Krepšinio Mekoje – aršūs salės futbolininkų mūšiai

Kauno sporto halėje prasidėjo atrankos į Europos salės futbolo čempionatą turnyro C grupės dvikovos, kuriose ginklais žvangina ir Lietuvos rinktinė. Kęstučio Rudžionio auklėtiniai dėl bilieto varžosi su Estijos, Šveicarijos ir Gruzijos rinktinėmis.

Lietuvos salės futbolo gerbėjai aukštų rezultatų iš rinktinės nesitiki.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos salės futbolo gerbėjai aukštų rezultatų iš rinktinės nesitiki.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 17, 2015, 6:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:43 PM

Kelialapį į kitą etapą gaus pirmąją vietą grupėje užėmusi komanda bei geriausia iš šešių grupių antroje vietoje likusi ekipa.

„Tikiuosi atsidavimo ir kovos iš tų, kurie yra rinktinėje. Tikiu, kad visi likę yra kovotojai. Rinktinėje nėra daug žaidėjų, bet iš esančių tikiuosi, kad jie bus vienas kumštis, ir tai atsispindės aikštėje“, – apie Lietuvos ekipą kalbėjo K.Rudžionis.

Jis – pirmasis užsienyje profesionaliai žaisti salės futbolą pradėjęs lietuvis.

Rinktinė liko be lyderių

Lietuvos salės futbolo gerbėjai aukštų rezultatų iš rinktinės nesitiki: anksčiau ji galėjo mesti rimtesnių iššūkių, bet dabar susiduria su rimta problema – neturi lyderių.

„Tiesiog neturime tų žaidėjų, kurie įprastai vesdavo rinktinę į priekį. Nėra Arūno Šteino, Tomo Bučmos ir dar kitų žaidėjų, kuriuos norėčiau turėti komandoje. Juos pakeis kiti, tačiau tai buvo lyderiai“, – sakė K.Rudžionis.

Strategas turnyre ketina remtis sau įprastu stiliumi – agresyvia gynyba.

„Nekalbu apie buvimą savo aikštės pusėje, ir tiek. Varžovą reikia pasitikti, neleisti patogiai pradėti atakos. Nepamirštame ir zonų perdengimo, pasaugojimo.

Kiek aukštai tai darysime, sakyti nenoriu, juolab kad per rungtynes viską galima keisti“, – kalbėjo 2012 metais Lietuvos rinktinę treniruoti pradėjęs specialistas.

Favoritas jau aiškus?

Lietuvos rinktinė turnyrą trečiadienį pradėjo pralaimėjimu Šveicarijos futbolininkams 3:5 (2:1), o ketvirtadienį nugalėjo estus 5:2 (1:1). Šeštadienį K.Rudžionio auklėtiniai žais su Gruzijos futbolininkais, kurie – neabejotini C grupės favoritai.

„Niekas to negali paneigti. Nežinau, kas turi nutikti, kad pirmoji vieta atitektų ne jiems. Kažkam turėtų būti labai gera, o Gruzijai – bloga, kad pastarieji pralaimėtų. Salės futbolas – dinamiškas, nebus taip, kaip didžiajame futbole, kad gali laimėti gerai gindamasis ir įmušęs vieną atsitiktinį įvartį“, – pasakojo K.Rudžionis.

Lietuvos rinktinėje suburti salės futbolo mėgėjai, o Gruzijos komanda turi profesionalų, kurie iš to užsidirba duoną, tad ekipos pranašumas prieš kitus – labai didelis.

„Čia žaidžia futbolininkai iš Armėnijos, Azerbaidžano klubų. Yra netgi iš Paryžiaus „Sporting“ komandos, kuri Kaune sutraiškė „Nautaros“ ekipą. Žaidėjai turi patirties, daug derinių, meistriškumo. Šiame etape jiems to – per akis“, – sakė treneris, prisiminęs 2013 metų UEFA salės futbolo taurės rungtynes.

Tuomet Kauno „Nautaros“ ekipa „Sporting“ klubui pralaimėjo 0:17.

Susirinkti trukdo finansai

Lietuvos salės futbolo asociacijos (LSFA) prezidentas Vidmantas Butkevičius iš rinktinės nesitiki gerų rezultatų ir pabrėžia, kad kitaip nusiteikti ir negalima, nes šio sporto padėtis – bloga.

„Mūsų situacija nėra gera. Net geriausių futbolininkų nesurenkame. Štai vyko draugiškas Baltijos taurės turnyras, ir net jame sudėtis buvo stipresnė nei dabar“, – sakė V.Butkevičius.

Jis pabrėžė, kad suburti pajėgiausius futbolininkus trukdo finansiniai aspektai.

„Žmonės turi savo darbų ir tiesiog negali atvykti. Žinoma, yra ir kitų dalykų“, – sakė LSFA prezidentas.

Nuvertinamas be reikalo

Lietuvos salės futbolas – podukros vietoje, teigė V.Butkevičius. Jis džiaugėsi, kad, K.Rudžioniui pradėjus dirbti rinktinėje, Lietuvos futbolo federacija (LFF) ėmė skirti daugiau dėmesio salės futbolui, tačiau vis dar susiduriama su įvaizdžio problemomis.

„Norėjome organizuoti Europos jaunimo salės futbolo čempionatą ar tiesiog finalinį etapą, bet nesusitarėme su „Žalgirio“ arena. Niekam neįdomu. Niekas nenori rezervuoti, nors turnyras bus tik 2018 metais. Iškart sako: „Negalime“. Bet jeigu sugebame išpildyti finansinius reikalavimus, kodėl vis tiek neleidžia?“ – klausė V.Butkevičius.

Jis mano, kad salės futbolas Lietuvoje nuvertinamas be reikalo. Jei jam būtų skirta daugiau dėmesio, paaugtų ir didžiojo futbolo meistriškumas.

„Reikėtų sporto mokyklose atskirų salės futbolo grupių. Sakoma, kad „Barcelona“ didelėje aikštėje žaidžia salės futbolą. Būtent jie yra techniškiausi. Reikia to mokytis, kad nebūtų taip, jog nuo kojos kamuolys aikštėje du metrus atšoka. Viskas prasideda nuo vaikų. Jeigu vaikai išmoktų judesių, perimti kamuolį, būtų gera pradžia“, – sakė V.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.