Virš Lietuvos futbolo – kontrabandos ir prostitucijos šešėlis

Lietuvos ir Europos futbolo federacijų prašymu prokurorai pradeda ikiteisminį tyrimą dėl nupirktų rungtynių. Įtariama, kad per lažybas buvo legalizuojamos didžiulės pinigų sumos gautos iš prostitucijos, kontrabandos ir kitų organizuotų nusikaltimų, praneša LNK žinios.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 9:21 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:01 AM

Įtariama, kad iš rungtynių, kurių rezultatas buvo žinomos iš anksto pelnėsi nusikaltėliai per lažybų bendroves legalizuodami nešvariai uždirbtus pinigus.

Lietuvos futbolo federacijos generalinio direktoriaus Edvino Eimanto teigimu, sukurtas mechanizmas, kai per legalias lažybų kontoras nelegalūs pinigai per laimėjimus yra legalizuojami.

Tyrimas atliekamas pagal UEFA Lietuvos futbolo federacijai pateiktą medžiagą. UEFA analizuoja kiekvienos komandos pajėgumą, pergalės tikimybę ir lygina su lošimų kontorose atliktais statymais. Įtarimų jai kelia visos trys Lietuvos futbolo lygos.

„Panaudojant matematinius modelius lyginami statymų rezultatai lošimų kontorose su vidutinėmis statistinėmis analitikų atliktomis galimybėmis dėl rungtynių baigties. Jei tie sąryšiai būna drastiškai dideli ir akivaizdūs, tuomet imamasi priemonių“, – apie tyrimo eigą pasakojo buvęs Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas Gintautas Babravičius.

E. Eimanto tikinimu, tyrimas nukreiptas ne tik į A lygą: „UEFA sistema lygina ne tik pirmos lygos, bet ir LFF taurės rungtynių rezultatus ir statymus.“

Bus tiriamos ne pavienės ar konkrečios rungtynės, ar keli klubai, bet dauguma jų. Įtarimai dėl parduotų rungtynių gali kristi net tik ant klubų, bet ir pavienių žaidėjų, ar varžyboms vadovavusių teisėjų.

Šiuo metu ryškiausiai matomas klubas teigia, kad apie rungtynių rezultatų pirkimus nieko negirdėjo.

„Mūsų klubas nėra gavęs jokių pasiūlymų. Tikriausiai todėl, kad mes žaidžiame futbolą. Mūsų filosofija – sudaryti jauniems žmonėms galimybę sportuoti, tobulėti, o ne žaisti kažkur už aikštės ribų“, – kalbėjo Vilniaus „Žalgirio“ vykdančioji direktorė Vilma Venclovaitienė.

Jei prokurorai išsiaiškins, kad rungtynės buvo pardavinėtos, Lietuvos futbolo federacija žada būti labai griežta. Klubams ir futbolininkams grės diskvalifikacija, rezultatų naikinimas, ar išmetimas iš lygos.

Sporto rungtynių stebėjimo agentūros „Sportrade” duomenimis, Lietuva yra tarp dešimties šalių, kuriose vyksta daugiausiai sutartų futbolo rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.