Ar Vokietijos ir JAV rinktinės pasmerktos sutartam rezultatui?

Nors lygiosios abiem rinktinėms atvertų duris į aštuntfinalį, ir vokiečius treniruojantis Joachimas Löwas, ir amerikiečiams vadovaujantis Jurgenas Klinsmannas tvirtino, kad kausis tik dėl pergalės.

J.Löwas (kairėje) ir J.Klinsmannas šį vakarą bus varžovai, nors 2004–2006 m. jie kartu dirbo Vokietijos rinktinėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Löwas (kairėje) ir J.Klinsmannas šį vakarą bus varžovai, nors 2004–2006 m. jie kartu dirbo Vokietijos rinktinėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-26 17:15, atnaujinta 2018-02-12 11:43

Kaip vokiškai skamba „biscotto“?

Prieš Vokietijos ir JAV futbolininkų akistatą Resifėje šis klausimas neduoda ramybės ne tik Portugalijos ir Ganos rinktinių gerbėjams.

Kai sekmadienį portugalai ir amerikiečiai sužaidė lygiosiomis (2:2), sąmokslo teorijų šalininkai jau neabejojo, kad per paskutines pasaulio čempionato G grupės rungtynes JAV ir Vokietijos rinktinės savo mačą taip pat baigs taikiai.

Varžovams užtenka lygiųjų

Ir vokiečių, ir amerikiečių rinktinėms šiandien lygiosios padėtų kartu patekti į kitą varžybų etapą.

Prieš paskutinį turą G grupėje Vokietijos ir JAV rinktinės turi po 4, o Ganos ir Portugalijos ekipos – po 1 tašką.

Turnyro lentelėje dėl geresnio įvarčių skirtumo pirmauja vokiečiai (+4), o antrąją vietą užima amerikiečiai (+1), bet abiem rinktinėms dabar per tarpusavio dvikovą pakanka lygiųjų, kad jos jau taptų nebepavejamos ir afrikiečiams, ir portugalams.

Vokiečius lydi gėda

Vokietijos ir JAV dvikovos išvakarėse Brazilijoje neatsitiktinai sklando vokiški 1982 metų vaiduokliai.

Nors nuo pasaulio čempionato Ispanijoje prabėgo jau 32 metai, futbolo mėgėjai iki šiol neužmiršo gėdingo Vokietijos ir Austrijos mačo Chichone.

Tuomet rungtynes 1:0 laimėjo vokiečiai, kai austrų gynėjų pamirštas Horstas Hrubeschas jau 11-ąją minutę įmušė vienintelį įvartį. Toks rezultatas per paskutinį grupės mačą tenkino abi komandas, todėl žiūrovai iki pat pabaigos švilpimu lydėjo abejingai žaidusių austrų ir vokiečių veiksmus.

Mažai kas abejoja, kad šių dviejų vokiškai kalbančių rinktinių futbolininkai tuomet kartu suvalgė „biscotto“ (išvertus iš italų k. – biskvitas).

Italijoje šis žodis reiškia susitarimą, kai dvi komandos susitaria dėl abiem parankaus rungtynių rezultato.

Terminas atėjo į futbolą iš žirgų sporto, kai favoritu laikomo žirgo savininkas sušerdavo savo augintiniui sausainių su raminamaisiais vaistais ir perspėdavo bičiulius nestatyti už jį pinigų.

Už borto paliko Alžyrą

1982-aisiais Vokietija dar buvo padalyta į dvi Rytų ir Vakarų valstybes.

Pasaulio futbolo čempionate vakarų vokiečiai tuomet pateko į antrąją grupę, kurioje dar žaidė Alžyro, Čilės ir Austrijos rinktinės.

„Nationalmannschaft“ sensacingai 1:2 pralaimėjo pirmąjį mačą alžyriečiams.

Tai buvo pirmasis kartas per visą pasaulio čempionato istoriją, kai Europos komanda pralaimėjo Afrikos rinktinei.

Šis smūgis vokiečiams buvo labai skaudus. Dar prieš dvikovą jie arogantiškai aiškino, kad penktąjį įvartį skirs vieno žaidėjo ką tik gimusiam sūnui, o rinktinės treneris Juppas Derwallis pažadėjo, jog iš Ispanijos namo grįš pėsčiomis, jeigu komanda pralaimės afrikiečiams.

Antrosiose rungtynėse Vokietija 4:1 įveikė Čilės futbolininkus, o Alžyras 0:2 pralaimėjo austrams, kurie pirmajame ture 1:0 įveikė ir čiliečius. Prieš paskutinį turą vokiečiai buvo priremti prie sienos, bet sugebėjo stebuklingai išsikapstyti.

Alžyro rinktinė po pirmojo kėlinio 3:0 pirmavo prieš Čilę ir savo rankose jau laikė bilietą į kitą etapą. Vokietija tuomet privalėjo įveikti Austriją vieno įvarčio skirtumu, o austrai įmušti ne mažiau nei tris įvarčius (4:3), kad afrikiečiai galiausiai liktų už borto.

Bet antrajame kėlinyje Alžyras praleido du įvarčius, tad Vokietijos ir Austrijos rinktinėms atsivėrė daug lengvesnis kelias į aštuntfinalį.

Vokiečių pergalė rezultatu 1:0 suteikė galimybę kaimyninių Europos šalių komandoms žygiuoti toliau. Kai Vokietijos ir Austrijos rinktinių mačas taip ir baigėsi, piktinosi ne tik alžyriečiai, bet šaukštai jau buvo po pietų.

Treneriai dirbo kartu

Ar vokiečiai galėtų susitarti su amerikiečiais dėl abiem rinktinėms naudingo rezultato?

Sąmokslininkų aistras dar labiau kursto vienas faktas: būsimus varžovus treniruoja du vokiečiai, kurie ne vienus metus dirbo kartu.

Dabar „Nationalmannschaft“ treniruojantis J.Löwas 2004–2006 m. buvo J.Klinsmanno asistentas, kai šis laikė ne JAV, o Vokietijos rinktinės vairą.

„Nebus jokių susitarimų!“ – trumpai nukirto J.Löwo asistentas Hansi Frickas, kai dar pirmadienį per Vokietijos rinktinės surengtą spaudos konferenciją žurnalistai pateikdami jam pirmą klausimą pasiūlė „biscotto“.

Bet ar galėjo atsakyti kitaip?

„Mes esame geri bičiuliai, bet tikrai neskambinsime vienas kitam“, – tvirtino ir J.Klinsmannas prieš būsimą akistatą su J.Löwo auklėtiniais.

JAV treneris neatsitiktinai pridūrė, kad tik pergalė amerikiečiams padėtų užimti pirmąją vietą grupėje.

Du vokiečiai sausainiais vaišintis žada tiktai po brolžudiško tarpusavio mūšio. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.