Mažasis futbolas suburia šimtus entuziastų

Jau po savaitės į „Fanų“ stadioną susirinks mažojo futbolo entuziastai – balandžio 12-ąją vyks Mini futbolo lygos (MFL) sezono atidarymo turnyras, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 7, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:12 PM

„Tai graži tradicija. Balandžio mėnesį organizuojame atidarymo turnyrą, o rudenį – uždarymo. Kitą savaitgalį vyksiantis turnyras – įžanga į MFL čempionatą“, – sakė MFL direktorius Tomas Butkus, lygą sukūręs kartu su bendraminčiu Kęstučiu Bagonu.

Į MFL čempionato atidarymo turnyrą atvyks didelis šios sporto šakos mėgėjų būrys.

„Piko metu čempionate būna 40 komandų, o šiaip dalyvauja 32 ekipos. Susidomėjimas mažuoju futbolu nemažas. Į vieną vietą surenkame apie 300–400 futbolo mėgėjų. Tai neblogas rezultatas“, – sakė T.Butkus.

„Fanų“ stadione MFL atidarymo čempionai paaiškės per vieną dieną. Į pagrindinį trofėjų pretenduoja ne tik sostinės futbolo mėgėjai, bet ir svečiai iš Kauno bei Baltarusijos.

Turi savo federaciją

Atidarymo turnyrui organizatoriai pasirinko formatą septyni su septyniais, nors MFL čempionate žaidžia po šešis kiekvienos komandos atstovus.

„Europos Komisija mažąjį futbolą pripažino atskira sporto šaka, – sakė T.Butkus. – Čia žaidžia mėgėjai, yra atskira federacija. MFL yra Europos mažojo futbolo federacijos dalis. Mes atstovaujame Lietuvai, dalyvaujame tarptautiniame turnyre.“

Praėjusių metų spalį Lietuvos rinktinė dalyvavo Europos mažojo futbolo čempionate. Šalies ekipos marškinėlius vilkėjo geriausi MFL futbolininkai, kurie grupės etapo neperžengė, bet iškovojo tašką.

Lietuviai lygiosiomis sužaidė su italais, o pralaimėjo turkams ir šeimininkams graikams.

„Su Lietuvos futbolo federacija santykių nėra, nes mes – atskira organizacija. Čia žaidžia tik mėgėjai, nėra profesionalių klubų. Žinoma, komandose yra buvusių profesionalų, kurie dėl įvairių priežasčių palieka didįjį futbolą“, – sakė MFL direktorius.

Mažiau tenka bėgioti

Kodėl futbolo mėgėjas turėtų rinktis mažąjį futbolą?

„Pirmiausia lengviau suburti komandą – reikia mažiau žaidėjų. Aikštė mažesnė, todėl fizinis pasirengimas gali būti prastesnis, – sakė pats kamuolį gainiojantis T.Butkus. – Čia futbolas techniškesnis, visi ilgiau palaiko kamuolį, o žaidimas dinamiškas, nes keičiamasi pozicijomis – pereinama iš gynybos į puolimą ir atvirkščiai.“

Mažasis futbolas kiek primena salės futbolą, nes ir čia labai svarbus vartininko vaidmuo.

„Geras vartininkas suteikia didelį pranašumą komandai. Žinoma, individualus meistriškumas – technika ir greitis – irgi prideda didelės naudos“, – kalbėjo T.Butkus.

Žaidžia buvusi žvaigždė

Mažasis futbolas – ne tik užkietėjusių mėgėjų, bet ir buvusių profesionalų sportas. „Būna, kad profesionalus žaidėjas patiria traumą ir nebegali alinti kūno, todėl renkasi mažesnę aikštę. Arba baigia karjerą, bet nenori daug bėgioti“, – sakė T.Butkus.

Kad gali pritapti visi, jis įsitikino apsilankęs Europos mažojo futbolo čempionate, kur žaidė Aleksandras Panovas, 38-erių futbolininkas, 2004 metais baigęs karjerą Rusijos rinktinėje.

„Jis dabar lėtesnis, nebe toks techniškas, bet įmušė į vokiečių vartus, kovojant dėl trečiosios vietos. Tai įrodymas, kad buvę profesionalai ir mėgėjai gali žaisti kartu“, – sakė T.Butkus.

MFL čempionate žaidžia bent du buvę profesionalai. Tai buvęs Tauragės „Tauro“ ir „FC Vilniaus“ futbolininkas Darius Artiomovas bei 1997–2002 metais su Lietuvos rinktine šešis mačus sužaidęs Nerijus Vasiliauskas.

Vietos mėgėjams netrūksta

T.Butkus pats žaidžia MFL čempionate, vilkėdamas Mėgėjų sporto centro komandos marškinėlius. „Esu tikras mėgėjas, nes niekada nelankiau treniruočių“, – sakė T.Butkus.

Jis džiaugėsi, kad per pastaruosius metus Vilniuje sąlygos futbolininkams pagerėjo.

„Sostinėje futbolo bazė mėgėjams neblogai išplėtota. Pradžiugino įrengti du dirbtinės dangos stadionai. Nekalbu apie LFF stadioną, nes jis per daug brangus, o jį ir gauti sunku.

Bet mini futbolui infrastruktūra yra palankesnė, nes mažesniu aikštelių yra pakankamai. Tinka ir tos, kurios yra prie mokyklų“, – sakė T.Butkus ir pabrėžė, kad Vilniuje futbolas jau pradeda nukonkuruoti krepšinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.