V.Liubšys: „Turime įrodyti, kad Lietuvoje futbolas vis dar geresnis negu Latvijoje“

Pastarąjį sezoną Latvijoje dirbantis futbolo treneris Virginijus Liubšys nekantraudamas laukia Lietuvos ir Latvijos rinktinių akistatos.

V.Liubšys kritikavo Lietuvos rinktinės trenerį Cs.Laszlo.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
V.Liubšys kritikavo Lietuvos rinktinės trenerį Cs.Laszlo.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Sep 6, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:53 PM

Penktadienio vakarą 21 val. 10 min. Rygos „Skonto“ stadione Lietuvos ir Latvijos futbolininkai pradės 2014 metų pasaulio čempionato atrankos turnyro rungtynes.

Europos atrankos G grupėje sužaidus po 6 mačus lietuviai surinko 5 taškus (1 pergalė, 2 lygiosios, 3 pralaimėjimai) ir turnyro lentelėje yra ketvirti, o latviai su 4 taškais (1 pergalė, 1 lygiosios, 4 pralaimėjimai) – penkti.

„Mes turime geresnius žaidėjus ir turime laimėti“, - lrytas.lt sakė V.Liubšys.

54-erių lietuvio vadovaujama Rygos „Daugava“ komanda užima trečiąją vietą Latvijos čempionate, po 19 mačų surinkusi 37 taškus ir 10 taškų atsilikdama nuo lyderio Rygos „Skonto“ klubo.

- Treneri, penktadienio vakarą sporto gerbėjų laukia dvigubas baltų derbis: Slovėnijoje susitiks Lietuvos ir Latvijos krepšininkai, o Rygoje – dviejų šalių futbolo rinktinės. Apie kurį mačą daugiau kalba latviai?

- Latviai tikrai myli futbolą, bet dirbdamas Rygoje įsitikinau, kad jie neabejingi ir krepšiniui. Latviai ypač seka savo rinktinės rungtynes. 

Bet mūsų aplinkoje visi laukia ir kalba, aišku, tik apie būsimą futbolo derbį

- Kodėl ši dvikova latviams tokia svarbi?

- Į Latvijos rinktinę atėjo jaunas ir ambicingas treneris. Marianui Pahariui tai bus pirmasis oficialus mačas, todėl latviai labai rimtai ruošiasi šiai dvikovai. 

Kiek žinau, jis surinko labai daug informacijos apie Lietuvos rinktinę. Bet netikiu, kad jis taip greitai sugebėtų kažką pakeisti rinktinės žaidime iš esmės.

Neabejoju, kad ir mūsų rinktinė taip pat rimtai ruošiasi.

Lietuva turi geresnę komandą. Baltijos taurės turnyre pernai vasarą pralaimėjome kaimynams net 0:5, todėl turime daugiau motyvacijos revanšui. Manau, kad mūsų žaidėjai bus ypač nusiteikę laimėti rungtynes.

Laukia tikrai įdomi kova. Žinau, kad į Rygą atvažiuos daug sirgalių iš Lietuvos. Bus karšta visur.

- Latvijos rinktinėje yra net aštuoni Rygos „Skonto“ komandos žaidėjai. Ar pagrindiniu varžovų koziriu gali tapti geresnis susižaidimas?

- Spėju, kad starto sudėtyje žais tik kokie keturi „Skonto“ žaidėjai. Aišku, tai suteiks latviams pasitikėjimo.

Dabar „Skonto“ tikrai išsiskiria Latvijos čempionate. Jie demonstruoja akiai malonų ir gerą futbolą. Bet Rygos komandą treniruoja gruzinas Tamazas Pertija.

M.Pahario treniruočių metodika ir požiūris į futbolą skiriasi nuo „Skonto“ trenerio.

Bet latviai – visi sveiki, surinko geriausius žaidėjus ir kupini pasitikėjimo laukia mačo su lietuviais.

- Jūsų komandoje žaidžia net 5 lietuviai, bet į Lietuvos rinktinę dvikovai su Latvija pakviestas tik Voldemaras Borovskis. Ar būtumėte rekomendavęs Csabai Laszlo daugiau savo auklėtinių?

