Geras jautienos kepsnys jau seniai tapo savaitgalio pietų ar švenčių stalo karaliumi. Paruošti šeimai ar svečiams skanų ir sultingą jautienos kepsnį lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia – įsigyti tinkamos mėsos, o jau tuomet didžioji dalis darbo padaryta.
Poreikis vis didėja
Prekyba šviežia ir kokybiška lietuviška mėsa jau seniai yra „Norfos“ parduotuvių vizitinė kortelė. O pasiūlę išskirtinės mėsos – sausai brandintos jautienos – „Norfos“ prekybos tinklo mėsininkai užsitikrino gerą vardą tarp pačių išrankiausių pirkėjų.
„Brandintą jautieną renkasi žmonės, vertinantys aukštesnės kokybės lietuvišką mėsą, paprastą jos paruošimą ir tiesiog mėgstantys gardų, sultingą jautienos kepsnį“, – pažymėjo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Kokybiškos mėsos poreikis nuolat didėja – pirkėjai tampa vis labiau išprusę maisto ruošimo srityje, domisi naujovėmis, ieško įvairesnių mėsos rūšių, renkasi kokybiškesnius, sveikatai palankesnius maisto produktus.
Tad ne veltui pastaruoju metu taip išpopuliarėjo jautiena – mėsa, kurioje mažai riebalų ir cholesterolio, tačiau itin daug naudingųjų medžiagų.
Viena geidžiamiausių šiuo metu – itin subtiliu skoniu pasižyminti sausai brandinta jautiena.
Populiariausia didmiesčiuose
2020-ųjų gegužę Vilniuje, Savanorių prospekte, esanti parduotuvė „N bazė“ buvo pirmoji, „Norfos“ tinklo pirkėjams pateikusi naują produktą – čia pat, parduotuvėje, subrandintą ir kepsniams paruoštą jautieną: nugarinę, išpjovą, antrekotą.
Šiuo metu visoje šalyje yra 33 „Norfos“ parduotuvės, kuriose jautiena yra ruošiama, brandinama ir išpjaustoma. Visą šių parduotuvių sąrašą galima rasti norfa.lt.
Parduotuvės yra aprūpintos specialia įranga – sauso brandinimo spintomis, kuriose palaikoma apie 1 laipsnio šilumos temperatūra ir santykinė 70–80 procentų drėgmė, taip pat yra įrengtos aplinką dezinfekuojančios ultravioletinės lempos.
O didžiausiose Vilniaus ir vienoje Kauno „Norfos“ parduotuvėje stovi po kelias brandinimo spintas – tai rodo, kad brandinta jautiena yra populiariausia didžiuosiuose Lietuvos miestuose.
Geriausia kaina rinkoje
Mėsininkas D.Bartošius pastebėjo, kad brandintos jautienos paklausa itin padidėja šiltuoju metų laiku, kai daugiau maisto ruošiama kepsninėse. Ypač padaugėja brandintos jautienos pirkėjų zonose, kur vasarą renkasi daugiau poilsiautojų, – Anykščiuose, Molėtuose, Zarasuose, Kretingoje.
„Kadangi brandinimo spintose telpa ribotas jautienos kiekis, bendras parduodamos mėsos kiekis išlieka panašus. Kol kas brandinimo spintų skaičiaus nedidiname, stengiamės efektyviai panaudoti tas, kurias jau turime“, – pažymėjo specialistas.
Ir nors atsiranda vis daugiau brandintos jautienos gamintojų, „Norfos“ mėsininkai stengiasi išlaikyti savo koncepciją ir pasiūlyti geriausios kokybės brandintos jautienos už geriausią kainą rinkoje.
Pokyčiai – pirkėjų akyse
„Norfos“ parduotuvių tinklas yra vienintelis šalyje, kuriame ši mėsa brandinama tiesiog pirkėjų akyse.
Jie gali matyti, kaip vyksta mėsos brendimo procesas, kaip ilgainiui keičiasi jos vaizdas, mat jautienos brandinimo spintos parduotuvėse pastatytos šalia šviežios mėsos vitrinų.
Jautiena į „Norfos“ parduotuves atgabenama iš skerdyklos Šilalės rajone, o brandinimui ją paruošia „Norfos“ parduotuvių mėsininkai. Tam naudojama 24 mėnesių amžiaus mėsinių jaučių mėsa.
„Mūsų parduotuvių brandinimo spintose bręsta nugarinė jautienos dalis, iš jos išpjauname trijų rūšių – antrekoto, nugarinės ir išpjovos – kepsnius be kaulo. Brandinimui naudojame išskirtinai mėsinių telyčių mėsą, kuri pasižymi didesniu riebalinio audinio kiekiu tarp raumens skaidulų. Tai mėsai suteikia daugiau minkštumo ir skonio“, – teigė mėsininkas D.Bartošius.
