Kokia taktika laimės karštąjį pasaulio čempionatą?

Ispanijos futbolo rinktinė įrašoma tarp geriausių istorijoje komandų, kai laimėjo tris svarbiausius turnyrus iš eilės, užkariaudama ir Europą, ir pasaulį, bet skaudus ir rimtas pralaimėjimas Brazilijai 2013 metų Konfederacijų taurės finale pirmą kartą sukėlė abejonių sirgalių mintyse. Ispanų dominavimui atėjo galas?, rašo BBC.

Futbolo sirgalių pasaulio čempionate laukia įdomios taktinės dvikovos.<br>AP nuotr.
Futbolo sirgalių pasaulio čempionate laukia įdomios taktinės dvikovos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-13 15:19, atnaujinta 2018-02-12 21:38

Save susieję su šlovinguoju tiki-taka žaido stiliumi Ispanijos futbolininkai niekam vilčių nepalikdavo. Auksinė karta skynė tik auksą – tiek 2008 ir 2012 metų Europos čempionatuose, tiek 2010 metų pasaulio pirmenybėse. Ispanijos klubai Europos futbolą užkariavo ir šiemet, bet abejonės lašas dėl rinktinės galimybių jau virsta jūra.

Kai Brazilijos rinktinė praėjusią vasarą Rio de Žaneire 3:0 sutriuškino ispanus, sudvejojo net ir labiausiai užsispyrę.

Tad ar tos rungtynės atskleidė pokyčius pasaulio futbolo soste? O gal savo stiliaus meistrai ispanai nesureikšmina pralaimėjimo ir rengia šaltą ir nepermaldaujamą kerštą?

Priešas – greitos atakos

Atsakymas paaiškės per pasaulio čempionato pirmenybes. Galbūt ir finale, o Konfederacijų taurės turnyras – tarsi išankstinė repeticija – tik suteikė peno kalboms.

Brazilijos rinktinė tame turnyre ispanams buvo tarsi kontrastas. Kai Vicente del Bosque pasaulio čempionai žaidė kantriai, suko kamuolį saugų linijoje, brazilai dinamiškai ir su didele energija šaudavo į priekį.

Kontratakuojantis futbolas – puikiai panaudotas Madrido „Real“ klubo, laimėjusio Čempionų lygą – gali suteikti daugybę žavesio pasaulio čempionatui. Sirgaliai gali pajusti naują skonį, kai manė, kad vienintelis geras patiekalas – daugybė perdavimų ir ramus žaidimas.

„Tiki-taka užtikrintai veikė Ispanijai ir „Barcelona“ komandai“, - sakė buvęs Prancūzijos treneris Gerardas Houllier, kuris priklauso FIFA techninei studijų grupei.

„Bet kai tu neturi jėgos puolime ir tave vargina karštis, gali būti daug sunkiau žaisti“, - sakė G.Houllier. Jis su kolegomis studijavo 2010 metų pasaulio čempionato žaidimą.

Puolėjų vaidmuo kinta

Ispanijos dominavimas pasaulio futbole prasidėjo 2008 metais, kai priekyje buvo tuomet aštrusis Fernando Torresas. 2010 metais pasaulio čempionate pradėjo ryškėti ženklai, kad varžovai po truputėlį ieško ir randa vaistų nuo gražaus ir rimto ispanų žaidimo. Rinktinės ėmė taikytis prie kantraus varžovų žaidimo, gynybą stiprindamos papildomais žaidėjais.

Bet Ispanijos rinktinei pavyko iškovoti keturias pergales iš eilės rezultatu 1:0. Tarp jų – ir finalas, kai Ispanijos rinktinė 1:0 po pratęsimo įveikė Olandiją.

Pastaruoju metu ispanai savo žaidimo pjesėje mažiau remiasi tradiciniu puolėju vaidmeniu. 2012 metų Europos futbolo čempionate vienas daugiausia į priekį pajudančių žaidėjų buvo saugas Cescas Fabregasas. Tačiau ir ši formulė buvo sėkminga.

Sprogstamos atakos

V.del Bosque tokią pat sistemą gali pritaikyti ir šįkart. Puolėjo Diego Costa ateitis dėl traumos vis dar neaiški. Fernando Torresui ir toliau skendi savo geriausio žaidimo paieškose, o rekordinis įvarčių mušėjas Davidas Villa dažniausiai naudojamas kairėje pusėje.

Mažiau puolėjais kliautis gali ir Vokietijos komanda, iš priekinių žaidėjų gretų į sąrašą įtraukę tik Miroslavą Klose ir Lukasą Podolskį.

Panašių variantų galima mėginti ieškoti kitur, bet Luizo Felipe Scolari treniruojami brazilai tikrai bus kitokie. Treneris gali nutarti kopijuoti Konfederacijų taurėje efektyvų stilių, tad priekyje žais itin solidi trijulė – Fredas, Hulkas ir Neymaras – o jiems talkins gynėjai Marcelo ir Dani Alvesas.

Tai suformuotų greitas ir sprogstamąja jėga pasižyminčias atakas.

Agresyvus ir atakuojantis brazilų futbolas mažiau remiasi kamuolio kontrole. Ekipa daug spaudžia varžovus priekyje ir tai puikiai kombinuoja su greitomis kontratakomis. Šis kokteilis pernai pasirodė per stiprus nuvargusiems ispanams ir tai gali paaiškinti, kodėl kai kurie lažybininkai Ispanijos rinktinę tarp favoritų įrašo tik ketvirtu numeriu.

