Prie Panevėžio „Ekrano“ šmėklos – naujo klubo gyvybė

Kol Panevėžio „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas tik sau žinomais keliais ieško savojo Romano Abramovičiaus, futbolo bendruomenė mieste laidoja 1964 metais įkurtą klubą. Į skolas paniręs „Ekranas“ nėra pateikęs jokių licencijavimo kriterijus atitinkančių dokumentų, o jo pašonėje bręsta naujo klubo gyvybė.

Naują klubą įkurti nusprendę panevėžiečiai patikėjo „Ekrano“ mirtimi.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Naują klubą įkurti nusprendę panevėžiečiai patikėjo „Ekrano“ mirtimi.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2015, 9:46 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:12 AM

„Klubas kelis mėnesius stovi vietoje. Niekas neveikia. Futbolininkai išvažinėjo, kas kur. Nematau jokių prošvaisčių. Žaidėjų nėra, o visur skolos, skolos, skolos“, – sakė „Ekrano" techninis direktorius Valdemaras Šteinas.

Prislėgė skolos

Kokio dydžio „Ekrano“ skolos žino tik A.Labinas, dar praėjusią savaitę portalui lrytas.lt teigęs, kad pirmadienį bus naujienų, tačiau tyla ir liko tyla.

„Jis veikia vienas ir niekas nežino, ką daro, – sakė V.Šteinas. – Aš neišėjau tik iš pagarbos futbolui. „Ekranui“ atidaviau 40 metų, o Panevėžio futbolas man svarbus.“

„Ekrano“ skola, neoficialiais duomenimis, yra apie 442 tūkstančiai eurų. Už Panevėžio klubo durų rikiuojasi teisininkai, kuriuos samdė buvę ekipos futbolininkai, ilgą laiką negavę atlyginimų.

Vienas tokių – į Lietuvos futbolo A lygą nusitaikiusio Kauno „Spyrio“ gynėjas Ignas Dedura.

„Ekrano“ situacija sunki, bet dar yra klubo prezidentas A.Labinas. Jis – laiduotojas, tad nežinau, kaip čia viską spręs. Yra visokių niuansų“, – apie teismus su „Ekranu“ anksčiau kalbėjo futbolininkas.

„Ekrano“ vardo nepuošia ir Europos futbolo vadovybės uždėta dėmė. Finansinio sąžiningumo taisykles pažeidusiam klubui UEFA uždraudė dvejus metus dalyvauti tarptautinėse klubų varžybose, jeigu į jas pateks. „Ekranui" taip pat skirta 15 tūkstančių eurų bauda.

Gaivins ir buvęs treneris

Nors „Ekrano“ šmėkla ir verčia nerimauti Panevėžio futbolo gerbėjus, vilties suteikia gimstantis naujas projektas. Prie jo prisidėti nusprendė ne tik V.Šteinas, bet ir buvęs „Ekrano“ žaidėjas bei treneris Virginijus Liubšys.

„Atėjo toks laikas, kai reikia kažką daryti. Baigėsi vienas periodas, turi prasidėti kitas“, – sakė 55 metų strategas.

Anksčiau jis iš šalies stebėjo „Ekrano“ problemas, tačiau pastaruosius metus galėjo į viską pažvelgti iš arčiau, nes baigęs darbą Rygos „Daugavos“ klube sugrįžo į gimtąjį Panevėžį.

„Dabar dirbu Panevėžio sporto mokykloje ir futbolo akademijoje. Dirbu su vaikais, turime dvi amžiaus grupes, vartininkus. Jaučiu malonumą“, – sakė 1989–2007 metais „Ekraną" treniravęs specialistas.

V.Liubšys šiuo metu prisideda prie naujojo klubo vizijos kūrimo. Ar 1980–1986 ir 1988–1989 metais „Ekrano“ marškinėlius vilkėjęs buvęs vartininkas treniruos naująją Panevėžio komandą?