Įgauna daugiau skonio
„Norfos“ parduotuvėse jautiena sausuoju būdu brandinama mažiausiai 21 dieną – per tą laiką mėsoje esantys fermentai ardo audinį, minkština mėsą.
Kuo ypatinga sausai brandinta jautiena, kuo ji skiriasi nuo paprastos, nebrandintos?
„Brandinant sausuoju būdu mėsa netenka svorio, nes išgaruoja dalis drėgmės. Dėl to ji įgauna intensyvesnį skonį, atsiskleidžia brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonis. Be to, ji tampa itin minkšta, todėl iš jos labai lengva paruošti skanų kepsnį“, – atskleidė D.Bartošius.
Brandinta jautiena vertinama ir dėl to, kad yra lengviau virškinama.
Žmogaus įtaka – maža
Kas garantuoja gerą brandinimo rezultatą? Ar šiame procese svarbus dar ir žmogiškasis veiksnys?
„Žmogiškasis veiksnys įtakos brandinimo procesui ir rezultatui turi minimaliai – viską padaro tinkamos laikymo sąlygos, laikas ir pačios mėsos fermentai.
Žmogui tereikia sudėti jautieną į brandinimo spintą ir kartkartėmis patikrinti jos parametrus, kad joje būtų palaikoma tinkama temperatūra ir drėgmė“, – sakė D.Bartošius.
Kepsnio dydžio gabalai
Sausai brandinta jautiena pirkėjams patiekiama supjaustyta kepsnio dydžio gabalėliais vakuuminėje pakuotėje.
Mėsininkai mėsą supjausto taip, kad kepsnio pakaktų vienam žmogui.
Parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti vakuuminėse pakuotėse supakuotų, į kepsnius padalintų sausai brandintos jautienos dalių – nugarinės, išpjovos, antrekoto.
Tad jos įsigijus ir padėjus šaldytuve bet kada galima greitai ir lengvai paruošti gurmanišką jautienos kepsnį šeimai ar svečiams.
Namuose patiems iškepti šiuos kepsnius lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nieko nereikia daryti iš anksto, o kepsnys iškepamas greitai ir itin paprastai.
Svarbiausia – prisiminti kelias universalias taisykles, kurias išvardijo D.Bartošius.
Kelios svarbios taisyklės
Prieš kepant mėsą bent pusvalandį reikia palaikyti kambario temperatūroje – tuomet kepsniai iškeps tolygiai.
Prieš kepimą brandintos mėsos kepsnių nereikia gardinti jokiais pagardais – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir brandintų sūrio bei kumpio poskonius.
Kepsnius reikėtų kepti gerai įkaitintoje keptuvėje ar grilyje tiek minučių, kiek reikia, nelygu, kaip iškepto norite, – viena jo pusė kepama nuo 1 iki 10 minučių. Jeigu valgytojai pageidauja visiškai iškepusio, reikės kepti kiek ilgiau, jeigu vidutiniškai iškepto ar su krauju – trumpiau.
Mėsai iškepus reikia jai leisti pailsėti kelias minutes, kad tolygiai per visą kepsnį pasiskirstytų mėsos sultys.
„Gardinti reikėtų prieš valgant – tam reikia tik druskos ir kelių rūšių ką tik maltų pipirų. Taip nebus užgožtas sodriai išreikštas brandintos jautienos skonis“, – dar vieną svarbią taisyklę išdavė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.
Kaip iškepti kepsnį
- Nesvarbu, kaip brandinta mėsa – sausai ar šlapiai, jos paruošimas nesiskiria. Nieko nereikia daryti iš anksto, o kepsnys iškepamas greitai ir itin paprastai.
- Tiesiog reikia dėti mėsą į gerai, iki 250 laipsnių, įkaitintą kepsninę arba grilį, apkepti porą minučių iš vienos pusės, porą – iš kitos, kad apskrustų ir susidarytų plutelė, kuri neleistų sultims ištekėti.
- Po to kepsnį dar reikia pakepti tiek laiko, kiek iškepusios mėsos norite: jeigu valgytojai pageidauja visiškai iškepusio kepsnio, reikės kepti kiek ilgiau, jeigu vidutiniškai – trumpiau.
- Iškepusią mėsą reikia apibarstyti druska, pipirais ir leisti keletą minučių pastovėti, kad kepsnio viduje vienodai pasiskirstytų sultys.
- Jeigu mėsą norite kepti keptuvėje, kepkite ją alyvuogių aliejuje. Šalia galite padėti česnako skiltelę ar ant kepamos mėsos uždėti rozmarinų šakelę – tai suteiks mėsai papildomo skonio.