D.Šemberas apie Cs.Laszlo minimą kartų kaitą: „Tai pasakos diletantams“

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Csabo Laszlo nepakvietė Deivido Šembero rengtis rungtynėms su Latvija ir Lichtenšteinu. Pats futbolininkas jaučia, kad nacionalinei komandai dar praverstų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus, Donatas Gribauskas

Aug 30, 2013, 7:02 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:44 PM

Lietuvos rinktinėje D.Šemberas yra sužaidęs 82 rungtynes, bet, regis, 83-iojo mačo nebebus.

Vengras Cs.Laszlo nurašė 35 metų futbolininką, kuris buvo vienas komandos lyderių 2014 metų pasaulio čempionato atrankos varžybų pradžioje, bet tapo nebetinkamas pabaigai.

Rugsėjo 6 dieną lietuviai žais Rygoje su Latvija, o rugsėjo 10-ąją Marijampolėje su Lichtenšteinu, bet 23 futbolininkų sąraše Vladikaukazo „Alanija” klubo žaidėjo D.Šembero nėra.

„Jis ir Tomas Danilevičius nuveikė daug rinktinei, bet jie rengiasi kitam gyvenimo etapui, – vakar sakė Cs.Laszlo. – Mes norime išbandyti naujus veidus rinktinėje, kuriuos galbūt matysime žaidžiančius 2016 metų Europos čempionato atrankos varžybose.”

Lietuvos komanda nebeturi realių vilčių patekti į 2014 metų pasaulio čempionatą, atrankos varžybų G grupėje surinkusi 5 taškus po 6 mačų.

Per 14 oficialių ir kontrolinių mačų Lietuvos rinktinei vadovaujant Cs.Laszlo mūsų šalies futbolininkai iškovojo tik vieną pergalę, kai pernai išvykoje įveikė Lichtenšteiną.

Pastarąsias kontrolines rungtynes 1:2 Liuksemburge pralaimėję lietuviai krito į 106-ąją vietą FIFA reitinge tarp Nigerio ir Saudo Arabijos.

„Mes svajojame apie 2016 metų čempionatą, – sakė Cs.Laszlo. – Šis kelias pilnas akmenų, bet aš bandau juos pašalinti. Turiu planą, ir jis man patinka.”

Cs.Laszlo pripažino, kad prieš rungtynes su latviais ir Lichtenšteinu jam daugiausia nerimo kelia atraminio saugo pozicija. Būtent šioje aikštės vietoje rinktinėje dažniausiai žaisdavo D.Šemberas, nevengęs kritiškai kalbėti apie Lietuvos futbolo federacijos prezidentą Julių Kvedarą.

Ketvirtadienį D.Šemberas „Lietuvos ryto” televizijai prisipažino, kad neturi apie ką kalbėtis su rinktinės treneriu.

– Deividai, daug metų buvote vienas Lietuvos rinktinės lyderių, bet šįsyk Cs.Laszlo kvietimo nesulaukėte.

Kaip tai vertinate?

– Kiekvienas treneris pats renkasi žaidėjus, varžybų strategiją. Jei jis nemato manęs komandoje, tai yra jo pasirinkimas. Jis atsako už rezultatus. Jei nėra rezultatų, nėra ir trenerio.

O rezultatų kol kas nėra. Faktas, kad per 14 rungtynių iškovota tik viena pergalė prieš Lichtenšteiną, kalba pats.

– Jaučiatės įskaudintas?

– Visada atstovaudavau Lietuvai, kai buvau kviečiamas. Dabar taip nėra, bet nieko tokio.

Nesu 20-metis berniukas, kad jausčiausi įskaudintas. Aš matau kitų priežasčių, bet apie jas nenorėčiau kalbėti.

– Ar tos priežastys susijusios su tuo, kad anksčiau nevengėte aštriai pasisakyti apie Futbolo federaciją?

– Nenoriu kalbėti blogai apie federaciją. Tikiu, kad rinktinės treneris, o ne federacijos vadovai renkasi žaidėjus.

Jei yra kitaip, tai Lietuvos futbolui yra blogiau nei blogai. Situacijos gerai nežinau ir negaliu jos komentuoti.

– Cs.Laszlo nesikalbėjo su jumis nei prieš rungtynes su Liuksemburgu, nei pastaruoju metu?

– Neturime apie ką kalbėtis, tad ir nesišnekėjome.

– Cs.Laszlo užsiminė, kad pernai „Alanija” klubui iškritus iš Rusijos aukščiausiosios lygos svarstėte galimybę pabaigti karjerą. Ar tai tiesa?

– Taip, buvo minčių, tačiau galiausiai nusprendžiau tęsti karjerą. Kiekvieną dieną treniruojuosi ir, manau, nesu prastesnės sportinės formos nei pernai.

– Ar jau galvojate apie karjeros pabaigą?

– Žinoma, man gi jau 35-eri. Bet kol kas daug žaidžiu ir treniruojuosi. Šį sezoną tikrai žaisiu, o galbūt ir kitą.

