Naujasis rinktinės treneris kapitonams uždegė raudoną šviesą

Pasaulio čempionato atrankos turnyrą Lietuvos rinktinė baigs be veteranų. Igoris Pankratjevas nepakvietė net trijų lyderių – Žydrūno Karčemarsko, Mariaus Stankevičiaus ir Edgaro Česnauskio.

I.Pankratjevas (nuotr.) į rinktinę nepakvietė „Gaziantepspor” legionierių Ž.Karčemarsko ir M.Stankevičiaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Pankratjevas (nuotr.) į rinktinę nepakvietė „Gaziantepspor” legionierių Ž.Karčemarsko ir M.Stankevičiaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Oct 8, 2013, 8:46 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:24 AM

Ar nauja šluota iš tiesų naujai šluoja? Lietuvos futbolo rinktinės vairą perėmęs I.Pankratjevas linkęs paneigti šią nerašytą taisyklę.

Šis 48-erių kaunietis pratęsė dar vengro Csabos Laszlo pradėtą rinktinės valymo politiką.

Buvęs šalies rinktinės trenerio pagalbininkas pirmąsyk savarankiškai vadovaus nacionalinei ekipai per du paskutinius 2014-ųjų pasaulio čempionato atrankos turnyro mačus su Latvija (spalio 11-ąją) bei Bosnija ir Hercegovina (spalio 15-ąją).

Rengtis rungtynėms I.Pankratjevas pakvietė 24 futbolininkus, bet kandidatų sąraše neatsirado vietos ne tiktai Cs.Laszlo nurašytiems Deividui Šemberui ir Tomui Danilevičiui, bet ir dar trims buvusiems komandos lyderiams.

Į treniruočių stovyklą pirmąsyk yra nepakviesti vartininkas Ž.Karčemarskas, saugas E.Česnauskis ir gynėjas M.Stankevičius, kurie žaidė per du pastaruosius rinktinės mačus su latviais Rygoje (1:2) ir Lichtenšteinu Marijampolėje (2:0).

„Tai yra normalu. Tai mano pasirinkimas, – vakar aiškino I.Pankratjevas. – Kiek žmonių, tiek nuomonių.

Aš pasirinkau šiuos žaidėjus ir tikiu, kad jie sėkmingai sužais šias dvejas atrankos rungtynes.”

Laimėjo Turkijos lygoje

Kodėl M.Stankevičius, Ž.Karčemarskas ir E.Česnauskis liko už rinktinės borto?

Cs.Laszlo anksčiau mėgdavo teisintis, kad į rinktinę nenori kviesti tų veteranų, kurie savo klubuose dažniau sėdi ant atsarginių suolo, o ne žaidžia.

Ž.Karčemarskas ir M.Stankevičius pastarąjį šeštadienį lyg tyčia svariai prisidėjo prie antrosios „Gaziantepspor” pergalės paeiliui Turkijos pirmenybėse. Du buvę Lietuvos rinktinės žaidėjai išvykoje žaidė visą mačą su „Kayserispor” (1:0).

Beje, į nacionalinę komandą pakviestas puolėjas Darvydas Šernas šias rungtynes praleido ant suolo.

Ar I.Pankratjevas pamėgino bent pasikalbėti su D.Šemberu, kurį prieš tai buvo nurašęs Cs.Laszlo?

„Nenoriu kalbėti apie tuos žaidėjus, kurių nėra. Pasirinkau šiuos 24 žaidėjus ir jais tikiu”, – vakar kartojo I.Pankratjevas, nesileisdamas į diskusijas apie savo pasirinkimą.

Atsisakė visų kapitonų

Naujajam treneriui teks vėl rinkti naują kapitoną – rinktinėje neliko nė vieno žaidėjo, kuris per aštuonerias šio atrankos ciklo rungtynes nors kartą buvo užsirišęs kapitono raištį.

Per pastarąsias atrankos rungtynes su latviais Rygoje rinktinę į aikštę vedė M.Stankevičius, o per mačą su Lichtenšteino ekipa – Ž.Karčemarskas, pernai išrinktas Lietuvos metų futbolininku.

Be senų komandos draugų likę žaidėjai taip pat nebuvo linkę atvirai vertinti I.Pankratjevo tęsiamo rinktinės valymo.

„Esame žaidėjai ir atliekame tiesioginį savo darbą.

Atvažiuoji ir atstovauji Lietuvai. Jau ir taip buvo išsakyta daug nuomonių.

Nevertėtų visko dar kartą komentuoti, – atvykęs į pirmąją rinktinės treniruotę vakar teigė gynėjas Tadas Kijanskas. – Tai tikrai nepadės mums nugalėti latvių ir bosnių.

Aišku, aš turiu savo nuomonę. Esate protingi ir suaugę, todėl patys viską suprantate.”

Tikslas – įveikti latvius

2014 m. pasaulio čempionato atrankos G grupėje po 8 rungtynių Lietuva užima ketvirtąją vietą surinkusi 8 taškus.

„Visada norisi, kad tų taškų būtų daugiau.

Bet yra kaip yra”, – nedaugžodžiavo I.Pankratjevas, paklaustas, ar nejaučia asmeninės atsakomybės dėl prasto rinktinės pasirodymo šiame atrankos cikle, nes priklausė Cs.Lazslo štabui. – Daug ko keisti nesinorėtų, bet permainų per treniruotes bus.”

Laikinuoju rinktinės treneriu dvejoms rungtynėms paskirtas buvęs vengro bendražygis tvirtino, jog dabar tikrai negalvoja apie savo galimybes ilgesniam laikui perimti komandos vairą, rašo „Lietuvos rytas”.

„Dabar jaučiu įtampą ir į ateitį toli nežiūriu, – teigė I.Pankratjevas. – Mano visas dėmesys skirtas pirmosioms rungtynėms su latviais.

Mus tenkins tik pergalė.”

Lietuvos rinktinė

Vartininkai: Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin”, Rusija), Emilijus Zubas (Larnakos AEK, Kipras), Paulius Grybauskas (Rygos „Skonto”, Latvija).

Gynėjai: Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel”, Izraelis), Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo”, Rusija), Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgarden”, Švedija), Valdemaras Borovskis (Rygos „Daugava”, Latvija), Saulius Mikoliūnas („Sevastopol”, Ukraina), Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris”), Povilas Leimonas (Lodzės „Widzew”, Lenkija), Marius Žaliūkas (Londono „Queens Park Rangers” peržiūroje, Anglija).

Saugai: Deividas Česnauskis („Baki”, Azerbaidžanas), Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi”, Izraelis), Arvydas Novikovas (Aujės „Erzgebirge”, Vokietija), Mindaugas Kalonas („Baki”, Azerbaidžanas), Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda”, Izraelis), Fiodoras Černychas (Mogiliavo „Dnepr”, Baltarusija), Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior”, Kazachstanas), Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva”), Nerijus Valskis (Marijampolės „Sūduva”), Gratas Sirgėdas („Stuttgart”, Vokietija).

Puolėjai: Darvydas Šernas („Gaziantepspor”, Turkija), Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii”, Rumunija), Evaldas Razulis (Klaipėdos „Atlantas”), Donatas Kazlauskas (Klaipėdos „Atlantas”).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.