Portugalai ginčijasi, kas geresnis: Eusebio ar C.Ronaldo

Portugalija pirmadienį atsisveikino su Eusebio. Sekmadienį pasaulį palikusi 71-erių žvaigždė buvo pirmasis portugalas, dar 1965-aisiais gavęs Aukso kamuolį - tradicinį prizą, skiriamą geriausiam Europos (nuo 2007-ųjų ir pasaulio) metų futbolininkui. 

Portugalai iki šiol ginčijasi, kas: Eusebio (iš kairės) ar C.Ronaldo yra geriausias futbolininkas per visą Portugalijos istoriją.<br>AP nuotr.
Portugalai iki šiol ginčijasi, kas: Eusebio (iš kairės) ar C.Ronaldo yra geriausias futbolininkas per visą Portugalijos istoriją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

2014-01-07 15:39, atnaujinta 2018-02-17 20:47

„Visų laikų didžiausias“, - socialiniame „Twitter“ tinkle pareiškė buvęs „Barcelona“ ir Madrido „Real“ futbolininkas Luisas Figo, kuris 2000-aisiais pats laimėjo Aukso kamuolį.

Šie žodžiai tapo papildomu žibalu iki šiol nesibaigiančiai diskusijai, kuris portugalas yra geriausias visų laikų šios šalies žaidėjas: ar 1995-aisiais Europoje triumfavęs Eusebio ar Cristiano Ronaldo, kuris vienintelį savo Aukso kamuolį gavo 2008-aisiais?

Dviejų skirtingų kartų žaidėjai turi nepaprastai daug panašumų. Du portugalus vienija ne tik jų įvarčiai, galia ir technika, bet net panašios skirtingų epochų aplinkybės.

Savo laiku Eusebio buvo nustumtas į šešėlį, nes futbolo ekspertus labiau žavėjo brazilas Pele, o C.Ronaldo pastaraisiais metais rinkimuose nuolat pralaimi argentiniečiui Lioneliui Messi.

„Už mus visus daug aukščiau buvo Garrincha. Jis turėjo vieną trumpesnę koją, bet buvo tikrai geresnis už mus“, - kitą brazilą labiausiai vertino pats Eusebio, dar pernai rudenį viešai pasisakęs ir apie C.Ronaldo galimybes laimėti antrąjį Aukso kamuolį.

Kai 2013-ųjų lapkritį per pasaulio čempionato atrankos rungtynes su švedais keturis kartus pasižymėjęs C.Ronaldo (109 mačai) pasivijo Pauletą pagal Portugalijos rinktinėje įmuštų įvarčių skaičių (47), garsusis jo tėvynainis nevyniojo žodžių į vatą.

„Cristiano yra labai stiprus, bet L.Messi yra geriausias, - kalbėjo Eusebio. - Dabar pasižymėti lengviau. Aš įmušiau 41 įvartį per 64 Portugalijos rinktinės rungtynes. Bet tuomet niekuomet nežaidžiau prieš tokius varžovus kaip Lichtenšteinas ar Azerbaidžanas“.

Dviejų epochų liudininkai Portugalijoje Eusebio iki šiol vertina geriau negu C.Ronaldo, nes Juodąja pantera vadintas puolėjas buvo universalesnis už dabartinę Madrido „Real“ žvaigždę.

„Tai viena didžiausių Portugalijos figūrų. Jis yra nemirtingas, - Anapilin išėjusiam tautiečiui nusilenkė ir Londono „Chelsea“ treniruojantis Jose Mourinho. - Eusebio požiūris į futbolą jo vertybės ir gyvenimo principai, emocijos turėjo milžiniškos reikšmės net tuomet, kai jis jau buvo baigęs savo karjerą. Jeigu mėgintume jį įsivaizduoti šiuolaikiniame futbole, Eusebio tikrai priklausytų geriausiems. Jeigu jam dabar būtų 20 ar 30 metų, jis būtų neįtikėtino lygio žaidėjas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.