Kosta Rikos trenerį futbolo paslapčių mokė olandas

Viena didžiausių pasaulio čempionato staigmenų Kosta Rikos rinktinė planuoja pateikti sensaciją, tačiau didelio pasitikėjimo nekelia. Juk Kosta Rika ketvirtfinalyje susitinka su Olandijos komanda, kuri laikoma neabejotina favorite. Tačiau olandams lengvo pasivaikščiojimo tikėtis neverta ir jie privalo gerai pasirengti, juk komandai gali tekti stoti prieš savo šalies išradimą. 

Kosta Rikos treneris J.L.Pinto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kosta Rikos treneris J.L.Pinto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-05 06:00, atnaujinta 2018-02-12 05:32

Būtent Kosta Rikos treneris Jorge Luisas Pinto futbolo amato mokėsi iš olando, išradusio totalinį futbolą.

Stebėjo legendą

J.L.Pinto, nemažai keliavęs kolumbietis, aštuntajame dešimtmetyje studijavo Kelno universitete, kai olandų treneris Rinus Michelsas vadovavo miesto klubui, garbę gynusiam aukščiausioje Vokietijos lygoje.

„Tuos metus leidau stebėdamas ir kalbėdamasis su treneriu. Kai neturėdavau paskaitų, eidavau į komandos treniruotes. Mačiau įvairiausių dalykų ir daug išmokau“, - sakė J.L.Pinto.

R.Michelsas buvo geras mokytojas ir nuostabus specialistas. Po poros metų jis Olandiją nuvedė iki vienintelio šalies tarptautinio trofėjaus, kai 1988 metais ekipa triumfavo Europos čempionate. Taktikas tapo totalinio futbolo pionieriumi, leidęs žaidėjams keistis pozicijomis per rungtynes.

Į galvą tvirtai įkalęs visas įgytas žinias J.L.Pinto nori pakartoti R.Michelso kelią. Jo troškimas – atvesti Kosta Rikos rinktinę iki pirmojo pasaulio čempionato titulą. Bet yra problema – Louisas van Gaalas siekia pranokti R.Michelsą, įteikdamas šaliai didžiausią apdovanojimą, kokį tik gali laimėti rinktinė.

Abejonių nėra – Salvadore bus karšta. 

Pažįsta žaidimą

Kosta Rikos rinktinė savo pabūklus užtaiso ne tik taktiniais sumanymais, energija, sukauptu entuziazmu ir trenerio žiniomis. Apie olandų žaidimą puikiai žino ne tik J.L.Pinto. Bryanas Ruizas sėkmingai žaidė „Twente“ klube, o dabar jis vilkti Eindhoveno PSV marškinėlius. 

Juos vilki ir vienas realiausių olandų starto žaidėjų Georginio Wijnaldumas bei nuostabus atsarginis Memphis Depay'us.

B.Ruizas neslėpė, kad visomis žiniomis pasidalino su treneriu.

„Treneris manęs apie juos klausė ir aš pateikiau šiek tiek savo žinių, bet su G.Wijnaldumu ar M.Depay per pasaulio čempionatą nebendravau. Žinoma, prieš rungtynes pasisveikinsime, pakalbėsime, bet tada susitelksime į dvikovą“, - sakė futbolininkas.

Geri ir priekyje, ir gale

B.Ruizas Kosta Rikos rinktinėje sudarė tobulą duetą su greitai įsibėgėjančiu puolėju Joeliu Campbellu. Tai, kad už Kosta Rikos D grupėje liko Urugvajus, Italija ir Anglija – puikus įrodymas, kad puolimas ekipai nėra problema.

Bet J.L.Pinto varžovams gali pasiūlyti ir pelkyną gynyboje. Kosta Rika per šį turnyrą praleido tik du įvarčius.

„Tai labai gera komanda, - sakė Arjenas Robbenas. - Prieš turnyrą nedaugelis tikėjosi, kad jie pateks į kitą etapą, o tada ir į ketvirtfinalį, bet dabar matome, kad ši ekipa labai pajėgi. Mūsų laukia dar vienos sunkios rungtynės, bet atiduosime viską, kad atsidurtume pusfinalyje.“

Pagyrų Kosta Rikai negailėjęs A.Robbenas bus vienas rinktinės taikinių. J.L.Pinto sieks neleisti jam susižaisti su Robinu van Persie, kuris turnyrą pradėjo rezultatyviai, bet kurį laiką tyli.

„Negalime jiems suteikti erdvės manevrams. Jeigu jie liks laisvi, mums gali tekti susimokėti“, - sagė saugas Celso Borgesas.

Salvadore pergalę iškovojusi komanda žengs į pusfinalį, kur žais arba su Belgija, arba Argentina. 

Neramina traumos

Kosta Rikos futbolininkams teks labiau susispausti, o treneriui parodyti pasitikėjimą kitam gynėjui. Ekipa negalės verstis Oscaro Duarte paslaugomis. Šis per po vienuolikos metrų baudinių pasibaigusią dvikovą prieš save išvydo raudoną kortelę. Trečiadienį treniruotę dėl raumens skausmų praleido vartininkas Keyloras Navasas, bet medikai jam leido žaisti.

Bet Olandijos rinktinės treneriui taip pat reikia sukti galvą. Ilgėjantis traumų sąrašas kuria problemas L.van Gaalui, kurio pasirinkimai saugų grandyje senka.

Gali būti, kad „AC Milan“ stipruolis Nigelis de Jongas savo pasirodymą pasaulio futbolo čempionate baigė, kai per mačą su Meksika jam įplyšo kirkšnis. Leroy Feras taip pat kelia abejonių. Per treniruotę jis susižeidė pakinklinę sausgyslę.

L.Van Gaalas gali aukščiau pastumti kairiojo krašto gynėją Daley Blindą arba pasirinkti „Feyenoord“ atstovą Jordie Clasie, dar nežaidusį Brazilijoje.

Olandijos rinktinės sirgalius ramina labiausiai patyręs komandos saugas Wesley Sneijderis. Panašu, kad jis geriausią žaidimą pasiekė pačiu laiku. Rezultatyviausias 2010-ųjų olandų žaidėjas kritikus nutildė per rungtynes su Meksika, kai 88 minutę nuginklavo vartininką.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.