Marakanoje – brazilų atgimimas

Įspūdingu stiliumi Ispaniją 3:0 įveikę ir Konfederacijų taurę namie laimėję Brazilijos futbolininkai susigrąžino savo sirgalių ir varžovų pagarbą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:48 AM

Brazilija atgimė per Konfederacijų taurės turnyrą, rašo „Lietuvos rytas”.

Šias varžybas brazilai pasitiko po serijos prastų rezultatų kontrolinėse rungtynėse ir nušvilpti savo aistruolių.

Tačiau visas abejones išsklaidė ir naujas viltis laukiant 2014 metų pasaulio čempionato įžiebė didinga pergalė turnyro finale prieš Ispaniją, taip pat ryškus Neymaro žaidimas.

Pelnęs ketvirtą įvartį turnyre per finalo rungtynes Marakanos stadione Neymaras kėlė aukštyn Aukso kamuolį – geriausiam turnyro žaidėjui skirtą prizą.

„Brazilija pasauliui parodė, kokia yra mūsų rinktinė ir kad ji verta pagarbos, – pareiškė Neymaras. – Šiandien pasiekėme didžią pergalę prieš geriausią pasaulio komandą su geriausiais pasaulio žaidėjais ir patys nesislėpėme.

Atidavėme save rungtynėms. Visi bėgome ir žaidėme su didele jėga – tai parodo, kokia stipri esame komanda.”

Pabudo kovinė dvasia

Taip neatrodė pavasarį, kai brazilai buvo nušvilpti beveik 50 tūkst. sirgalių po 2:2 pasibaigusių kontrolinių rungtynių su Čile.

Kai penkiskart pasaulio čempionai per šešias repeticijas pasiekė tik vieną pergalę, jie buvo nukritę į 22-ąją vietą FIFA reitinge.

Kovinė dvasia pabudo po pergalės 3:0 prieš Prancūziją birželio pradžioje, o Konfederacijų taurės turnyre laimėtos visos penkios dvikovos suteikė taip reikiamo stabilaus pasitikėjimo.

Po pergalės finale treneris Luizas Felipe Scolari jau galėjo pareikšti, kad jo žaidėjai „atstovavo Brazilijai oriai”.

„Neskaitant mūsų žaidėjų talento, svarbiausi Konfederacijos taurės varžybose buvo mūsų sirgaliai, – sakė L.F.Scolari. – Jie mus labai palaikė. Labai svarbu, kad ir toliau liktume vieningi. Kartu mes tampame stiprūs.”

Aistruoliai, po rungtynių sekmadienį skandavę „čempionai grįžo”, tikisi, kad L.F.Scolari pakartos savo 2002 metų triumfą pasaulio čempionate ir kitais metais liepą Rio de Žaneire.

Daug permainų turėjo atlikti šis treneris, kai lapkritį pakeitė Mano Menezą, kurio darbo metodai netiko Brazilijos futbolo federacijai.

„Pirmiausia turėjau suteikti žaidėjams pasitikėjimo savimi. Laimėję turnyrą jaučiamės puikiai, tačiau visus metus turime dirbti, kad pasiektume tokį lygį kaip Ispanija, Vokietija ir Argentina, – kalbėjo L.F.Scolari. – Mes vis dar turime daug išmokti. O tada, ką gali žinoti, galbūt mes pakilsime į dar aukštesnį lygį nei šios dienos finalo rungtynėse.”

Gynėjas grąžino skolą

Sekmadienį Brazilija tikrai žaidė aukštu lygiu, atakų priekyje įkvėpta Neymaro ir Fredo, gynyboje – Davido Luizo, o aikštės viduryje – nepavargstančio Paulinho.

Pirmasis keistas įvartis krito jau antrąją minutę, kai esant sumaiščiai ant vejos atsidūręs Fredas iš arti nukreipė kamuolį į vartus.

Rezultatas tapo 2:0 po Neymaro šūvio kairiąja koja laiku sulaukus Oscaro perdavimo.

Trečiąjį įvartį vėl pelnė Fredas, sužaidus vos porą minučių po pertraukos.

Labai svarbus buvo ir D.Luizo žygdarbis gynyboje, kai jis išmušė kamuolį nuo vartų linijos po Pedro smūgio.

„Atsilyginau mūsų vartininkui Julio Cesarui už klaidą rungtynėse su Urugvajumi, – sakė D.Luizas. – Grąžinau skolą ir padėjau komandai.”

Čempionai atrodė blankiai

Ispanijos rinktinė iki mačo su Brazilija buvo nepralaimėjusi 29 oficialių rungtynių iš eilės nuo 2010 metų.

Tačiau sekmadienio vakarą Marakanoje pasaulio ir Europos čempionai atrodė blankiai.

Sergio Ramosas antrajame kėlinyje nepataikė į vartus mušdamas 11 metrų baudinį, o kitas ispanų gynėjas Gerard’as Pique buvo išvarytas iš aikštės, kai nugriovė savo naująjį komandos draugą „Barcelona” klube Neymarą.

Puolėjas Fernando Torresas iš Londono „Chelsea” pareiškė, kad „negali laimėti visada”.

„Visi mano, kad Ispanija turėtų laimėti kiekvienas rungtynes ir žaisti kiekviename finale, bet tai nėra lengva, – sakė Ispanijos futbolininkas, turnyre pelnęs 5 įvarčius ir tapęs rezultatyviausiu žaidėju. – Šiai komandai nereikia žadintuvo, mums nereikia ieškoti motyvacijos.”

Nors tai buvo didžiausias ispanų pralaimėjimas nuo prieš 37 metus pralaimėto mačo 0:3 Velsui, panikos nekėlė ir S.Ramosas.

„Turime pasveikinti Braziliją, nes jos žaidėjai parodė, kad žino, kaip žaisti su Ispanija, – sakė Ispanijos rinktinės gynėjas iš Madrido „Real”. – Esame laimėję daug titulų ir galiausiai ateina diena, kai turi pralaimėti.

Mes nesame mašinos. Bet mūsų sąžinė švari, nes aikštėje atidavėme visas jėgas.”

Tikisi kito scenarijaus po metų

Ispanija pirmauja Europos zonos atrankos varžybų I grupėje, tašku lenkdama Prancūziją.

Dar liko trys mačai su Suomija, Baltarusija ir Gruzija, o tokie varžovai neturėtų sukelti problemų ispanams siekiant bilieto į pasaulio čempionatą.

„Tikiu, kad po metų būsime čia ir turėsime galimybę atsilyginti už šią dieną – nebūtinai pasiekti revanšą prieš Braziliją, bet tiesiog prieš pačius save, – kalbėjo F.Torresas. – Mes – pasaulio čempionai ir dusyk Europos čempionai. Esame pasiekę tai, ko nepasiekė jokia kita komanda: laimėję tris svarbiausius čempionatus iš eilės.

Kitais metais sugrįšime, kad laimėtume ketvirtąjį.” („Reuters”, AP, LR)

Konfederacijų taurė

Finalas. Brazilija – Ispanija 3:0 (2:0). Fredas (2, 47), Neymaras (44).

Dėl 3-iosios vietos. Italija – Urugvajus 5:4 (po 11 metrų baudinių serijos). D.Astori (24), A.Diamanti (73)/E.Cavani (58, 78).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.