Istorinis „Snaigės“ turnyras laukia naujų čempionų

Vilniuje iki šiol nuo sovietinių laikų gyvuoja legendinis futbolo turnyras „Snaigė“, kurio išskirtinumas – rungtynės vyksta žiemą gryname ore. Šiandien paaiškės naujas „Snaigės“ trofėjaus laimėtojas. Tai bus arba „VU-Vilmesta“, arba „Granito“ komanda, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 1, 2014, 10:07 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:56 PM

Anksčiau „Snaigės“ turnyras buvo neatskiriama Lietuvos futbolo dalis. „Snaigė“ turėdavo vietą ir profesionalų tvarkaraštyje.

„Žiemą aukščiausiosios Lietuvos lygos komandos privalėdavo dalyvauti šiame turnyre, – pasakojo Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF) prezidentas Ritas Vaiginas. – Pradinis etapas vykdavo regionuose – Vilniaus, Panevėžio, Kauno. Stipriausios ekipos keliaudavo iki finalo.“

Tačiau „Snaigė“ neatlaikė šalies futbolo griūties. Atkūrus nepriklausomybę buvo atsisakyta šio turnyro. Pasak „Snaigės“ dvikovas organizuojančios VAFF vadovo, tradicija rengti turnyrą išnyko daugelyje regionų, tačiau sostinė atsilaikė ir liko ištikima tradicijoms.

„Turnyras Vilniuje visada buvo populiarus. Gal buvo pora metų, kai jis neįvyko, tačiau ne daugiau, – sakė R.Vaiginas. – Atėjęs į federaciją su savo žmonėmis puoselėjau šią tradiciją. Dabar jau trylika metų, kai VAFF organizuoja „Snaigės“ turnyrą.“

Išsikraustė iš „Marakanos“

„Snaigės“ turnyras ne kartą leido futbolininkams pasitikrinti ištvermę, kai reikėdavo kamuolį gainioti ant sniego, tačiau šis malonumas kartais tapdavo ir trikdžiu – vos tik pasidarydavo šiek tiek šilčiau, aikštėje atsirasdavo balos.

Apie šią problemą kalbėjo ne vienas „Marakana“ vadinamoje aikštėje žaidęs futbolininkas. Tačiau turnyrą organizuojanti VAFF problemą išsprendė.

„Judame į priekį ir viskas tobulėja, – pasakojo R.Vaiginas. – Patys futbolininkai ir vadovai pareiškia norą žaisti ant geros aikštės dangos. Jiems taip maloniau ir patogiau. Be to, ant sniego slidu, bijoma traumų, todėl dauguma futbolininkų pasirinko sintetinę dangą.“

„Snaigės“ turnyras ant dirbtinės dangos vyksta antrus metus. Šiemet komandos varžėsi Fabijoniškių vidurinės mokyklos aikštėje. Sprendimu palikti „Marakaną“ džiaugėsi ir Vilniaus universiteto komandos treneris Rimantas Turskis, dėl geresnių sąlygų nusprendęs su savo auklėtiniais dalyvauti turnyre.

„Aikštė būna nuvalyta, parengta, orai geri – vienas malonumas žaisti, – sakė praeityje garsus Vilniaus „Žalgirio“ žaidėjas R.Turskis. – Yra tekę žaisti „Marakanoje“, ten sąlygos tragiškos. Kai žaidėme su Vilniaus „Reo“, buvo net ir gilių balų.“

Grynas oras – malonumas

R.Vaiginas pastebėjo, kad darosi vis sunkiau prisikviesti žaisti žiemą lauke jaunimą. Buvęs futbolininkas tikina suprantąs tuos, kurie renkasi uždaras patalpas – sales ar maniežus, tačiau visada siūlo persigalvoti.

„Vaikinai bijo traumų. Nesu prieš tai, kad žaistų manieže, bet atsisakyti žiemos, bijoti išeiti į lauką, kai temperatūra iki dešimties laipsnių šalčio, nereikėtų. Juk malonu žaisti, išsikrauti. Esu ir pats žaidęs „Snaigės“ turnyre“, – pasakojo R.Vaiginas.

