REO su Lietuvos A lyga atsisveikino dar vienu skandalu (komentarai)

Vilniaus REO futbolininkai neatvyko į rungtynes Pakruojyje, prieš tai informavę Lietuvos futbolo federaciją (LFF), kad traukiasi iš A lygos pirmenybių.

T. Ražanauskas (dešinėje) ir kiti Vilniaus REO komandos futbolininkai pasitraukė iš Lietuvos A lygos pirmenybių.
T. Ražanauskas (dešinėje) ir kiti Vilniaus REO komandos futbolininkai pasitraukė iš Lietuvos A lygos pirmenybių.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Aug 22, 2012, 12:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:49 AM

REO klubo istorija trumpa, bet triukšminga.

A lygos debiutantai antrą kartą paskelbė pasitraukiantys iš šalies futbolo čempionato. Šįkart, regis, galutinai.

REO neišvažiavo į Pakruojyje turėjusias vykti rungtynes su „Kruoja”, treneriams ir žaidėjams nutarus pasitraukti iš čempionato, kuriame vilniečiai dalijosi 8–9 vietas tarp 10 komandų.

„Visi bendrai priėmėme tokį sprendimą.

Toliau taip tęstis nebegalėjo”, – sakė REO treneris-konsultantas Valdas Ivanauskas.

Nenorėjo būti mušamaisiais

Chaosas A lygos čempionate prasidėjo liepos 12-ąją, kai REO komanda pirmą kartą paskelbė paliekanti LFF varžybas.

„Nenorime būti nusikaltėlių statytinių įkaitais organizacijoje, kurioje sprendimai priimame ne nuostatais, o paslapčia „strielkėse”, – žargonu motyvus trauktis oficialiajame pareiškime paskelbė REO klubas, kurio vienas steigėjų buvo skandalais Seime išgarsėjęs Aleksandras Sacharukas.

Konfliktas įsisuko ir sukosi užburtu ratu.

Pernai 1-osios lygos varžybas laimėjusi Vilniaus ekipa panoro dalyvauti UEFA regionų taurės varžybose, kuriose rungtyniauja futbolo mėgėjai.

Bet LFF uždraudė šiame turnyre dalyvauti profesionaliam klubui.

REO atsisakė mokėti už teisėjavimą A lygos varžybose, kol skolos susikaupė iki 41 tūkst. litų, o LFF savo ruožtu nutarė neleisti klubui registruoti naujų žaidėjų.

Liepos mėnesio viduryje pasitraukus A.Sacharukui ir klubo prezidentui Rimantui Turskiui, o ekipa susidomėjus naujiems rėmėjams REO grįžo tęsti čempionato, praleidusi vieną mačą.

Bet praėjusią savaitę 3:5 pralaimėtoje dvikovoje „Šiaulių” ekipai vilniečių treneris Viačeslavas Sukristovas galėjo remtis tik 12 žaidėjų, iš kurių keli netiko net dublerių pirmenybėms.

Vakar REO treneriai ir žaidėjai priėmė sprendimą į Pakruojį nevažiuoti.

„Mes norime žaisti ir būtume važiavę į Pakruojį, bet tai nieko nebūtų pakeitę. Jei esame niekam nereikalingi, nėra prasmės ką nors daryti, – sakė vienas REO lyderių Tomas Ražanauskas. – Nebeturime žaidėjų.

Liko vos vienas atsarginis, o iš dvylikos 2–3 vaikinai neturi jokios patirties. Nesinorėjo būti mušamaisiais.”

Klubo savininkų nebematė

Sprendimą nevykti į Pakruojį priėmė treneriai ir žaidėjai.

Oficialių klubo savininkų tiesiog nėra.

„Aš išėjau iš REO liepos 20-ąją ir nieko bendra su klubu nebeturiu, – vakar sakė A.Sacharukas. – Atėjo nauji žmonės.”

„Buvusius klubo vadovus mačiau seniai, o naujųjų iš viso neregėjau”, – neslėpė T.Ražanauskas, buvęs šalies rinktinės futbolininkas.

Anot V.Ivanausko, REO atstovai žengė žingsnius, kad gautų leidimą vėl registruoti žaidėjus, bet atsimušė į sieną.

„Pinigai nebuvo esmė. Norint galima susitarti.

Bet šį kartą susitarimo nebuvo ieškoma, – teigė pavasarį prie klubo trenerių štabo prisidėjęs buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas. – Kaltų visada esama abiejose pusėse.

Bet galiausiai dvidešimt žmonių klube netenka darbo vietų, o Lietuvos futbolas sulaukia eilinio skandalo.”

Nesilaikė nustatytos tvarkos

LFF prezidentas Julius Kvedaras tvirtino, kad REO tapo savo pačių taisyklių auka.

„Prieš sezoną klubai patys patvirtino datas, kada turi susimokėti už teisėjavimą. REO nesumokėjo ne tik teisėjams, bet ir rungtynių analizės programą vykdančiai firmai.

Pas mus buvo atėję kažkokie žmonės, kurie žadėjo sumokėti pinigus, bet galiausiai jie nebepasirodė.

