A.Labinas – apie dideles „Ekrano“ skolas ir paieškas užsienyje

A.Labinas neslėpė, kad labiausiai yra susitelkęs į rėmėjų paiešką užsienyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Labinas neslėpė, kad labiausiai yra susitelkęs į rėmėjų paiešką užsienyje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

May 26, 2014, 1:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:39 PM

Ar Panevėžio „Ekranas“ gali išnykti ir prisijungti prie tų, kurie nepasiekė A lygos finišo? Tokį klausimą futbolo aistruoliai užduoda jau kurį laiką. Šimtatūkstantinės skolos, futbolininkų raminimas ir į užsienio kapitalą nukreiptos akys. Tokiomis realijomis gyvena Panevėžio „Ekrano“ klubas.

Daugkartinių čempionų ir praėjusių metų bronzos medalių laimėtojų stovykloje suirzimas pastebimas. Futbolininkams vėluoja atlyginimai. „Tai tiesa, bet delsimas nėra toks didelis“, - lrytas.lt sakė „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas.

Skola – su penkiais nuliais

Jis atvirai aiškino, kad „Ekranas“ išgyvena itin blogus laikus, kaupiasi skolos, bet pabrėžė, kad situacija nėra kritinė.

„Jų dydis priklauso ir nuo požiūrio taško. Jeigu kalbame apie einamąsias išlaidas, tai ji nėra kritinė, tačiau didelė. Kalbu ne apie dešimtis tūkstančių“, - pasakojo A.Labinas.

„Ekrano“ prezidentas neslėpė, kad situacija sukėlė įtampą tarp jo ir žaidėjų, tačiau rėmėjų Panevėžio klubui ieškantis A.Labinas sako, kad supranta futbolininkus.

„Tai nėra asmeniniai pykčiai. Klubas nevykdo visų įsipareigojimų, tad žaidėjai nėra patenkinti. Bet jeigu susitvarkysime finansinę situaciją, susitvarkys ir kiti dalykai“, - aiškino jis.

Išgelbėtojas – iš užsienio

A.Labinas ne pirmą kartą pirštu dūrė į Panevėžio miesto savivaldybę, pasiūlęs valdininkams ne ploti, kai futbolininkai įmuša įvarčius, o padėti pinigais. Tačiau tikrąjį „Ekrano“ išgelbėtoją jis mato už Lietuvos ribų.

„Dabartinės mano kalbos yra daugiausia susijusios su užsieniečiais. Turiu viltį surasti partnerį ar investuotoją kitur Europoje. Iš šalies, kur futbolas gali būti verslu ir žmonės supranta, kaip veikia mechanizmas.“, - sakė A.Labinas.

Jis pareiškė, kad dėl naujo investuotojo galėtų atsisakyti savo darbo vietos.

„Jeigu iškiltų klausimas apie mano nereikalingumą, esu pasirengęs padaryti, ką reikia. Aš noriu, kad „Ekranas“ būtų išgelbėtas“, - sakė jis.

Atsakydamas į teksto pradžioje iškeltą klausimą A.Labinas nekalbėjo užtikrintai, bet patikino, kad kol kas žaidėjai sutarčių nenutraukinėja, tad komanda, po penkiolikos mačų užimanti septintąją vietą, turėtų užbaigti sezoną.

„Negaliu sakyti visu šimtu procentų, nes tokia situacija Lietuvoje, kai negali būti užtikrintas, kad gausi tam tikras lėšas, - kalbėjo A.Labinas. - Bet darau viską, kad nepridarytume problemų Lietuvos futbolui ir A lygai.“

- Kokia dabar situacija yra „Ekrano“ klube?, - lrytas.lt paklausė A.Labino.

- Negaliu slėpti, kad mūsų padėtis yra labai sunki. Bet nesakyčiau, kad esame prie bankroto ribos. Tų kalbų visada buvo ir visada yra. Mes niekada nesame pasigyrę, kad visiškai stabilizavome situaciją ar kad viskas yra gerai.

Licenciją žaisti A lygoje gavome, naujus futbolininkus registruoti galėjome. Taip pat gavome ir UEFA licenciją (po apeliacijos, - Red.). Mes žaidžiame, važiuojame į išvykas. Objektyvūs faktoriai rodo, kad darome viską, jog klubas gyvuotų ir siektų rezultatų.

O pikti liežuviai lai plaka. Gal tai duos naudos – atsiras žmonių, įmonių.

Galbūt ir ta pati savivaldybė prisidės. Tokia situacija tik rodo, kad nereikia užsimerkus kampe ploti katučių, o realiai prisidėti. Šiandieną pagalbos ženklų nematau.

Dabar galiu išreikšti pagarbą darbuotojams, treneriams ir žaidėjams, kurie nenusisuka nuo „Ekrano“. Aš pastoviai šneku ir derinu reikalus su galimais naujais partneriais. Dabar apčiuopiamų rezultatų nėra, bet tikimės, kad viskas išsispręs. „Ekranas“ yra „Ekranas“. Turime struktūrą, infrastruktūrą, akademiją. Tikimės, kad kažkam būsime įdomūs.

- Ar „Ekranas“ gali nebaigti šio sezono?

- Aš nenorėčiau taip galvoti. Bet visu šimtu procentų tvirtinti, kad taip negali būti, negaliu. Niekas negali to sakyti. Futbole nesame tokioje padėtyje, kad turėtume garantuotus finansinius šaltinius, kurie nesikeistų. Normaliame futbolo pasaulyje klubas žino iš kur gaus pinigų.

