„Ekrano” varžovo Bukarešto „Steaua” savininko istorija: nuo piemens iki milijardieriaus

Rungtynes, kurios vyks 19 val. 45 min., tiesiogiai transliuos "Lietuvos ryto" televizija.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Aug 23, 2012, 2:29 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:05 AM

Rungtynes, kurios vyks 19 val. 45 min., tiesiogiai transliuos "Lietuvos ryto" televizija.

Ne titulais, nes svarbiausius trofėjus Bukarešto „Steaua” laimėjo anksčiau, iki G. Becali eros.

53 metų rumunas milijonierius žymesnis dėl savo poelgių – nuo labdaros akcijų iki įtartinų machinacijų, taip pat skambių pareiškimų.

Europos taurės turnyro pirmosiose rungtynėse Vilniuje šįvakar prieš Panevėžio „Ekraną” išsirikiuos 23 kartus Rumunijos čempione tapusi komanda, kurią valdo prabangiais žiedais papuošta G. Becali ranka.

Piemuo tapo milijardieriumi

Vaikystėje G. Becali ganė avis Rumunijos pietuose, nes ten gyveno jo šeima, ištremta šalį nuo 1947 iki 1989 metų valdžiusių komunistų.

Sugriuvus diktatoriaus Nicolae Ceausescu režimui, G. Becali supirko didelius armijai priklausiusius žemės plotus ir iš nekilnojamojo turto sandorių susikrovė milijonus.

G. Becali turtai vertinami 3 milijardais dolerių.

2005 metais jis paaukojo 4 mln. dolerių potvynio nusiaubtam Vulturu kaimui.

Net ir po tokios aukos G. Becali yra teisėtas apie 200 namų savininkas.

Į „Steaua” valdybą turtuolis pateko 1990-ųjų pabaigoje, kai klubas tapo nepriklausomas nuo Rumunijos armijos.

G. Becali eliminavo kitus „Steaua” vadovus ir įgijęs 51 proc. akcijų paketą 2003 metais tapo pagrindiniu Bukarešto klubo šeimininku.

2005 metais klubą patikrinę auditoriai rado 11 mln. dolerių skolų. Bet G. Becali apskundė audito kompaniją, laimėjo teismą, o paskui įkūrė naują klubo struktūrą, taip nurašydamas dideles mokesčių sumas bankrutavusiai senojo klubo asociacijai.

Dažnas svečias TV laidose

Tapęs Naujosios kartos-Krikščionių demokratų partijos lyderiu G. Becali dusyk dalyvavo Rumunijos prezidento rinkimuose, bet abu sykius nesurinko daugiau nei 2 proc. balsų.

Po kelių nesėkmingų bandymų 2009 metais jis pateko į Europos Parlamentą, bet šalies policijai pradėjus keletą tyrimų G. Becali negavo leidimo dirbti Briuselyje.

Kaip politikas jis homofobiškais pareiškimais primena Petrą Gražulį, bet yra skyręs daug lėšų senoms apgriuvusioms bažnyčioms rekonstruoti.

G. Becali yra dažnas svečias Rumunijos televizijos laidose, kuriose kalba apie savo futbolo komandą, dainuoja, šoka ir pasakoja apie įvairiausius žemiškus ir dangiškus dalykus.

Lady Gagą išvadino šėtone

Prieš dvi savaites „Steaua” klubo savininkas viešai užsipuolė popžvaigždę Lady Gagą.

Antradienį Vilniuje koncertavusi dainininkė prieš tai – rugpjūčio 16 dieną – koncertą surengė Bukarešte.

G. Becali turėjo ką pasakyti prieš laisvo stiliaus apranga ir įspūdingais šou garsėjančios JAV atlikėjos koncertą.

„Kai ji pasirodo televizoriaus ekrane, aš per 2 sekundes perjungiu kanalą ir spjaunu į televizorių, – Rumunijos televizijos laidoje pareiškė G. Becali. – Mes turime suprasti, kad dabar vyksta karas tarp šėtono ir Kristaus. Ir Kristus laimės.

