Lietuvos čempionų kelyje – 12 kartų turtingesni švedų vikingai

Europietiškų ambicijų neslepiantys Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai Čempionų lygos atranką pradės akistata su Švedijos čempionais, kurie praėjusiais metais žaidė prestižinio turnyro grupės varžybose.

Čempionų lygos atrankos turnyre pirmąjį mačą Vilniaus „Žalgiris“ liepos 15-ąją žais Malmėje su Švedijos čempionais.<br>D.Umbraso nuotr.
Čempionų lygos atrankos turnyre pirmąjį mačą Vilniaus „Žalgiris“ liepos 15-ąją žais Malmėje su Švedijos čempionais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

2015-06-23 06:00, atnaujinta 2017-10-29 19:32

Lietuvos A lygos čempionai ruošiasi kelionei per Baltijos jūrą.

Liepos 15-ąją 19 val. Malmės stadione rungtynėmis su vietos klubu „Žalgirio“ futbolininkai pradės Čempionų lygos atrankos turnyrą, kuriame sieks didžiausios pastarųjų metų savo svajonės.

„Kad ir kaip būtų sunku, niekas nesikeičia. Mums yra iškeltas tikslas ir mes patys esame jį išsikėlę: norime įveikti pirmąjį Čempionų lygos etapą, – teigė „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas, vakar sužinojęs, kad teks kautis su Švedijos čempionais. – Visas mūsų pasirengimas pastarąjį pusmetį ir ekipos stiprinimas buvo skirtas tiktai šiam tikslui.“

„Dabar „Žalgiris“ yra pasiekęs tokį lygį, kad jam šiame etape baisių varžovų jau nėra, – treneriui antrino „Žalgirio“ kapitonas Deividas Šemberas. – Aš tikrai nemanau, kad savo lygiu jie skiriasi nuo mūsų.

Net neabejoju, kad galime įveikti šį etapą.“

Galimybės. Prieš traukiant burtus UEFA būstinėje Nione Lietuvos čempionai pateko į neskirstytų komandų grupę.

Vilniečių varžovais Čempionų lygos antrajame atrankos etape galėjo tapti ne tik Švedijos čempionai, bet ir Glazgo „Celtic“ (Škotija), Barysavo BATE (Baltarusija), Helsinkio HJK (Suomija), „Molde“ (Norvegija) arba Herningo „Midtjylland“ (Danija) klubai.

„Visi šeši galimi varžovai buvo tie, su kuriais mes tikrai galime kautis. Be galo tikiu savo komanda, – teigė „Žalgirio“ sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. – Svarbiausia, kaip mes būsime pasiruošę žaisti tas dvejas rungtynes.

Jeigu sužaidime maksimaliai gerai, „Malmö“ nėra ta komanda, kurios mes negalėtume įveikti.“

Vikingai. „Malmö“ – tituluočiausia Švedijos futbolo komanda. 1910 m. įkurtas klubas 21 kartą tapo šalies čempionu ir 14 kartų laimėjo Švedijos taurę.

Didžiausią šlovę būsimieji „Žalgirio“ varžovai pasiekė 1970–1980 metais, kai penkis kartus paeiliui triumfavo šalies pirmenybėse, keturis – taurės turnyre, o 1979-aisiais pasiekė Europos čempionų taurės turnyro finalą.

Nors lemiamą dvikovą Miunchene dėl žemyno karūnos „Malmö“ tuomet 0:1 pralaimėjo Birmingamo „Nottingham Forest“ (Anglija) futbolininkams, jis iki šiol liko vienintelis Švedijos klubas, patekęs į prestižiškiausio Europos turnyro finalą.

1986–1987 m. „Malmö“ futbolininkai pasiekė Europos taurės laimėtojų taurės turnyro ketvirtfinalį, kuriame nusileido būsimam nugalėtojui Amsterdamo „Ajax“ su legendiniu olandu Marco van Bastenu priešakyje.

Legendos. 1985–1989 m. Švedijos klubą treniravo dabartinis Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas, o 1989–1991 m. mėlynus-baltus „Malmö“ marškinėlius vilkėjo jame profesionalo karjerą pradėjęs Švedijos rinktinės puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius.

