Šimtas dienų iki pasaulio čempionato: pažadai ir statybos

Brazilijoje senka laiko atsargos. Antradienį pasaulio čempionato organizatoriai žymi svarbią datą – iki didžiausios futbolo fiestos liko šimtas dienų. Tačiau šampano laistyti laiko nėra – dar reikia daug padirbėti su stadionais ir infrastruktūra dvylikoje miestų, priimsiančių futbolo vergus – sirgalius, žaidėjus.

Iki pasaulio futbolo čempionato liko šimtas dienų.<br>AP nuotr.
Iki pasaulio futbolo čempionato liko šimtas dienų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:44 PM

Šimtas dienų – ne daug, o situacija Brazilijoje – sudėtinga.

Nors brazilai turėjo beveik septynerius metus rengtis pasaulio čempionatui, kai 2007-aisiais šaliai buvo suteikta ši garbė, jiems to daryti tvarkingai nesisekė. Brazilijoje dar aplink keturis stadionus zuja technika ir statybininkai, o aplinka apie daugelį arenų – toli gražu nuo tokios, kokia turėtų būti.

Kol kas dar neaišku ir tai, kuriuose miestuose galės vykti sirgalių fiestos, kurias šalis pažadėjo pernai. Oro uostai veikiausiai irgi nebus sutvarkyti iki galo, o daugelis miesto plėtros ir tvarkos projektų finišo nepasieks ir po pasaulio čempionato.

FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Valcke neseniai sakė, kad darbai turi vykti visu greičiu iki pat birželio dvyliktosios, kada į orą pakils atidarymo saliutai. FIFA tiki, kad brazilai susitvarkys.

„Paklausykite. Šimtas dienų – tai ilgas kelias. Jis trumpesnis, jeigu vis dar yra problemų, - fifa.com sakė Seppas Blatteris. - Tačiau dabar visos problemos kontroliuojamos. Po šimto dienų įvyks išskirtinis startas, išskirtinis renginys.“

Brazilija šimto dienų datą pažymės keliais renginiais. Kai kuriuose čempionato miestuose tradiciškai didieji pastatai sužibės Brazilijos vėliavos spalvomis.

Brazilija buvo davusi pažadą, kad visi dvylika stadionų bus parengti dar praėjusių metų pabaigoje, tačiau galutinai baigti – tik šeši. Dar du, veikiausiai, bus baigti tvarkyti iki čempionato starto likus mėnesiui. Tarp jų – atidarymo ceremonijos stadionas Sao Paule, kur susikibs Brazilijos ir Kroatijos komandos.

Pasak J.Valcke, „Itaquerao“ stadionas nebus baigtas iki gegužės penkioliktos. Tačiau FIFa tiki, kad pietinėje Kuritibos miesto pusėje statinys bus baigtas. Kai kur stadionų statyba vyksta pakankamai gerai, bet klausimą kelia aplinkos sutvarkymas.

„Aštuoni stadionai yra pasirengę, o devintasis bus sutvarkytas sekmadienį, - sakė Brazilijos sporto ministro pavaduotojas Luisas Fernandesas. - Kiti irgi bus parengti ir dar pakaks laiko išbandymui.“

Tačiau nerimui yra priežasčių ir viena didžiausių jų – statybininkų būriai prie kiekvieno stadiono. Netgi vietose, kur stadionai baigti, galima rasti statybvietes su darbininkais, kurie mėgina kuo greičiau sutvarkyti šaligatvius, kelius, gatvės apšvietimą.

„Esame priversti dirbti tokiomis sąlygomis, kai viską dedame net iki galo neišdžiūvus cementui, - sakė J.Valcke. - Tačiau tai nėra kritika, tiesiog turime tokį iššūkį. Bet stadionai – gražūs ir viskas veiks, ir pamatysite tai, ko ir tikėjotės.“

Apraizgyti stadioną pasaulio čempionatui būtina įranga reikia 90 dienų, tad FIFA ir kiti organizatoriai turės pradėti įrenginėti žiniasklaidos darbo vietas ir rėmėjų ložes tuo metu, kai vyks statybos aplink stadionus.

Neįkvepia ir tai, kad pastarosios apklausos atskleidė, jog nedidelis brazilų procentas remia savo šalies norą rengti pasaulio čempionatą. Daugeliui užkliūna tai, kad aplink vyraujant skurdui valstybė leidžia milijardus stadionams, užuot sutvarkiusi ligonines, mokyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.