- Sezono pradžioje labai gerai atrodė Mantas Savėnas. Jis buvo tikras lyderis. Bet dabar dėl objektyvių priežasčių pradėjo šiek tiek silpniau žaisti. 

Gerą formą iš pradžių demonstravo ir Linas Klimavičius, bet šiandien vargu, ar kas daugiau mūsų rinktinei galėtų padėti.

- Kaip vertinate Lietuvos rinktinės trenerio sprendimą nekviesti Deivydo Šembero?

- Mačiau pastarąją „Alanijos“ dvikovą, kai Vladikaukazo komanda 2:0 įveikė Tulos “Arsenal“, kuris pirmauja Rusijos pirmojoje lygoje. Buvo akivaizdu, kad Šemberas ten yra „Alania“ lyderis.

Jeigu rinktinei reikia rezultato, jis tikrai turėjo būti komandoje. Jeigu jau treneris nori atjauninti rinktinę, tai vertėjo bent pabaigti šį atrankos ciklą .

Kita vertus, žaidėjus reikia vertinti ne pagal pasą. Privalai atsižvelgti, kaip jis žaidžia dabar ir kokios yra sportinės formos.

Man tai tikrai nesuprantamas trenerio sprendimas.

- Prieš dvikovą Rygoje Lietuvos rinktinės ramybę drumstė ne tik nesiliaujančios diskusijos dėl Cs.Laszlo sprendimų, bet ir gandai. Rusai paskelbė, jog rinktinės vairą netrukus gali perimti „Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija. Kaip tokia atmosfera gali atsiliepti žaidimui?

- Tik pakalbėjęs su žaidėjais betarpiškai gali pamatyti jų nuotaikas. 

Kaip tik su Tomu Ražanausku („Daugava“ trenerio asistentu ir buvusiu Lietuvos rinktinės žaidėju – Red.) ruošiamės nueiti į rinktinės treniruotę pasimatyti su vyrais.

Bet jeigu žaidėjai – tikri profesionalai, jie žaidžia ne dėl kažkokių ambicijų, o dėl Lietuvos garbės, ir Lietuvos vėliavos.

Jie turi sulošti, nepaisydami jokių kalbų ir atiduoti aikštėje visas jėgas. Jie turi įrodyti, kad Lietuvoje futbolas vis dar geresnis negu Latvijoje.

- Koks yra pagrindinis Lietuvos rinktinės privalumas?

- Geri ir veržlūs “kraštai”. 

Latvijos rinktinei trūksta pajėgių krašto gynėjų. Jie lėtoki, bet mėgsta jungtis į atakas, todėl dažnai palieka savo zonas. Latvių gynėjai tikrai nėra tokie, kuriuos turėti privalo aukšto lygio komandos.

Reikėtų tai išnaudoti.

- Koks būtų Jūsų rungtynių planas, jeigu vadovautumėte Lietuvos rinktinei?

- Labai aktyviai žaisti privalo mūsų puolėjai. Ir Deivydas Matulevičius, ir Darvydas Šernas vienas prieš vieną individualiai gali apžaisti lėtokus gynėjus.

Reikia aktyviai atakuoti kraštais ir atlikti aštrius perdavimus.

Neabejoju, kad latviai žais sistema 4-5-1 ir stengsis užkimšti aikštės vidurį. Jie įsitikinę, kad visas Lietuvos rinktinės pavojus kyla iš vidurio.

Bet mes tikrai turime gerų kraštų, kurie gali sukelti latviams daugybę problemų.

Ir aišku, negalima leisti latviams greitai pereiti į atakas. Surengti žaibiškus išpuolius jie tikrai moka.

- Kuo Latvijos futbolininkai skiriasi nuo lietuvių?

- Latviai žaidžia daugiau kontaktinį futbolą. Jie mėgsta „duoti į kaulą“.

Latvijoje - daug dvikovų, daug kovos. Lietuvoje komandos stengiasi žaisti labiau kombinacinį futbolą, o latviai daugiau remiasi fizine jėga.

- Ko lietuviams vertėtų pasimokyti iš latvių?

- Jie žaidžia visas 90 minučių. Nepasiduoda, kad ir kaip būtų sunku. Latviams gali nesisekti, bet jie gali numirti aikštėje. 

Mes žaidžiame žaismingiau. Tikimės, kad apžaisime varžovus lengviau, bet tai gali būti mūsų klaida.