Tvarka yra nustatyta, reikia jos laikytis”, – kalbėjo LFF prezidentas.

Pakenkė kitam Vilniaus klubui

Pasitraukdama REO paskutinį kartą įspyrė savo varžovams iš Vilniaus – „Žalgiriui”, į kurio vardą REO bandė pretenduoti pernai.

Pranešusi apie pasitraukimą iš čempionato REO liks A lygos lentelėje su 19 taškų.

Pagal LFF nuostatus, komandai sužaidus daugiau nei 50 proc. rungtynių ir pasitraukus iš čempionato, jos surinkti taškai lieka galioti. Tarp jų ir 3 taškai už birželio 17 dieną pasiektą pergalę 1:0 prieš „Žalgirį”.

Už likusias rungtynes, kurios neįvyks, REO bus įskaityti pralaimėjimai 0:3, o REO varžovams – pergalės rezultatu 3:0.

Jei REO nebūtų pasitraukusi pati, o pašalinta iš čempionato, Vilniaus komandos surinkti taškai būtų buvę anuliuoti ir „Žalgiris” būtų turėjęs 3 taškais daugiau.

Dabar antrojoje vietoje žengiantis „Žalgiris” lieka su 51 tašku ir nuo čempionato lyderio Panevėžio „Ekrano” atsilieka 6 taškais.

REO išplatino oficialų pareiškimą

„LFF draudžiant registruoti REO naujus žaidėjus, komanda nutraukia dalyvavimą LFF organizuojamose varžybose.

Prieš mėnesį REO klubas pranešė apie sprendimą pasitraukti iš visų LFF organizuojamų varžybų. Netrukus klubo perėmimu pradėjo rūpintis komandą ketinantys įsigyti investuotojai.

Tačiau visos su tuo susijusios teisinės procedūros nebuvo užbaigtos, o klubą pageidavę įsigyti verslininkai savo sumanymo vakar atsisakė. Tokio poelgio priežastys yra tos pačios kaip ir prieš mėnesi, t.y. beprecedentis LFF atstovų elgesys reikalaujant sumokėti iš karto visą ginčijamo dydžio sumą už teisėjavimą bei honorarą už nepageidaujamas Rusijos bendrovės IT paslaugas ir dėl to neleidžiant registruoti naujų žaidėjų.

Primename, kad iš Lietuvos futbolo federacijos 1-osios lygos pirmenybes laimėjusios REO komandos buvo atimta sportiniu principu iškovota teisė dalyvauti UEFA regionų taurės varžybose. Nors naujieji investuotojai tikėjosi civilizuotu derybų būdu su LFF išspręsti aptartas problemas, tačiau, nematydami jokių galimybių pasiekti kompromisą bent dėl 10 naujų žaidėjų registracijos, jie buvo priversti atsitraukti. Todėl REO komanda, neturėdama galimybių toliau verstis su esamais žaidėjais, buvo priversta pasitraukti iš visų LFF organizuojamų varžybų.

Visiems sunkiai suvokiama situacija, kai yra naujas investuotojas, turintis patvirtintą biudžetą, registracijos laukia 15 naujų žaidėjų, o sporto funkcionieriai žodžiu atsisako juos registruoti net tada, jei ginčijama suma būtų sumokėta.

REO kolektyvas nuoširdžiai dėkoja atsistatydinusiam prezidentui Rimantui Turskiui. Žiniasklaidoje buvo ne kartą paskelbta tikrovės neatitinkanti informacija apie tai, kad R.Turskis neva buvo atleistas iš darbo. Pažymime, kad R.Turskis klubo prezidento pareigas ėjo visuomeniniais pagrindais ir savo veikla per pusantrų metų labai daug prisidėjo prie REO laimėjimų.

Legendinio Vilniaus „Žalgirio” žaidėjai R.Turskis, V.Ivanauskas ir V.Sukristovas savo veikla su REO komanda įrodė, kad neturint didelio biudžeto, tačiau nuoširdžiai, kantriai ir profesionaliai dirbant mėgstamą darbą galima pasiekti aukštų rezultatų ir be specialistų iš užsienio pagalbos. A futbolo lygos debiutantai pripažįsta, kad pralaimėjo nelygioje kovoje su funkcionieriais, įgyvendinusiais planą sunaikinti staigiai ir netikėtai iškilusią naują sostinės futbolo komandą.

Tačiau REO sukūrę žmonės tikisi, kad futbolo visuomenė ir kiti sporto mėgėjai supras jų sprendimą, ir viliasi, kad Lietuvos futbolą kada nors valdys padorūs ir sąžiningi savo srities profesionalai.

Primename, kad REO, treniruojama dar vieno legendinio Vilniaus „Žalgirio” žaidėjo Stasio Baranausko, 2009 m. laimėjo 3-iosios lygos, 2010 m. – 2-osios lygos kovas, o 2011 m. užėmė pirmąją vietą LFF organizuojamose 1-osios lygos varžybose, pateko į A lygą ir pasiekė LFF taurės pusfinalį.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.