Jaunoji futbolo žvaigždė A.Januzajus – geidžiamas bent penkių rinktinių

Belgija, Turkija, Kosovas, Serbija, Albanija ir netgi Anglija. Šių šalių rinktinės nori jį turėti savo sudėtyje. „Barcelona“, Turino „Juventus“. Šie klubai jį akylai stebi. Ir jam tik aštuoniolika. Kas jis? Tai – Adnanas Januzajus - „Manchester United“ talentas, išgelbėtojas ir ateities žvaigždė.

A.Januzajus savaitgalio rungtynėse įmušė du įvarčius ir išgelbėjo „Manchester United“ ekipą.<br>AP archyvo nuotr.
A.Januzajus savaitgalio rungtynėse įmušė du įvarčius ir išgelbėjo „Manchester United“ ekipą.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2013, 11:28 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:17 AM

Briuselyje gimusio A.Januzajaus pavardė iki savaitgalio nebuvo plačiai žinoma. Skautai šį futbolininką stebėjo, vaikinas dar buvo auginamas rinkai. Tačiau tai buvo iki šeštadienio.

Su šlove – ir galvos skausmas

Būtent tą dieną ryškiausiai sužibo A.Januzajaus žvaigždė, dar ilgai šviesianti viso pasaulio žiniasklaidos antraštėse. Anglijos „Premier“ lygos rungtynėse „Manchester United“ krašto saugas išgelbėjo savo ekipą. „Raudonieji velniai“ mače su „Sunderland“ po ankstyvo praleisto įvarčio pralaiminėjo ilgai.

Tačiau tada daugiau nei kėlinį treneriui galvos skausmus kėlusius nervus ir numalšino jaunasis belgas. Smūgis. Įvartis. Smūgis. Įvartis. Per šešias minutes A.Januzajus dukart nuginklavo varžovų vartininką, o „Manchester United“ džiaugėsi pergale 2:1.

Jis dukart bėgo savųjų sirgalių link ir šypsojosi kaip niekad – juk ėmė pildytis dar šešiolikos iš Belgijos į visame pasaulyje gerbiamą klubą atvykusio vaikino svajonė.

Užvėrus stadiono vartus, atsidarė kitos durys – į platų pasaulį, kur A.Januzajų medžioja ir valstybės, ir klubai.

„Juk jis – belgas“, - sako futbolo sirgaliai, tačiau gimtoji šalis A.Januzajui nėra pagrindinis faktorius. Jis jau yra atmetęs Belgijos pasiūlymus šalį atstovauti jaunimo iki aštuoniolikos ir jaunimo iki devyniolikos metų rinktinėms.

Nacionalinių ekipų variantų – ne vienas

A.Januzajaus motina – kilusi iš Kosovo, tačiau futbolininko ambicijų kampu ši šalis neveda niekur. Kosove nėra pajėgios futbolo komandos ir šalis padėties gerinti čia neketina, nes dalyvauja nuolatiniuose ginčuose su Serbija, siekdama apginti savo kaip nepriklausomos teritorijos statusą.

FIFA leidžia Kosovui žaisti tarptautines draugiškas rungtynes, tačiau su sąlyga, kad mačuose nebus matomi nacionaliniai simboliai.

A.Januzajaus seneliai – iš Serbijos ir Turkijos. Tačiau vaikinas nepademonstravo noro vilkėti nė vienos iš šių valstybių nacionalinių komandų marškinėlių.

Tiek Serbija, tiek Turkija futbolo žemėlapyje turi savo vietą, todėl jaunam žaidėjui čia būtų perspektyvų, tačiau A.Januzajui tai nėra svarbu.

Belgijoje gimusio vaikino akys krypsta į tėvo gimtinės pusę – Albaniją. Pastaroji ir pati nesnaudžia – įvairiais būdais mėgina prisivilioti futbolininką, kuris garsintų šalį.

„Tėvo pozicija labai aiški – jo sūnus turi turėti vietą startinėje sudėtyje. O tada jau bus žiūrima į kitus dalykus, - sakė A.Januzajaus agentas Dirkas de Vries. - Gauname laiškus iš garsių žmonių, kurie domisi jo ateitimi. Albanijoje netgi yra televizijos laida, kurioje pasakojama apie jį. Ji sukurta tam, kad įtikintu Adnaną būtent pasirinkti šios valstybės nacionalinę ekipą.“

Talentą stebi ir anglai

„Viena šalis, kurioje jis žaisti negali – šalis, kurioje jis dirba. Netgi juokinga kalbėti tema, kurioje A.Januzajus vilki Anglijos rinktinės marškinėlius“, - rašė „Dailymail“ sporto apžvalgininkas Martinas Samuelis.

