Lietuvos futbolo klubų savininkai: Klaipėdos „Atlantas“

69-erių pensininkas be mobilaus telefono ir vienas turtingiausių šalies socialdemokratų, paslaptingi verslininkai iš Rusijos ir Jungtinės Karalystės, buvęs sporto žurnalistas, prekeiviai gintaro dirbiniais ir naftos produktais, statybininkai ir saugos tarnybos vadovas.

Klaipėdos „Atlantas“ klubo prezidentas R.Jonaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Klaipėdos „Atlantas“ klubo prezidentas R.Jonaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

2015-04-09 15:21, atnaujinta 2018-01-07 05:17

Nors Lietuvos futbole nėra Romano Abramovičiaus ar Silvio Berlusconi kalibro asmenybių, A lygos klubų savininkų panorama – neįtikėtinai margaspalvė.

Per pastarąjį dešimtmetį išnyko su senosios kartos kriminaliniais autoritetais ryšių nevengę ir net šalies čempionais sugebėję tapti klubai, o Lietuvos futbolo kuluaruose jau neliko tokių prieštaringos reputacijos veikėjų kaip buvęs FBK „Kaunas“ šeimininkas Vladimiras Romanovas, į JAV emigravęs Mažeikių „Romar“ įkūrėjas Romas Marcinkevičius ar Vilniaus „Žalgirio“ komandą rėmę „EBSW“ koncerno vadovas Gintaras Petrikas ir Vadimas Kastujevas, kuriems už finansinius nusikaltimus net teko patupėti už grotų.

Dar 2014-ųjų rudenį Lietuvos futbolo federacija (LFF) nusprendė, jog visi A lygos klubai privalo turėti bent po tris dalininkus ir iš anksto pranešti apie visus galimus pasikeitimus komandos savininkų gretose.

Pastarąją savaitę LFF Vykdomasis komitetas nepritarė naujų investuotojų iš Hongongo atėjimui į 2014 metų šalies vicečempionų Pakruojo „Kruojos“ klubą.

„Išskyrus šį atvejį kol kas nėra jokios informacijos, kad kitų klubų savininkai galėtų kelti riziką LFF varžybų integralumui ir A lygoje, ir pirmoje lygoje“, – „Lietuvos rytui" tvirtino LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Šalies futbolo padangė iš tiesų tapo skaidresnė, bet ne visi A lygos klubų šeimininkai vis dar linkę savanoriškai išlįsti iš šešėlio.

Naujojo A lygos sezono proga „Lietuvos rytas“ nutapė nepagražintus stipriausių šalies futbolo klubų savininkų portretus.

Klaipėdos „Atlantas“

2015 m. sezono biudžetas: 600 tūkst. eurų

Savininkas: VŠĮ „Atlanto futbolo klubas“

Dalininkai: Romualdas Jonaitis, Vacys Lekevičius, Tomas Jonaitis.

Kai 2011-ųjų kovą „Atlantui“ jau buvo iškelta bankroto byla, istorinę Klaipėdos futbolo komandą nuo pražūties išgelbėjo verslininkas Romualdas Jonaitis.

UAB „Saugos tarnyba Argus“ generalinis direktorius iki šiol yra svarbiausias „Atlanto“ finansinės ramybės garantas.

„Daugiau kaip dešimt metų rėmiau futbolą. Kadangi pats ėmiausi iniciatyvos išgelbėti „Atlantą“ nuo bankroto, tai 2012-ųjų pavasarį natūraliai ir tapau vieninteliu klubo savininku“, – neslėpė 44-erių verslininkas.

Jo vadovaujamas „Atlantas“ iš visų A lygos klubų išsiskiria neįtikėtinu stabilumu – uostamiesčio komandą jau trečiąjį sezoną paeiliui treniruos Konstantinas Sarsanija.

R.Jonaitis dar kartą paneigė gandus, jog „Atlantui“ labiau praverčia ne 46-erių trenerio futbolo žinios, bet ir kartu su juo iš Rusijos atkeliavusios lėšos.

„Mes tikrai finansuojami ne rusų. Klubą išlaiko rėmėjai ir miesto savivaldybė. Bet jokių rėmėjų iš Rusijos iki šiol neturime“, – tvirtino R.Jonaitis, kuris taip pat yra ir Klaipėdos miesto ir apskrities futbolo federacijos (KLFF) prezidentas.

Pernai miesto savivaldybė „Atlantui“ skyrė 180 tūkst. litų (apie 53 tūkst. eurų), o likusią sumą į 2 mln. litų (580 tūkst. eurų) komandos biudžetą sunešė rėmėjai. Šį sezoną A lygos prizininkai jau planuoja kiek didesnį biudžetą.

„Mes norime gyventi tik pagal savo galimybes, kad klubo vėl neištiktų tai, ką „Atlantas“ jau buvo patyręs. Antrus metus iš eilės pavyko turėti subalansuotą biudžetą, todėl klubas neklimsta į skolas“, – džiaugėsi R.Jonaitis.

Kartu su juo futbolo komandą valdančios VŠĮ dalininkais šį sezoną yra „Atlanto“ prezidento brolis Tomas Jonaitis ir klubo direktorius Vacys Lekevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.