EUROLYGA 2023

Po Naujųjų – ilgai lauktas Dakaras: kurie lietuvių ekipažai šiemet pasieks aukščiausią rezultatą?

2024-ųjų pradžia autosporto entuziastams pažers kelias savaites truksiantį dopamino užtaisą. Sausio 5-ąją startuoja 2024-ųjų Dakaro ralis, kuris šįkart vyks Saudo Arabijoje.

 Po Naujųjų – ilgai lauktas Dakaras: kurie lietuvių ekipažai šiemet pasieks aukščiausią rezultatą?<br>Lrytas.lt montažas.
 Po Naujųjų – ilgai lauktas Dakaras: kurie lietuvių ekipažai šiemet pasieks aukščiausią rezultatą?<br>Lrytas.lt montažas.
 E. Gelažninkienė.<br>R. Nalivaikos nuotr.
 E. Gelažninkienė.<br>R. Nalivaikos nuotr.
Rokas Baciuška.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rokas Baciuška.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 M. Siliūnas.<br>Organizatorių nuotr.
 M. Siliūnas.<br>Organizatorių nuotr.
Gintas Petrus.<br> Organizatorių nuotr.
Gintas Petrus.<br> Organizatorių nuotr.
Laisvydas Kancius.<br>Komandos nuotr.
Laisvydas Kancius.<br>Komandos nuotr.
Antanas Kanopkinas.<br>Organizatorių nuotr.
Antanas Kanopkinas.<br>Organizatorių nuotr.
Vaidotas Žala.<br>Komandos nuotr.
Vaidotas Žala.<br>Komandos nuotr.
Benediktas Vanagas.<br> Komandos nuotr.
Benediktas Vanagas.<br> Komandos nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 11:31 AM, atnaujinta Jan 3, 2024, 10:09 AM

Šimtai lenktynininkų ir jų šturmanų sieks pasiekti tai, apie ką svajoja ne vienas ralio atstovas – užkariauti Dakarą.

Portalas lrytas.lt pristato visus 10 lietuviškų ekipažų, kurie šiemet Saudo Arabijoje atstovaus Lietuvai.

Benediktas Vanagas ir Kuldaras Sikkas

Tai bus jau 12-asis Benedikto Vanago bandymas užkopti į Dakaro ralio viršūnę. Tai jis antrus metus iš eilės bandys padaryti su šturmanu iš Estijos Kuldaru Sikku. „Toyota Gazoo Racing Baltics“ komandos ekipažas Saudo Arabijoje varžysis su 6 cilindrų variklį turinčiu „Toyota GR DKR Hilux“ automobiliu. 2022 metais B.Vanago pilotuojamas automobilis vertėsi ir taip nebaigė ralio, o 2023 metų pradžioje lietuvis lenktynių metu patyrė galvos sutrenkimą ir buvo išskraidintas į ligoninę bei taip pat nebaigė savo pasirodymo.

Komanda: „Toyota Gazoo Racing Baltics“.

Aukščiausia vieta Dakare: 11 (2019 m.).

Automobilis: „Toyota GR DKR Hilux“.

Vaidotas Žala ir Paulo Fiuza

Devintąjį Dakaro ralį Vaidotas Žala pasitinka su „X-raid“ T1+ kategorijos „Mažyliu“. Lyginant su ankstesniuoju, šis yra gerokai platesnis (2,3 m), ženkliai padidėjo pakabos eiga (dabar – 35 cm), o ratai išaugo iki 37 colių. Taip pat svarbu paminėti, kad visureigis bus varomas degalais, pagamintais iš atsinaujinančių šaltinių, todėl CO2 emisija bus net 90 proc. mažesnė. V.Žalos šturmanas Paulo Fiuza Dakare yra dalyvavęs net 17 kartų. Praėjusiais metais ekipažas Dakaro ralio dėl gedimų nebaigė, tad šiemet bandys atsitiesti.

Komanda: „Arijus X-raid“.

Aukščiausia vieta: 11 (2022 m.).

Automobilis: „X-raid Mažylis“.

Antanas Kanopkinas

Antanas Kanopkinas debiutuoja Dakaro ralyje. Keturratininkas pagaliau išpildė savo svajonę ir to sieks kartu su „CFMOTO Thunder Racing Team“ komanda. Lietuvoje garsus renginių vedėjas savo talentą šįkart bandys demonstruoti Saudo Arabijoje. A.Kanopkinas tikisi, kad ateityje Dakare dalyvaus du ar trys komandos nariai.

Komanda: „CFMOTO Thunder Racing Team“.

Aukščiausia vieta: -.

Keturratis: „CFMOTO“.

Vladas Jurkevičius ir Aisvydas Paliukėnas

Vladas Jurkevičius pirmą kartą debiutuoja Dakaro ralyje. Tiesa, kartu su juo ekipažą sudarys Dakaro patirties jau turintis šturmanas Aisvydas Paliukėnas. „Eldorado X Humbility Sports“ komanda Dakare dalyvaus su Benedikto Vanago praėjusių metų automobiliu – „Toyota Hilux“. Prieš pirmąjį karjeros Dakarą V.Jurkevičius sakė, kad svarbiausia bus pasiekti finišą.