Kol kas karjeros tikrai nebaigiau – mano kontraktas su „Alanija” baigsis kitų metų gegužę.

– Cs.Laszlo teigia, kad nekviesdamas į rinktinę jūsų ir T.Danilevičiaus jis komandoje vykdo kartų kaitą. Kaip vertinate šiuos žodžius?

– Labai keista tai girdėti iš futbolo specialisto lūpų, nes kartų kaita yra natūralus procesas, jis nevyksta kaip nors spontaniškai.

Keista, kai treneris iš pradžių priima sprendimus, o paskui viską nurašo kartų kaitai. Tai pasakos diletantams. Profesionalams klausytis tokių trenerių šnekų yra juokinga ir skaudu.

Juokinga, kai į rinktinę nepakviečiamas visų laikų rezultatyviausias šalies rinktinės futbolininkas (T.Danilevičius. – Red.) viską suverčiant kartų kaitai.

Jei mus tikrai būtų į ką keisti, su mielu noru užleisčiau savo vietą kitiems.

Geriau jau treneris pasakytų tikrąsias priežastis.

– Tai kodėl treneris taip blaškosi?

– Man sunku pasakyti, aš žaidžiu ne Lietuvoje ir nežinau, kaip treneris apsisprendžia. Tiesiog įdomu, kas bus kalbama, jeigu vėl nebus rezultatų.

Galbūt vėl viskas bus nurašoma kartų kaitai.

Tačiau aš tikiu, kad rinktinė nugalės Latviją ir Lichtenšteiną. Linkiu komandai sėkmės.

– Ką mūsų šalies rinktinė galėtų pasiekti vadovaujant Cs.Laszlo?

– Geriau į šį klausimą neatsakysiu.

Jeigu per likusias 4 atrankos rungtynes komanda surinks 12 taškų, treneriui bus galima tik paploti. Tada jau bus nesvarbu, ką jis kviečia į rinktinę.

– Nustebino rinktinės pralaimėjimas Liuksemburge?

– Aš sirgau už mūsų komandą, bet rezultatas nenustebino. Šiandien mes nesame stipresni už Liuksemburgą.

Futbole pasitaiko prastų rungtynių, galima pralaimėti Farerų saloms ar Liuksemburgui.

Tačiau kai pralaimima visoms komandoms iš eilės, tai nebėra atsitiktinumas. Tai jau dėsnis.

Mes vis krintame reitingų lentelėje. Į rinktinę atėjęs treneris garsiai kalbėjo, kad po metų būsime tarp 70 geriausių reitingo komandų, bet, deja, esame gilioje duobėje.

– Treneris Cs.Laszlo ir federacijos vadovai kalba, kad visos viltys nukreiptos į 2016 metų Europos čempionato atrankos varžybas. Ar realu ten gerai pasirodyti?

– Manau, kad nerealu. Realu buvo pernai ir šiemet, kai burtais gavome pačią silpniausią grupę per Lietuvos rinktinės istoriją. Tikriausiai dar ilgai negausime tokių silpnų varžovų.

Gaila, bet, manau, artimiausius 4, 5 ar 6 atrankos ciklus mes neiškopsime į finalinius turnyrus.

Lietuvos futbolo rinktinė

Vartininkai: Ž.Karčemarskas („Gaziantepspor”, Turkija), G.Arlauskis (Kazanės „Rubin”, Rusija), E.Zubas (Larnakos AEK, Kipras).

Gynėjai: M.Stankevičius (Romos „Lazio”), A.Klimavičius (Taldykorgano „Žetysu”, Kazachstanas), T.Kijanskas (Haifos „Maccabi”), T.Mikuckis (Maskvos „Torpedo”, Rusija), V.Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgardens”, Švedija), V.Borovskis (Rygos „Daugava”, Latvija), S.Mikoliūnas („Sevastopol”, Ukraina).

Saugai: D.Česnauskis („Baki”, Azerbaidžanas), E.Česnauskis („Rostov”, Rusija), M.Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi”, Izraelis), A.Novikovas (Aujės „Erzgebirge”, Vokietija), M.Kalonas („Baki”, Azerbaidžanas), K.Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda”, Izraelis), F.Černychas (Mogiliavo „Dnepr”, Baltarusija), M.Kuklys (Vilniaus „Žalgiris”), G.Vičius (Karagandos „Šachtior”, Kazachstanas), K.Chvedukas (Marijampolės „Sūduva”).

Puolėjai: D.Šernas („Gaziantepspor”, Turkija), D.Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii”, Rumunija), E.Raziulis (Klaipėdos „Atlantas”), T.Eliošius („Atlantas”).

Rezervas: vartininkas P.Grybauskas (Rygos „Skonto”, Latvija), gynėjas E.Vaitkūnas („Žalgiris”), saugas A.Žulpa („Žalgiris”).

1

Tiek pergalių vadovaujant treneriui Cs.Laszlo per 14 rungtynių iškovojo Lietuvos futbolininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.