Pasak jo, žiemą žaidžiant tenka ir daugiau paprakaituoti.

„Žaisti lauke naudinga. Tiek profesionalams, tiek mėgėjams. O jeigu žaidi ant sniego, dirba visos raumenų grupės. Tad gauni dvigubą naudą – tobulėji ir stiprini raumenis“, – kalbėjo VAFF vadovas.

Su R.Vaiginu sutinka ir R.Turskis. Jis savo auklėtinius „Snaigės“ turnyrui ruošia tik lauke.

„Esu tik už lauką. Kai iki dešimties laipsnių šalčio, nieko tokio. Svarbiausia turėti tinkamą aprangą.

Užsidedi kepurę, pirštines ir dirbi. Ir tas vėsus grynas oras organizmui labai sveika. O salėje visi kvėpuoja dulkėmis.

Ypač šiemet palankiomis orų sąlygomis reikia naudotis. Aikščių yra, telieka tinkamai apsirengti“, – sakė 1978–1985 metais „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs VU ekipos treneris.

Studentai – antrąkart finale

R.Turskio komanda „Snaigės“ turnyre dalyvauja jau antrus metus. Pernai Vilniaus universiteto futbolininkai pateko į finalą, bet po baudinių nusileido Mykolo Romerio universiteto ekipai.

Dar praėjusį savaitgalį VU auklėtiniai atkeršijo skriaudikams, kai pusfinalyje juos įveikė 1:0 ir vėl pateko į finalą.

„Šiemet esame silpnesni nei pernai, bet visada norime žaisti finale. Šįkart nemanėme, kad pasitenkinsime pusfinaliu, – apie savo ekipą kalbėjo R.Turskis. – Pernai nepelnytai pralaimėjome finale. Buvome stipresni ir turėjome triumfuoti, bet nepavyko. Šiemet vėl turime galimybę.“

„VU-Vilmestos“ komanda finale susitiks su „Granito“ futbolininkais. Ši ekipa suformuota iš Lietuvos futbolo federacijos (LFF) I lygoje žaidusių Vilniaus „Polonijos“ bei anksčiau išgarsėjusios Naujosios Vilnios „Granito“ ekipos žaidėjų.

„Pernai turėjome keletą vyresnių žaidėjų, kurie padėjo. O šiemet visi studentai. Daug pirmakursių, kurie suvažiavo iš įvairių rajonų.

Nieko galingo neturime, bet parodėme, kad galime sužaisti gerai. O jeigu varžovai turi patyrusių futbolininkų, bus tik įdomiau žaisti, – sakė R.Turskis. – Aš jau pasveikinau savo vyrukus su geru rezultatu.“

Varžosi A lygos debiutantai

Dvikovoje dėl penktosios vietos „Snaigės“ turnyre sirgaliai išvys savotišką derbį.

Čia akis į akį stos Vilniaus „Žalgirio“ ir „Trakų“ į turnyrą deleguotos ekipos.

Abu klubai šiemet varžysis Lietuvos A lygos čempionate, tad gerbėjai tikisi, kad „Trakų“ jaunimas parodys raumenis.

„Visą turnyrą žaidė mūsų jauniai ir keli futbolininkai, kuriuos planuojame leisti į dublerių komandą.

Paskutiniame mače su „Gariūnais“ išleidome pirmąją komandą, nes neturėjome varžovų draugiškoms rungtynėms. Laimėjome 6:0“, – sakė „Trakų“ treneris Valdas Jakimavičius.

Simbolinėje „Trakų“ ir „Žalgiriečio“ komandų akistatoje A lygos debiutantai ketino leisti pasižymėti jaunimui, nes pagrindinių futbolininkų planuose buvo draugiškos rungtynės su Alytaus „Dainava“, tačiau ji paskutinėmis dienomis atsisakė keliauti į sostinę.

„Išleisime geriausius futbolininkus. Alytaus klubas atvykti atsisakė, o kitų varžovų nesusirasime, todėl visu pajėgumu žaisime „Snaigės“ turnyre“, – sakė V.Jakimavičius.