Visi į priekį

FIFA techninis pranešimas iš Konfederacijų taurės atskleidė komandų pomėgį aiškiam ir paprastam puolimui. Kraštuose žaidžiantys atakuojančio stiliaus futbolininkai puolime prisijungdavo prie nominalių puolėjų, o prie jų prisidėdavo ir krašto gynėjai, tai trumpam sukurdami nestandartinę formaciją 2:5:3. Taip turnyras tapo įvarčių fiesta. Palyginus su 2010 metų futbolo čempionatu, kur ekipos buvo atsargesnės, Konfederacijų taurėje krito daugiau įvarčių.

„Aš tikiuosi pamatyti tokį pat brazilų žaidimą, kaip Konfederacijų taurėje. Jie mėgino primesti savo žaidimą, savo ritmą ir savo sąlygas, nes žaidė namuose“, - neseniai sakė buvęs Brazilijos futbolininkas Zico.

Kamuolio kontrolė – ne madoje?

Jeigu praėjusios vasaros turnyras iškėlė klausimų dėl miegančios Ispanijos, abejonės dėl besitęsiančios didelės kamuolio kontrole paremto žaidimo naudos iškilo šio sezono Čempionų lygoje.

Tiki-taka architekto Josepo Guardiolos sukonstruota „Barcelona“ ir dabar tvirtinama Miuncheno „Bayern“ ekipa sulaukė kritikos. Specialistams buvo per daug perdavimų ir trūko dinamikos puolime. Buvęs „Manchester United“ ir Anglijos rinktinės gynėjas Gary Neville tai pavadino kamuolio valdymu be tikslo.

Čempionų lygos pusfinalyje „Barcelona“ kamuolio kontrole mėgavosi 71 proc. laiko, bet pralaimėjo Madrido „Atletico“ futbolininkams. J.Guardiolos treniruojama „Bayern“ komanda irgi turėjo tokius skaičius, bet per du mačus buvo sutriuškinta „Real“ klubo, kai greitieji Cristiano Ronaldo, Angelas Di Maria ir Garethas Bale'as pridarė rimtų problemų.

Didžiausias priešas - karštis

Tiesioginis ėjimas į puolimą – kokį gali pritaikyti Anglijos rinktinė, norinti išnaudoti Danielio Sturridge'o ir Raheemo Sterlingo greitį – viliojanti perspektyva, bet ar ji gali tapti sėkminga, kai Brazilijoje teks kovoti ir su karščiu, ir su drėgme?

Rio de Žaneire, Sao Paulo ir Kuritibos miestuose temperatūra sieks 20-25 laipsnius Celsijaus, o Fortalezoje, Salvadore ir Manaus – 25-30 laipsnių šilumos. Tokiomis sąlygomis drėgmė – labai svarbus faktorius.

„Vokietijos rinktinė puolėjų grandyje jaučia trūkumą, - sakė buvęs vokiečių saugas Deitmaras Hamannnas. - Dėl to galime priekyje pamatyti Thomasą Muellerį. Panašiai kaip ispanai prieš keletą metų, kai žaidė be nominalių puolėjų. Vokietija gali žaisti tokiu stiliumi, nes turi labai gerus atakuojančius saugus. Bet tu privalai išnaudoti šansus, kai juos gauni, nes tokiomis karštomis sąlygomis gali ir nesukurti daug progų.“

Buvęs „Liverpool“ vadovas Houllieras taip pat buvo susirūpinęs gamtos sąlygomis. „Žaidėjų jėgų šviežumas bus svarbiausias faktorius dėl karščio“, - sakė jis.

Ispanams lengviau

„Kuo geriau tau seksis valdyti kamuolį ir judėti į priekį, tuo didesnius šansus turėsi. Pietų Amerikos komandos turės didelį pranašumą, nes jie yra pripratę prie sąlygų ir didelio darbo kojomis bei nuolatinio kamuolio sukimo. Jie žino, kad kai jį prarasi, turės labai daug bėgti, kad susigrąžintum“, - kalbėjo Houllieras.

Tad karštis ir drėgme gali pasitarnauti Argentinos ir Čilės rinktinėms, sako Houllieras. Pasak jo, iš to daug naudos gaus ispanai.

Ispanijos rinktinės puolėjas Xavi mano, kad faktas, jog patyrė Brazilijos karštį, bus itin svarbus, gelbstint komandai. Ir jeigu D.Costa bus pasirengęs žaisti visu pajėgumu, o treneris jį leis į aikštę, ispanų meilė kamuolio kontrolei gali reikšti labai daug.

Faktai apie 2010 metų pasaulio čempionatą iš FIFA techninio pranešimo

Komandos žaidė saugiai, ypač grupės etapuose. Vidutiniškai per grupės rungtynes buvo įmušama 2,3 įvarčio.

71 proc. komandų, įmušusių įvartį, laimėdavo rungtynes

Dauguma komandų rinkosi kompaktišką gynybą ir kontratakas

Komandoms reikėjo gero individualaus žaidimo, kad pasižymėtų. Tai ypač galiojo krašto žaidėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.