kruopščiai laikytis savaitės meniu.

„Jeigu antradienio patiekalą sukeisite su trečiadienio, greičiausiai nieko blogo neatsitiks, bet jei nuspręsite vietoj kelių dienų suplanuoto maisto variantų visiškai naujus, tai reikš, kad greičiausiai prireiks į parduotuvę vykti papildomų produktų. O tam reikės papildomų išlaidų pirkiniams ir galbūt papildomų išlaidų degalams, jei į parduotuvę vyksite automobiliu. Taip pat atsiranda rizika, kad anksčiau suplanuoti patiekalai taip ir nebus pagaminti, o produktai taps nebereikalingi ir gali atsidurti šiukšlių dėžėje“, – sako atstovas.

Kad netektų švaistyti maisto, periodiškai reikėtų tikrinti turimus maisto produktus ir pirmiausia vartoti tuos, kurių vartojimo tinkamumo terminas artėja į pabaigą. Pavyzdžiui, jei pastebėjote, kad įsigyti bananai ėmė ruduoti, galbūt vertėtų išsikepti bananų duonos?

Taip pat svarbu tinkamai panaudoti likusį maistą, pavyzdžiui, galima užsišaldyti tokių įvairių daržovių, kaip morkos, bulvės, svogūnai ar kopūstai likučius ir vėliau iš jų išsivirti sultinį ar daržovių troškinį.

„Stenkitės vartoti maistą tvariai ir taupiai – jeigu žinote, kad kažkurio maisto ar produkto nespėsite suvartoti – užšaldykite, konservuokite, užraukite, pagaminkite uogienės ar kitaip apdorokite ir pratęskite jo tinkamumą vartoti. Galbūt šios paieškos ne tik padės sutaupyti, bet ir nuves jus prie netikėtų ir skanių atradimų“, – sako A.Bubnelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.