Prieš 10-15 metų visi galvojo, kad Lietuvos futbolas yra daug aukštesnio lygio negu Latvijos. Bet nuo 1992-1993 metų, kai atsirado „Skonto“, o į Rygą atvažiavo treneris Glenas Johnsonas, kaimynai padarė didelį šuolį.

Ne vienas Latvijos futbolininkas tuomet išvyko žaisti į Angliją, todėl pakilo ir bendras jų lygis. Aišku, jiems naują impulsą suteikė ir 2004-ųjų sėkmė, kai latviai pakliuvo į Europos čempionatą.

Mes apie tokį rezultatą vis dar tik svajojame.

- Kokią rungtynių baigtį prognozuojate?

- Širdis sako, kad Rygoje mačas baigsis lygiosiomis 1:1.

Aišku, labai norėtųsi, kad Lietuva laimėtų. Tuomet ir mums būtų lengviau čia dirbti.

Lietuvos rinktinė

Vartininkai: Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija), Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija), Emilijus Zubas (Larnakos AEK, Kipras).

Gynėjai: Marius Stankevičius (Romos „Lazio“, Italija), Arūnas Klimavičius (Taldikorgano „Žetysu“, Kazachstanas), Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo“, Rusija), Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgarden“, Švedija), Valdemaras Borovskij (Rygos „Daugava“, Latvija), Saulius Mikoliūnas (FC „Sevastopol“, Ukraina).

Saugai: Deividas Česnauskis („Baki“, Azerbaidžanas), Edgaras Česnauskis („Rostov“, Rusija), Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis), Arvydas Novikovas (Aujės „Erzgebirge“, Vokietija), Mindaugas Kalonas („Baki“, Azerbaidžanas), Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis), Fedoras Černychas (Mogiliovo „Dnepr“, Baltarusija), Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“), Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas), Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“).

Puolėjai: Darvydas Šernas („Gaziantepspor“, Turkija), Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija), Evaldas Razulis, Tadas Eliošius (abu - Klaipėdos „Atlantas“). Treneris Csaba Laszlo (Vengrija, 49 metai).

Prognozuojama sudėtis: Karčemarskas – Mikoliūnas, Stankevičius, Kijanskas, Borovskis – Novikovas, Ivaškevičius, Panka, Šernas – Kalonas, Matulevičius.

Latvijos rinktinė

Vartininkai: Andris Vaninis („Sion“, Šveicarija), Aleksandras Kolinko (Kaliningrado „Baltika“, Rusija), Germanas Malinas (Borisovo BATE, Baltarusija)

Gynėjai: Kasparas Gorkšas („Reading“, Anglija), Vitalijus Maksimenko („Brighton“, Anglija), Olegas Timofejevas („Ventspils“), Nauris Bulvitis, Renaras Rode, Vladislavas Gabovas ir Alanas Sinelnikovas (visi – Rygos „Skonto“).

Saugai: Artis Lazdinis (Glivicės „Piast“, Lenkija), Aleksandras Cauna (Maskvos CSKA, Rusija), Artūras Zjuzinas („Baltika“, Rusija), Vladimiras Kamešas (Permės „Amkar“, Rusija), Jurijus Žigajevas („Ventspils“), Andrejus Kovalovas (Rygos „Daugava“), Juris Laizanis ir Ritvaras Ruginis (abu - „Skonto“).

Puolėjai:Artiomas Rudnevas („Hamburg“, Vokietija), Maris Verpakovskis (Herakliono „Ergotelis“, Graikija), Denisas Rakelis (Lubino „Zaglebie“, Lenkija), Valerijus Šabala („Skonto“). Treneris Marianas Paharis (37 metai).

Prognozuojama sudėtis: Vaninis – Gabovas, Gorkšas, Bulvitis, Sinelnikovas – Zjuzinas, Laizanis, Cauna, Kamešas – Rudnevas, Šabala.

1 Bosnija ir Hercegovina 6 5 1 0 23:3 16

2 Graikija 6 4 1 1 7:4 13

3 Slovakija 6 2 3 1 7:5 9

4 LIETUVA 6 1 2 3 4:8 5

5 Latvija 6 1 1 4 6:14 4

6 Lichtenšteinas 6 0 2 4 3:16 2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.