Rungtynių rezultatų klastojimo skandale - „Liverpool“ klubo rungtynės Čempionų lygoje

„Liverpool“ rungtynės 2009-2010 metų Čempionų lygos sezone su „Debrecen“ komanda gali būti vienas iš 380 Europoje vykusių mačų, įtariamų suklastojimu. Pirmadienį Europolas pranešė, kad tarp gausybės į suklastotų rungtynių sąrašą patekusių rungtynių – ir prestižiškiausio Europos klubų turnyro mačas Anglijoje. Netrukus Danijos laikraštis „Ekstra Bladet“ pranešė, kad tai buvo E grupės rungtynės tarp „Liverpool“ ir „Debrecen“ ekipų. Tuomet mačas baigėsi 1:0 šeimininkų naudai, rašo telegraph.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2013, 9:15 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:36 PM

Kol kas nėra aišku, ar įstatymus pažeidė „Liverpool“ klubas.

„Su klubu šia tema nebuvo susisiekusi nei UEFA, nei Europolas“, - pirmadienį pranešė „Liverpool“ ekipa.

„Ekstra Bladet“ teigia, kad šaltiniai Europole patvirtino, kad mačas tarp „Liverpool“ ir ekipos iš Vengrijos buvo įtrauktas į sąrašą. Pranešama, kad šios rungtynės jau anksčiau buvo patekusius į vieną Danijos knygą, kurioje rašoma apie rungtynių pirkimą ir rezultatų klastojimą.

Vokietijos policija jau yra nustačiusi, kad „Debrecen“ klubas Čempionų lygoje pažeidė įstatymus ir kitose rungtynėse, kuomet žaidė su „Fiorentina“ komanda ir pralaimėjo 3:4. Pasak vokiečių, rungtynių pirkimu ir klastojimu užsiėmė nusikaltėlių gauja iš Kroatijos.

„Debrecen“ komandos vartininkas Vukasinas Poleksičius sulaukė bausmės iš UEFA, kuri jam skyrė dvejų metų diskvalifikaciją, nes žaidėjas nepranešė apie tai, kad prieš susitikimą su „Fiorentina“ ekipa su juo susisiekė nusikaltėliai.

Vartininkas tvirtino kad yra nekaltas ir kreipėsi į Sporto arbitražo teismą, kuris patvirtino, kad UEFA bausmę skyrė teisingai.

„Buvo įrodyta, kad žaidėjas ir kriminalinės gaujos nusikaltėliai dalyvavo rungtynių rezultato klastojime ir lažybose“, - pranešė Sporto Arbitražo teismas.

Sukčiai tikslo nepasiekė

„Anfield“ stadione vykusias rungtynes „Liverpool“ po Dirko Kuyto įvarčio laimėjo 1:0. „Ekstra Bladet“ tvirtina, kad rezultatą paveikti siekiantys asmenys norėjo pralobti pinigus pastatę už bendrą mače įmuštų įvarčių skaičių, tačiau jiems nepavyko.

Danijos laikraštis praneša, kad sukčiai norėjo būti užtikrinti, jog per mačą bus įmušti mažiausiai trys įvarčiai. Pasak „Ekstra Bladet“, po rungtynių nusikaltėliai trumposiomis žinutėmis dalinosi nusivylimu dėl mačo baigties.

Manoma, kad „Liverpool“ ir „Debrecen“ komandų mačo manipuliacijas į dienos šviesą ištempė Vokietijos policijos tyrimas. Vokiečiai domėjosi rungtynių pirkimu užsiimančio kroato Ante Sapina veikla. A. Sapina dėl mažiausiai dvidešimties sutartų mačų Europoje 2011 metais už grotų sėdo penkeriems metams.

Vokietijos policijos tyrimas buvo pirmadienio Europolo pranešimo šerdis, nes šie įtarimus pareiškė apie 150 futbolo mačų vykusių Europoje.

Iš nelegalių lažybų – 8 milijonai eurų

Pareigūnai turi įrodymų, kad iš sutartų mačų lažybų sukčiai uždirbo apie 8 milijonus eurų, tačiau pranešė, kad tai tik „ledkalnio viršūnė“.

Iki pirmadienio pranešimo, Anglija manė, kad turi stiprų imunitetą prieš rezultatus paveikti siekiančius asmenis, kurie per pastaruosius metus ėmė aktyviai veikti daugiau nei 40 Europos valstybių.

Europolas pranešė, kad po 18 mėnesių tyrimo įtarimai rungtynių klastojimu pareikšti 680 rungtynių, kurios vyko visame pasaulyje.

Saugių lygų – nėra

Tyrėjai nustatė, kad Singapūre įsitvirtinusios nusikaltėlių gaujos penkiolikoje šalių į savo veiklą įtraukė 425 teisėjus, žaidėjus ar kitaip su rungtynėmis susijusius žmones, jiems mokėdami didesnius nei 120 tūkstančių svarų kyšius, taip siekdami jiems reikiamų rezultatų.

Europolas pranešė, kad tiriami buvo atrankos į pasaulio bei Europos čempionatus mačai. Taip pat ir rungtynės Europos lygose. Kol kas nepranešama, kurios rungtynės buvo sutartos.

Anglijos futbolo asociacija (FA) tvirtina, kad kol kas negavo jokių duomenų apie klastojimu įtariamas rungtynes.

„Niekas su mumis nesidalino informacija apie galimai suklastotą, ar įtariamą klastojimu, Čempionų lygos mačą Anglijoje“, - rašoma FA pranešime.

„Savaime aišku, kad tyrėjai buvo susitelkę į kitas šalis, o ne Jungtinę Karalystę. Buvome nustebę, kiek daug šalių lygų yra įtrauktos į korupciją. Naivu manyti, kad Anglijoje tokie dalykai negali nutikti“, - teigė Europolo direktorius Robas Wainwrightas.

Europolas taip pat naudojosi informacija, kurią gavo iš nuteisto sukčiaus Wilsono Raj Perumalo. Singapūrietis Suomijoje ir Vengrijoje teistas už keletą sutartų rungtynių.

„The Telegraph“ tyrimas 2011 metais atskleidė, kad W. R. Perumalas beveik metus veikė iš Jungtinės Karalystės. Jis gyveno netoli „Wembley“ stadiono esančiame bute ir, pasitelkdamas papirkinėjimą, paveikė nemažai tarptautinių draugiškų rungtynių rezultatų.

Už Čempionų lygos organizavimą atsakinga UEFA paskelbė, kad Europolo įkalčius peržvelgs iškart, kai tik gaus dokumentus. FIFA saugumo direktorius Ralphas Mutsche teigė, kad futbolui reikia dar didesnės policijos pagalbos, siekiant sustabdyti rungtynių rezultatus paveikti siekiančius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.