„Tai nėra aišku, – sakė jis. – Aš tiesiog norėjau padėti, kad Panevėžyje būtų futbolo komanda. Kai bus aiški klubo struktūra, tada valdytojai nuspręs, ar aš būsiu treneriu. Svarbiausia, kad mums pavyktų sukurti ekipą, o tada jau skirstysimės pareigomis.“

– Treneri, kalbate apie naują klubą ir jo viziją. Kokia ji?, – „Lietuvos rytas“ paklausė V.Liubšio.

– Noriu, kad susivienytų futbolo akademija, sporto mokykla, gal prisijungtų keletas vyresnių ir jie žaistų. Sudarytume tokią komandą ir viską pradėtume nuo nulio. Aš pateikiau tokį pasiūlymą, nes man taip būtų priimtiniausia.

Pradėtume nuo LFF I lygos, o po metų kitų vaikai suaugs. Kažkada patektume į aukščiausiąją lygą.

– Tad dabar tiesiog braižote gaires?

– Taip. Vyksta įvairios kalbos. 1–oji lyga prasidės balandžio 4–ąją, tad yra laiko. Dabar kalbu apie viziją, kaip įsivaizduoju tai.

– Panevėžio „Ekranas“ jau yra laidojamas. Ar sieksite palikti „Ekrano“ pavadinimą?

– Sunku pasakyti. Gaila „Ekrano“, nes jis gyvavo 50 metų. Man sunku kalbėti apie komandą, kuriai atidaviau 30 savo metų. Tikrai sudėtinga. O dėl pavadinimo dar nesame sutarę. Tai priklausys ne nuo manęs. Pavadinimą nuspręs tie, kurie prisidės prie mūsų komandos. Galbūt bus Panevėžio miesto pavadinimas, nežinau. Kol kas dar negaliu pasakyti.

– Ar buvo siūlymų pasinaudoti VMFD „Žalgirio“ ar F.B.K „Kauno“ pavyzdžiu ir komandą pavadinti Panevėžio miesto futbolo draugija „Ekranas“?

– Gal tokių ir buvo. Yra įvairių variantų. Pamatysime, kaip bus. Dabar yra keleto žmonių grupė, kuri gal ir norėtų rimtai padėti. Galbūt jie turės pageidavimų dėl pavadinimo. Jeigu miesto savivaldybė norės rimčiau padėti, gal ji turės pageidavimų. Dar anksti kalbėti apie pavadinimą.

– Futbolo užkulisiuose ne kartą buvo kalbama apie verslininkus, kurie remtų Panevėžio „Ekraną“, jeigu A.Labinas paliktų klubą. Ar jums pavyko pritraukti būtent šiuos žmones?

– Žinote, dar reikėtų sulaukti tų realių darbų. Turime viziją, bet reikia ją suderinti ir pradėti darbus. Gal ir yra žmonių, kurie pažadėjo pagalbą, bet kai prasidės tikras judėjimas su įstatais, tada galėsime kalbėti tiksliau. Būsime sąžiningi.

– Jau ne kartą esame matę byrančius Lietuvos futbolo klubus. Dabar griūna ir „Ekranas“. Kodėl nusprendėte prisidėti prie gana rizikingo naujo projekto?

– Yra du dalykai. Pirmas – Panevėžyje visada būdavo gerų vaikų, gerai dirba treneriai. Antra – nuo praėjusių metų Vyriausybės dėka atsidarė Panevėžio sporto mokykla. Ją finansuoja Vyriausybė, miestas. Šiemet turime 2001–ųjų vaikus ir jie tikrai geri.

Tikiu, kad kai baigs mokyklą, iš 20 vaikų kokie 8 liks Panevėžyje. Aš taip galvoju. Jeigu čia bus komanda ir į ką lygiuotis, ko siekti, po trijų ar keturių metų Panevėžyje turėsime gerą komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.