Taip, mes negalime jai drausti koncertuoti. Bet niekas jūsų neverčia eiti į Lady Gagos koncertą. Ji – šėtono sekėja.”

Buvo įtariamas papirkinėjimu

Šių metų pradžioje G. Becali išvengė kalėjimo, kai jam buvo panaikinti kaltinimai bandant papirkti kitų komandų futbolininkus.

„Nebijojau būti nuteistas, bet nenorėjau būti siejamas su korupcija, – po galutinio teismo sprendimo sakė G. Becali. – Man malonu, kad tokie sprendimai priimti mano šalyje. Dievas neleido šėtonui padaryti to, ką jis norėjo.”

G. Becali buvo kaltinamas 2008 metais žadėjęs sumokėti po 100 tūkst. eurų premijas kiekvienam Klužo „Universitatea” žaidėjui, kad jie įveiktų „Steaua” pagrindinį varžovą „Cluj” klubą paskutiniame čempionato ture.

Paskutinių rungtynių dieną Rumunijos antikorupcijos agentai perėmė lagaminą su 1,7 mln. eurų iš automobilio, kuris priklausė „Steaua” klubo valdybos viceprezidentui Teiai Sponte.

G. Becali tikino, kad pinigai buvo skirti žemei Klužo mieste pirkti.

„Universitatea” pergalė būtų leidusi „Steaua” tapti Rumunijos čempionais, bet „Cluj” laimėjo mačą ir tašku aplenkė Bukarešto klubą.

Nori išspirti legionierius

Šiemet G. Becali pareiškė, kad nuo šiol „Steaua” remsis tik Rumunijos futbolininkais.

„Noriu matyti komandoje tik rumunus, – sakė „Steaua” šeimininkas. – Argentinietis Pablo Brandanas jau išvyko į Kiniją, kontraktų su portugalu Geraldo Alvesu ir bulgaru Valantinu Ilievu nepratęsėme, o po šio sezono klubą paliks ir juodkalnietis Stefanas Nikoličius.”

„Steaua” išgarsėjo 1986 metais, kai trenerio Emericho Jenei vadovaujama ekipa be legionierių laimėjo Europos taurės turnyrą finale Sevilijoje įveikusi „Barcelona”.

1989 metais „Steaua” vėl pasiekė elitinės Europos futbolo lygos finalą, bet tada 0:4 nusileido „Milan” klubui.

„1986 metais komandoje buvo tik rumunai ir jie laimėjo Europos taurę, – kalbėjo G. Becali. – Kodėl mes turime mokėti dideles algas užsieniečiams ir nieko nelaimėti? Mes niekada nebūsime kaip „Cluj”.”

Antrąją vietą Rumunijos čempionate užėmusi „Cluj” komanda rėmėsi 18 legionierių.

„Steaua” gretose šiemet liko tik keli žaidėjai iš Brazilijos ir Juodkalnijos po to, kai praėjusį sezoną klubas nepasiekė savo tikslų.

Rumunijos pirmenybėse „Steaua” liko trečia, o Europos lygos turnyre ją eliminavo „Twente” (Olandija). Taip „Steaua” prarado svajonę žaisti finale, kuris gegužės 9 dieną vyko Bukarešte.

Europos lygos rungtynės

Tai bus Europos lygos atrankos turnyro 4-ojo etapo 1-osios rungtynės.

Lietuvos čempionas ir A lygos lyderis Panevėžio „Ekranas” į Europos lygą iškrito po to, kai buvo eliminuotas iš Čempionų lygos atrankos varžybų – Briuselio „Anderlecht” (Belgija) ir „Ekrano” bendras dviejų mačų rezultatas – 11: 0.

Trečiąją vietą praėjusiame Rumunijos čempionate užėmusi Bukarešto „Steaua” Europos lygos turnyrą pradėjo nuo 3-iojo etapo, kuriame 0:1 ir 3:0 iš kelio patraukė Trnavos „Spartak” (Slovakija).

„Ekrano” ir „Steaua” pirmoji dvikova vyks Vilniuje, nes Panevėžio stadionas neatitinka šio lygio varžybų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.