Mėgins sužibėti kitąmet

„Snaigės“ turnyras mums buvo vienas pasirengimo sezonui etapų“, – sakė „Trakų“ treneris.

Į A lygą iš LFF I lygos pirmenybių patekę trakiškiai istoriniu žiemos turnyru pasinaudojo ir todėl, kad atsirinktų futbolininkus į pagrindinę komandą.

„Toks turnyras – galimybė pasirodyti jauniems žaidėjams, – sakė A.Jakimavičius. – Žinoma, visur keliame aukščiausius tikslus. Šiemet nepavyko sužibėti, bet mėginsime kitąmet.“

Trakai“ – ne vienintelė turnyro komanda, kurios laukia Lietuvos čempionatas.

Tiesa, kitos ekipos žais žemesnėse grupėse.

„Jeigu visą savaitę treniruojiesi, čia gali sužaisti savaitgalį kontrolines rungtynes. Komandos į šį turnyrą žiūri kaip į pasirengimo sezonui etapą, – pasakojo R.Vaiginas. – „Trakų“ klubo pirmoji komanda šiemet žais A lygoje, „Gariūnai“ ruošiasi LFF Pietų zonos II lygai, ten pat turėtų pradėti žaisti ir „VU-Vilmesta“. Taip pat žaidžia MRU, kuri pasirodys I lygos pirmenybėse.“

Žaidė žinomi futbolininkai

Šiemet vieni garsiausių futbolininkų „Snaigės“ turnyre priklauso „Trakų“ klubui. Būtent per dvikovą su „Gariūnais“ aikštėje pasirodė keletą kartų su Lietuvos rinktine sužaidę vartininkas Paulius Grybauskas bei saugas Vytautas Lukša.

Pernai žinomesniais futbolininkais galėjo pasigirti Vilniaus universiteto komanda.

„Marijanas Choružis, Nikolajus Misiukas, Tadas Gražiūnas, Audrius Veikutis“, – vardijo treneris R.Turskis. Visi jie – profesionalai, žaidę įvairiuose Lietuvos ir užsienio klubuose. Pirmieji trys vilkėjo „Žalgirio“ marškinėlius.

Per daugybę „Snaigės“ metų turnyre dalyvavo ir garsiausi futbolininkai.

Tik atkūrus nepriklausomybę turnyras prarado savo didįjį populiarumą, tačiau R.Vaiginas pabrėžia, kad ir dabar čia galima išvysti legendų.

„Anksčiau žaidė buvę auksinio „Žalgirio“ futbolininkai. Tai Stasys Danisevičius, Stasys Baranauskas, Viačeslavas Sukristovas“, – pasakojo R.Vaiginas.

Turnyras turi savo aurą

R.Turskis per savo karjerą yra sužaidęs ne vieną intriguojantį, jaudinantį ir be galo emocionalų mačą. Ar jam daug emocijų sukelia „Snaigės“ turnyras?

„Į viską žiūriu ramiai. Tai turnyras, kurį reikia laimėti. Kai buvau futbolininkas, sau tai kartodavau nuolat. Dabar tai sakau jaunimui.

Gal iš šalies atrodau griežtas, piktesnis, bet po mačo emocijos greitai nuslūgsta“, – sakė legendinio „Žalgirio“ kapitonas.

Apie tai, kad „Snaigės“ turnyras yra daugiau nei įprastas futbolas, sakė ir V.Jakimavičius.

„Man ne kartą yra tekę pačiam žaisti. „Snaigė“ turi savo aurą. Visada būdavo sava atmosfera. Dabar gal kiek kitaip, nes keičiasi laikai, bet turnyras turi gilesnę prasmę“, – svarstė „Trakų“ strategas.

Vietas išsidalys dešimt komandų

Dėl 9 vietos: „Vilniaus FM“ – „Vingis“

Dėl 7 vietos: „Tera“ – „Gariūnai“

Dėl 5 vietos: „Žalgirietis“ – „Trakai“

Dėl 3 vietos: FM „Ateitis“ – MRU

Dėl 1 vietos: „VU-Vilmesta“ – „Granitas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.