A lyga: sportinio principo misterija ir eilinis starto fiasko

Tradicijos tęsiamos. Dar neprasidėjo Lietuvos futbolo A lygos sezonas, o aplink jį – skandalo raizgai. Pirmadienį Lietuvos futbolo federacija (LFF) paskelbė, kad aukščiausiame čempionate žais dešimt komandų – viena daugiau nei pernai. Tačiau turnyre bus dvi naujokės – Klaipėdos „Granito“ ir „Trakų“ komandos. O senbūvis Tauragės „Tauras“ - pernai buvęs paskutinis – priverstas atsisveikinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Feb 12, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:20 AM

Sportinio principo misterija

„Neturiu jokių paaiškinimų už ką“, - tarė „Tauro“ klubo savininkas Jaunutis Šetkus. Jis apie išmetimą iš A lygos sužinojo ir žiniasklaidos, bet sudėti ginklų neketina – ieško paramos tarp kitų klubų ir ruošia kreipimąsi į LFF vykdomąjį komitetą.

Tačiau J.Šetkui atsakymą turi federacijos prezidentas Julius Kvedaras, prisiminęs sportinį principą, kuris Lietuvos futbole daugiau kelia juoką, nei yra rimtas faktorius.

„Visada buvo taip, kad paskutinė A lygos komanda iškrenta, o I lygos nugalėtoja pakyla. Pirmiausia – sportinis principas, o tada jau kiti dalykai“, - tikino J.Kvedaras, nors apie sportinį principą šalies klubų vadovai daugiau žino iš užsienio lygų.

„Aš norėčiau, kad jis egzistuotų. Tada mums būtų buvę pasakyta, kad nežaisime A lygoje. O dabar mes turime sutartis, ruošiamės čempionatui. Kodėl niekas to nesakė iškart?“, - klausė J.Šetkus.

Jam pritarė ir Klaipėdos „Atlanto“ direktorius Vacys Lekevičius.

„Aš nežinau, kada buvo toks sportinis principas. Niekas čia ilgai nekalbėjo apie jokį sportinį principą, iškritimus ir pakilimus, - sakė jis. - Bet ne man spręsti dėl klubų skaičiaus.“

Kalbėjo vieną, padarė kitą

J.Kvedaras tikina, „Tauro“ vadovams puoselėti didelių vilčių žaisti A lygoje nereikėjo. „Tegul paskaito nuostatus, jeigu nemato. Aiškiai parašyta, kad jie iškrenta. Be to, visada kalbėjome apie dešimties arba dvylikos komandų turnyrą. Bet labiau buvo linkstama prie dešimties“, - sakė LFF vadovas.

Tačiau kol jam situacija atrodė aiški, „Tauras“ rengėsi A lygos čempionatui.

„Turime sutartis, rengėme stovyklas, galvojome apie aukščiausiąją lyga“, - kalbėjo J.Šetkus. Jam nekilo abejonių, kad teks kovoti pajėgiausiame Lietuvos turnyre, nes daugiausia buvo kalbama apie dvylikos komandų turnyrą.

Tai patvirtino ir apie pasirengimą sezonui kalbėdamas V.Lekevičius.

„Buvo kalbama, kad 99 proc. A lygoje žais dvylika ekipų, todėl rengėmės tokiam čempionatui, - sakė V.Lekevičius. - Bet buvo priimtas sprendimas sudaryti dešimt.“

Ir tiki, ir abejoja

Stabilumas Lietuvos futbole – itin retas svečias. Per pastaruosius trejus metus A lygos dalyvių skaičius kito. 2011 metais varžėsi dvylika komandų, 2012-aisiais – dešimt, o pernai – devynios.

„Normaliose šalyse įprasta, kad egzistuoja nekeičiami nuostatai. Ten egzistuoja sportinis principas – komandos iškrenta, pakyla, peržaidžia rungtynes. Tada aišku, ko siekti. Bet tai priklauso nuo daug aspektų“, - sakė V.Lekevičius, pabrėžęs, kad svarbu atsižvelgti ir į finansinius rodiklius.

Keistai atrodė ir prie dešimties komandų formato sugrįžti nusprendusi šių metų A lyga, nes LFF anksčiau skelbė, kad licencijas varžytis šiame čempionate gavo dvylika klubų.

Ji nereiškia, kad aš turiu ten žaisti. Yra dar sportinis principas. Visada buvo taip, kad paskutinė A lygos komanda iškrenta, o I lygos nugalėtoja žengia čia“, - vėl apie sportinį principą kalbėjo J.Kvedaras, nors vėliau suabejojo jo egzistavimu.

„Norėtųsi, kad jis būtų“, - sakė jis.

Gali išnykti

Eilinė A lygos suirutė, prasidėjusi dar nedavus starto čempionatui, galvos skausmą kėlė ir Kauno „Spyrio“ ekipai. Ši komanda buvo dvyliktoji, gavusi A lygos licenciją. Tačiau kauniečiai pernelyg didelių vilčių nepuoselėjo, o štai „Tauras“ po tokio akibrokšto gali išnykti iš žemėlapio.

„Gavę iš federacijos paaiškinimą priimsime savo sprendimą. Ar klubas gyvuos, ar ne, tada paaiškės. Per dalininkų susirinkimą buvo ir tokių minčių, kad nebeliks klubo. Nes tada savivaldybė atsisakys mus remti, o be jos esame bejėgiai. Rėmėjai iš Rusijos tikrai trauksis ir dar pareikalaus pinigų už du mėnesius. Jie apmokėjo stovyklas, sutartis“, - sakė J.Šetkus.

J.Kvedaras gina LFF sprendimą išmesti „Taurą“ ir nesigaili šio klubo, bet pripažįsta, kad toks atsisveikinimas kelia abejonių.

„Man tai irgi užkliuvo. Aš uždaviau varžybų vykdymo skyriui klausimą. Pasakiau, kad reikėtų numatyti, jog tokiu atveju vyktų peržaidimas. Tad tai turėtų kitą sezoną veikti. Man tikrai užkliuvo tokia situacija“, - tikino J.Kvedaras.

A lygos sezonas vyks keturiais ratais ir  prasidės kovo 8-9 dienomis.

***

LFF A lygos komandos: Vilniaus „Žalgiris“, Klaipėdos „Atlantas“, Panevėžio „Ekranas“, Marijampolės „Sūduva“, Pakruojo „Kruoja“, Gargždų „Banga“, „Šiauliai“, Alytaus „Dainava“, „Trakai“, Klaipėdos „Granitas“.

2014 metais A lygos licencijas gavo 12-a klubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.