Tačiau Anglijoje jau kalbama, kad „Manchester United“ talentas galėtų prisijungti prie „Trijų liūtų“.

„Nėra abejonių, kad jis – tikras talentas“, - apie jaunąjį belgą kalbėjo Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas.

„Mes jį stebime, tačiau labai daug ką reikia aptarti. „Manchester United“ klube jis yra ilgą laiką. Tačiau reikia aptarti daug niuansų, prie pradedant natūralizuoti futbolininkus. Taip, jis galėtų žaisti už Angliją, jeigu būtų natūralizuotas“, - interviu BBC pareiškė R.Hodgsonas, sulaukęs daugybės kritikų – talentų tarp jaunųjų Anglijos futbolininkų trūkumas – itin skaudi diskusija šioje šalyje.

Ir R.Hodgsono žodžiai nebuvo tušti. „Manchester United“ treneris Davidas Moyesas patvirtino, kad Anglijos futbolo asociacija (FA) kreipėsi į „Raudonuosius velnius“.

„Yra galimybė, kad jis per mūsų klubą galėtų patekti į rinktinę, - sakė D.Moyesas. - Tačiau jis turi ne vieną pasirinkimą. Jis gali pirštu durti į tris ar keturias šalis.“

Varžosi Europos galingieji

„Manchester City“, „Barcelona“, Turino „Juventus“. Visi šie Senojo žemyno galiūnai akylai stebi jaunąjį futbolininką. Skautai analizuoja žaidimą, o klubai laukia, kada aštuoniolikmetis „Manchester United“ stovykloje pasijaus nepatogiai.

Spaudimas Anglijos čempionams – didžiulis, tačiau jie daro viską, kad futbolininkas liktų ekipoje. Jeigu iki to momento, kai A.Januzajaus vardas apskriejo visą pasaulį, šis neturėjo rimto ilgalaikio kontrakto, tai dabar viskas pasikeis.

„Manchester United“ jau pasiūlė vaikinui 60 tūkstančių svarų sterlingų savaitinį atlyginimą. O norėdami dar labiau sutvirtinti pozicijas, nusprendė jį registruoti Čempionų lygos rungtynėms.

„Barcelona“ klubas, nors ir geidžiamas praktiškai kiekvieno žaidėjo pasaulyje, nėra pagrindinis „Manchester United“ varžovas. Didžiausią galimybę, pasak užsienio žiniasklaidos, nuvilioti žaidėją turi Turino „Juventus“ ekipa.

Tačiau kol kas svarstyklės - „Manchester United“ pusėje.

„A.Fergusono pasitraukimas paliko didelę žymę derybose, tačiau mes toliau kalbamės“, - teigė agentas D.de Vriese.

Gyrė ir „Manchester United“ legenda

„Jis – tikras talentas“, - futbolininku žavėjosi D.Moyesas. Serą Alexą Fergusoną „Manchester United“ klube pakeitęs strategas yra dirbęs su visame pasaulyje žinomais futbolininkais ir tikina, kad A.Januzajus – išskirtinės rūšies žaidėjas.

„Everton“ klube progą debiutuoti suteikiau Wayne'ui Rooney ir Rossui Barkley. Jis priklauso tai pačiai kategorijai, - teigė treneris. - Mes daug galvojame apie A.Januzajų. Per pastarąsias kelias savaites jį keletą kartų mėginau įtraukti į komandą, tačiau dėl įvairių priežasčių tai nenutiko. Kodėl jis geras? Jis gali žaisti įvairiose pozicijose ir ten gerai dirbti.“

D.Moyeso žodžiai – saldūs jaunam futbolininkui, tačiau liaupsių jis sulaukė ir nuo stratego, kurio vardas „Old Trafford“ tvirtovėje įrašytas amžiams.

„Adnanas yra nuostabiai subalansuotas žaidėjas. Jam tik aštuoniolika ir jam reikia augti. Tačiau jis greitas ir labai techniškas. Šios futbolininko savybės – puikiai subalansuotos“, - „Manchester United“ buvo cituojamas A.Fergusonas. Būtent 49 trofėjus per karjerą surinkęs A.Fergusonas jaunajam A.Januzajui įteikė 44 numerio marškinėlius ir paskutiniajame savo karjeros mače belgą pasirinko į pagrindinę sudėtį. Tiesa, tuomet A.Januzajus progos pasireikšti negavo.

Straipsnis parašytas remiantis dailymail.co.uk, guardian.co.uk, bbc.co.uk ir telegraph.co.uk informacija.

Karjera.

Jaunimo komandos.

2005 - 2011 m. „Anderlecht“

2011 – 2013 m. „Manchester United”

Suaugusiųjų komandos.

2013 m. - „Manchester United“ (3 mačai, du įvarčiai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.