Egzistuoja televizijų transliacijų teisės, internetinės teisės. Lyga uždirba ir pasidalina tas pajamas su klubais. Lietuvoje to nėra. Pas mus viskas labai daug priklausoma nuo tam tikrų atskirų asmenų sprendimų. Tad lygiai tą patį galima pasakyti apie kiekvieną mūsų klubą.

Bet aš stengsiuosi, kad nepadarytume bėdų Lietuvos čempionatui ir visam futbolui.

- Susidūrus su finansiniais sunkumais, tai greitai pajaučia futbolininkai. Ar greitai imsite skaičiuoti netektis?

- Nežinau, kas kalba apie žaidėjų išvykimą. Norėčiau žinoti, kodėl taip turėtų nutikti. Mūsų futbolininkai turi sutartis ir jos galioja. Jos nėra nutrauktos. Nėra objektyvių priežasčių, kodėl jas nutraukti reikėtų.

- Kalbėkime tiesiai šviesiai – ar „Ekranas“ futbolininkams šiandieną moka atlyginimus?

- Kol kas turime uždelsimą. Bet jis nėra kritinis, kai galima kreiptis dėl sutarties nutraukimo.

- Ar uždelsimas ilgas? Du, trys mėnesiai?

- Tiek nėra. Mes turime problemų ir jos didelės. Buvo kalbama apie butų nuomą ir vejamus žmones, bet tai nėra visiška tiesa. Yra keletas sudėtingesnių atskirų variantų. Bet pripažinkime, tai negali daryti tokios įtakos, kad klubas nustos žaisti čempionate. Tai yra viena sudėtinių dalių.

- „Ekrano“ treneris Valdas Dambrauskas sakė, kad atsirado trintis tarp jūsų ir futbolininkų...

- Negaliu komentuoti kitų žmonių pasisakymų, nes nežinau konteksto. Kai yra sudėtinga situacija, ji yra dirgli. Negalėčiau pasakyti, kad santykiai blogi. Aš gerbiu futbolininkus ir stengiuosi padaryti, kad viskas būtų gerai. Tačiau dabar tai nepavyksta, tad natūralu, kad yra nuoskaudų. Yra neaiškumų, kalbant apie tolimesnę perspektyvą. Bet susitvarkius finansinei padėčiau, susitvarkytų ir kiti dalykai.

Tai daugiau su situacijos problema susiję dalykai, o ne asmeniniai pykčiai. Aš suprantu, kad kai nevykdome visų sąlygų, atsiranda nukentėjusi pusė, kuri būna nepatenkinta.

- Kokio dydžio „Ekrano“ skola? Ar suma būtų milijono intervale?

- Pirmiausia tai priklauso nuo to, kaip vertinsime. Jeigu kalbėsime apie bylinėjimusis su buvusiais futbolininkais dėl premijų, tai ta suma būtų pakankamai didelė. O jeigu kalbėsime apie einamuosius dalykus, tai ji nėra kritinė.

Bet suma nėra maža. Tai nėra kelių dešimčių tūkstančių klausimas. Tai yra šimtų tūkstančių klausimas.

- Lisabonoje stebėjote Čempionų lygos finalą. Ar ten irgi ieškojote rėmėjų?

- Aš kiekvieną dieną kalbu tokiais klausimais. Mano vizitas nebuvo susijęs su pačiu finalu. Esu UEFA komiteto narys ir Europos futbolo klubų asociacijos valdybos narys, tad turėjau apsilankyti susirinkimuose. Tai daugiau darbinė kelionė.

Bet tos kalbos vyksta.

- Ar yra kažkoks pasistūmėjimas?

- Aš tiek metų dirbu, kad man pasistūmėjimas – sutarties turėjimas. O kalbų lygis ir lieka tokiame lygyje. Bet esu nusiteikęs optimistiškai.

- Koks yra jūsų planas „B“? Turite aiškų taikinį ar laukiate savivaldybės pagalbos?

- Yra ne vienas ir ne du galimi scenarijai. Faktas, kad mums reikia stipresnės jėgos, kuri norėtų ateiti į futbolą, investuoti į „Ekraną“. Mums svarbu, kad būtų norima ir toliau orientuotis į jaunimą, žaidėjų meistriškumo kėlimą. Esame parengę ne vieną ir ne du projektus. Juos pristatinėjame dideliems Europos klubams, partneriams, keletui fondų. Tas darbas vyksta, tik jis nėra toks greitas, kaip norėtųsi.

- A lygoje gelbėjo, gelbėja ar mėgina tai padaryti užsienio kapitalas. Ar dairotės už Lietuvos ribų?

- Taip. Mano didesnė koncentracija ir viltis – surasti partnerį ar investuotoją kitur Europoje. Paprasčiausiai žmonės iš šalių, kur futbolas gali būti ir bizniu, supranta, kaip veikia mechanizmai. Jie žino, kaip galima iš futbolo padaryti verslą. Lietuvoje visi galvoja, kad tai – pinigų kišimas į balą. O žmonės per sunkiai uždirba pinigus, galvodami, kad šie tiesiog prapuls.

Labai norėčiau, kad atsirastų toks investuotojas ar partneris. Esu pasirengęs deryboms. Jeigu iškiltų klausimas apie mano nereikalingumą, esu pasirengęs padaryti, ką reikia. Aš noriu, kad „Ekranas“ būtų išgelbėtas.

Dabartinės mano kalbos yra daugiausia susijusios su užsieniečiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.