Komanda: „Eldorado X Humbility Sports“.

Aukščiausia vieta: -.

Automobilis: „Toyota Hilux“.

Modestas Siliūnas

Modestas Siliūnas – dar vienas Dakaro ralio debiutantas. Motociklininko Arūno Gelažninko mokinys Dakare debiutuos su „Flexit Dakar“ komanda. Saudo Arabijoje M.Siliūnas startuos su KMT „Rally Replica“ motociklu, kuris specialiai Dakarui buvo ruošiamas Nyderlanduose. Kol kas nėra aišku, ko laukti iš šio lenktynininko, tačiau jo tikslai aiškūs – sėkmingai debiutuoti ir įveikti paslaptingąjį Dakarą.

Komanda: „Flexit Dakar“.

Aukščiausia vieta: -.

Motociklas: KMT „Rally Replica“.

Emilija Gelažninkienė ir Arūnas Gelažninkas

Emilija Gelažninkienė jau praeitais metais siekė dalyvauti Dakare, tačiau tuomet kelią užkirto finansų stygius. Visgi šiemet pavyko išspręsti problemas – į Saudo Arabija ji vyksta kartu su vyru Arūnų Gelažninku. Pastarasis turi didelę Dakaro ralio patirtį, kurią sieks perduoti savo gyvenimo partneriai. E.Gelažninkienė atskleidė, kad net Dakaro laimėtojas Nasseras Al Attiyah ją mokė vairavimo paslapčių.

Komanda: „Rentway Dakar“.

Aukščiausia vieta: -.

Motobagis: „CAN-AM Maverick XRS Turbo“.

Vaidotas Paškevičius, Gytis Gaspariūnas ir Albert Veliamovič

Tai bus jau trečiasis Dakaras šiam ekipažui. Tiesa, šįkart keičiasi komandos pavadinimas. Sunkvežimių įskaitoje startuosianti komanda šiemet vadinsis „SV Technika Racing“. V.Paškevičius šiemet pilotuos „Tatra“ sunkvežimį, kuriuo Dakare dalyvavo ir anksčiau. Tiesa, transporto priemonė šiemet gerokai atnaujinta – į „Mamba“ sumontuota automatinė pavarų dėžė. Taip pat buvo pakeistas ir variklis, todėl lietuviai tikisi, kad šiemet siekti rezultato techninės problemos jiems jau netrukdys.

Komanda: „SV Technika Racing“.

Aukščiausia vieta: 12 (2021 m.).

Sunkvežimis: „Tatra Mamba“.

Laisvydas Kancius

Čekijos „Story Racing“ komandai atstovaujantis Laisvydas Kancius Dakare dalyvauja jau ketvirtąjį kartą. Aukščiausia jo vieta – 7-oji, pasiekta praėjusiais metais. L.Kancius prieš Dakarą demonstravo įspūdingą formą. Jis spalio mėnesį laimėjo Maroko motociklų ralį, ko iki tol nebuvo pavykę pasiekti nė vienam lietuviui. Įdomu, kad šiemet Dakare L.Kancius lenktyniaus su visiškai nauju keturračiu, tad tikisi, kad tai padės užimti rekordinę vietą.

Komanda: „Story Racing“.

Aukščiausia vieta: 7 (2022 m.).

Keturratis: „Yamaha Raptor 700“.

Rokas Baciuška ir Oriolas Vidalis

Jaunasis Lietuvos atstovas Dakare dalyvauja jau trečią kartą. Tiesa, šįkart lenktyninkas dalyvaus ne T4, o greitesnių T3 motobagių klasėje. Iki tol puikių rezultatų Dakare pasiekęs sportininkas ateityje tikisi perlipti ir į automobilių klasę. Šiais metais jo tikslai – aukščiausi. R.Baciuška nori laimėti Dakarą.

Komanda: „CAN-AM Factory Team“.

Aukščiausia vieta: 2 (2023 m.).

Motobagis: „CAN-AM Maverick X3“.

Gintas Petrus ir Jose Marquesas

Gintas Petrus ir šturmanas Jose Marquesas Dakare dalyvauja jau ne pirmą kartą. G.Petrus tai jau bus net 9-asis Dakaras. „Petrus Racinga Team“ komanda bene mažiausiai iš visų Dakaro dalyvių šmėžuoja žiniasklaidoje. Ekipažas nesivaiko dėmesio, tad visą savo energija skiria įvykiams trasoje. G.Petrus Saudo Arabijoje pilotuos tą patį automobilį, kuriuo dalyvavo ir praėjusiais – „Optimus MD“.

Komanda: „Petrus Racing Team“.

Aukščiausia vieta: 36 (2021 m.).

Motobagis: „MD OPTIMUS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.