„Premier“ lyga: trimestro laureatai

Stipriausios pasaulyje Anglijos „Premier“ lygos (EPL) klubai įveikė trečdalį distancijos. Kurios komandos ir asmenybės labiausiai stebino, džiugino ir liūdino?

Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Reklaitis

Nov 29, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:26 AM

Šią savaitę Anglijoje jau sužaistos 14-ojo turo rungtynės, ir pamažu pradėjo artėti sezono pusiaukelė. O jūsų dėmesiui – pirmojo trimestro geriausieji ir blogiausieji.

Trimestro komanda: „West Bromwich Albion“

Po 13 turų lentelės viršuje – į 20-ąjį Anglijos čempionų titulą nusitaikę Alexo Fergusono „raudonieji velniai“, bet ar jų žaidimas gniaužia kvapą? Lygiai taip pat įspūdžio nedaro kitų lygos grandų – „Manchester City“, „Chelsea“ ar „Arsenal“ – formos svyravimai. Todėl visą Angliją užbūrė „gudobelių“ (taip vadinama WBA komanda) čiulbesys. Naujojo trenerio Steve‘o Clarke‘o suburtame labai kovingame kolektyve nė vienas žaidėjas nėra svarbesnis už kitą, ir tai duoda vaisių. Ar ilgai truks šis gražus „Albion“ sapnas? Bent tol, kol rimtai iš miego nepabus svarbiausi favoritai.

Trimestro nusivylimas I: rungtynės tarp „Chelsea“ ir „Manchester United“ (2:3)

Arba paprastai – didžiausias trimestro skandalas. Teisėjo Marko Clattenburgo sprendimai visiškai sugadino šias rungtynes, o vėliau jos tapo ir policijos, ir Futbolo Asociacijos tyrimų objektu. Kaip paaiškėjo, M. Clattenburgas nesišvaistė nei rasistiniais, nei ksenofobiniais užgauliojimais, bet blogiausia, kad šie tyrimai tapo dūmų uždanga svarbiausiai problemai – blogam teisėjavimui. Panašu, kad M. Clattenburgas teisėjaus ir toliau. Sirgaliams lieka tikėtis, kad iš klaidų pasimokęs arbitras ateityje nebegadins nuostabių futbolo spektaklių.

Trimestro nusivylimas II: „Newcastle United“

Kuo pasaka skiriasi nuo gyvenimo? Niekuo. „Newcastle United“ praėjusį sezoną buvo princesė, o šiemet vėl atvirto į Pelenę. Aišku, „šarkų“ gerbėjai gali teisintis užgriuvusia traumų lavina ir energiją siurbančia UEFA Europos lyga, bet teisūs kritikai, pastebėję, kad „Newcastle“ vasarą privalėjo daugiau investuoti į naujus futbolininkus.

Trimestro žaidėjas: Luisas Suarezas („Liverpool“)

„FC Liverpool“ sirgaliai apie Anglijos čempionų titulą svajoja 22 metus, ir tai tikrai ne pabaiga. Šį sezoną Mersisaido klubas taip pat neužkops į viršūnę, tačiau net pramuštgalviai Lietuvos speleologai nesileidžia į tokias gelmes, kuriose Brendano Rogerso komanda atsidurtų be L. Suarezo.

10 iš 17visų komandos įvarčių įmušęs Urugvajaus snaiperis leidžia „raudoniesiems“ bent jau grumtis tarp lygos vidutiniokų, o ne stumdytis kovose dėl išlikimo. Pačiam L. Suarezui vargiai patinka vienišo herojaus vaidmuo, todėl žiemą „Liverpool“ vadovų lauks sunki užduotis – atbaidyti besisuksiančius su pinigų maišais aplink urugvajietį kitų klubų pirklius.

Trimestro puolėjas: Jermainas Defoe („Tottenham Hotspur“)

Kadangi „Trimestro žaidėjo“ titulas atiteko L. Suarezui, čia gera proga prisiminti „Premier“ lygos senbuvį J. Defoe. Praėjusį sezoną atrodė, kad 30-mečio snaiperio šlovės valandos – jau praeityje. Nieko panašaus. Prie J. Defoe renesanso prisidėjo juo patikėjęs treneris Andre Villasas-Boasas, o anglas atsidėkojo 7 įvarčiais per 13 rungtynių. Gal pats laikas laukti skambučio iš „Trijų liūtų“ trenerio Roy Hodgsono?

Trimestro saugas: Juanas Mata („Chelsea“)

Vicente del Bosque spalio mėnesį paliko J. Matą už Ispanijos rinktinės borto, o kentėti teko EPL vartininkams ir gynėjams... 4 įvarčiai ir 6 rezultatyvūs perdavimai leistų Europos čempionui pretenduoti ir į geriausio trimestro žaidėjo titulą, jei ne „Chelsea“ sukrėtusios permainos. Įdomu tai, kad „aristokratai“ pradėjo buksuoti kaip tik tada, kai kelios nedidelės traumos pristabdė pagrindinį jų žaidimo variklį.

Trimestro gynėjas: Ryanas Shawcrossas („Stoke City“)

Per pirmąjį trimestrą mažiausiai įvarčių (10) praleido „Manchester City“, bet net ir didžiausi komandos gerbėjai nepavadintų čempionų gynybos labai solidžia. Kita istorija – „Stoke City“. Tony Pulliso komanda per 13 turų teįmušė 11 įvarčių, bet nuo kracho turnyro lentelėje gelbsti kapitono R. Shawcrosso ir jo kolegų žygdarbiai (11 praleistų įvarčių). Už tokį žaidimą „Manchester United“ jaunimo akademijos auklėtinis buvo apdovanotas debiutu Anglijos rinktinėje per draugišką susitikimą su Švedija.

Trimestro vartininkas: Jussi Jaaskelainenas („West Ham United“)

Ilgiausiai „Premier“ lygoje žaidžiantis užsienietis (1997−2012 m. atstovavo „Bolton Wanderers“) yra viena svarbiausių priežasčių, kodėl į lygą sugrįžęs „West Ham“ klubas įsitvirtino viršutinėje lentelės pusėje. -Londono ekipos gynyba toli gražu nėra geležinė, todėl 37-erių suomiui labai dažnai tenka demonstruoti savo patirtį ir visą sugebėjimų arsenalą.

Trimestro treneris: Roberto di Matteo („Chelsea“)

Tipiška istorija, kaip per 30 dienų vieno žmogaus gyvenimas gali apsiversti aukštyn kojomis. Spalio 20-ąją po pergalės 4:2 prieš „Tottenham“ R. di Matteo buvo visų liaupsinamas „Premier“ lygos nepralaimėjusios lyderės „Chelsea“ strategas, o lapkričio 20-ąją jam buvo parodytos durys. Išvada? Darbas pas Romaną Abramovičių – pelningas ir įdomus, bet linkusius į depresiją ragintume nuo CV siuntimo susilaikyti.

Trimestro citata: „Paprastai žmonės miršta pirmiau, negu jiems statomi paminklai. Aš aplenkiu mirtį“ (Alexas Fergusonas)

„Gyva legenda“ ir seras A. Fergusonas yra sinonimai, nuo dabar – jau oficialiai. Lapkričio pabaigoje prie „Old Trafford“ stadiono atidengta statula „Manchester United“ stratego garbei, o ceremoniją stebėjo ir dabartiniai, ir buvę škoto auklėtiniai. Kiek metų dar tęsis šlovinga karjera? Dėl šito ir majai nesilažintų...

***

Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.