2010-aisiais, kai „Malmö“ šventė savo šimtmečio jubiliejų, futbolo žurnalas „Offside“ jį pavadino „svarbiausiu klubu Švedijos futbolo istorijoje“.

Sezonas. Būsimieji „Žalgirio“ varžovai 2014–2015 m.rungtyniavo Čempionų lygos grupės varžybose, sėkmingai peršokę tris atrankos barjerus.

Pernai vasarą „Malmö“ futbolininkai antrajame atrankos etape įveikė „Ventspils“ (0:0 namuose ir 1:0 išvykoje), trečiajame – Prahos „Sparta“ klubą (2:4 ir 2:0), o atkrintamosiose varžybose – „Salzburg“ (1:2 ir 3:0) ekipą.

„Nemanau, kad „Ventspils“ yra geresnis už mus. Pirmosios rungtynės Švedijoje pernai baigėsi 0:0, o išvykoje švedai laimėjo 1:0.

Šie rezultatai įrodo, kad tai tikrai nėra koks nors supervaržovas, – pabrėžė M.Nikoličius. – Zagrebo komanda, kuriai pernai pralaimėjome, buvo kur kas stipresnis varžovas.

Mūsų laukia dvejos labai įdomios rungtynės ir joms pasibaigus mes būsime nugalėtojai.“

Čempionų lygos A grupėje švedai žaidė kartu su Turino „Juventus“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Atletico“ klubais.

„Malmö“ laimėjo vienintelį mačą (prieš Graikijos čempionus), patyrė 5 pralaimėjimus ir liko paskutinėje vietoje.

Pinigai. Tačiau Čempionų lyga svariai papildė švedų klubo kasą.

2015 metais „Malmö“ yra turtingiausias Švedijos klubas.

Jo metų biudžetas – 23,7 mln. eurų – daugiau kaip 12 kartų didesnis, negu šįmet žada surinkti Vilniaus savivaldybės remiamas „Žalgiris“.

Namų rungtynes Švedijos čempionai žaidžia „Swedbank“ stadione, turinčiame 24 tūkst. vietų.

Komanda. „Malmö“ sudėtyje nėra ypač garsių pavardžių, o komandos branduolį sudaro Švedijos futbolininkai.

Didžiausią svorį aikštėje ir drabužinėje turi Urugvajuje gimęs ir šios šalies pilietybę turintis komandos kapitonas 26-erių vidurio saugas Guillermo Molinsas (6 rungtynės Švedijos rinktinėje) ir 32-ejų puolėjas Markus Rosenbergas (33 rungtynės rinktinėje), per savo ilgametę karjerą atstovavęs Amsterdamo „Ajax“ (Olandija), Brėmeno „Werder“ (Vokietija), Santandero „Racing“ (Ispanija), „West Bromwich Albion“ (Anglija) klubams.

Būtent šis patyręs puolėjas pernai įmušė abu įvarčius į „Olympiakos“ vartus, kai švedai Čempionų lygoje įveikė Graikijos čempionus.

Nuo 2013-ųjų komandą treniruoja 61-erių Norvegijos specialistas Age Hareide.

„Malmö“ demonstruoja tipišką šiaurietišką jėgos futbolą, kuriame netrūksta bekompromisių dvikovų ir ilgų perdavimų į priekį.

Istorija. Prieš būsimą akistatą su labiau patyrusiais ir akivaizdžiai turtingesniais varžovais „Žalgiriui“ optimizmo turėtų įkvėpti vilniečių praeities prisiminimai.

1989–1990 m. Vilniaus „Žalgiris“ sėkmingai peršoko pirmąjį savo istorijoje švedišką barjerą, kai UEFA taurės turnyre įveikė (2:0 ir 0:1) Geteborgo IFK futbolininkus.

Čempionų lygos atranka. Antrasis etapas.

„Malmö“ (Švedija) – Vilniaus „Žalgiris“,

Glazgo „Celtic“ (Škotija) – „Stjarnan“ (Islandija),

Helsinkio HJK (Suomija) – „Ventspils“ (Latvija),

Barysavo BATE (Baltarusija) – „Dundalk“ (Airija),

„Molde“ (Norvegija) – „Piunik“ (Armėnija)/“Folgore“ (San Marinas) nugalėtojas,

Herningo „Midtjylland“ (Danija) – „Lincoln Red“ (Gibraltaras)/“Santa Coloma“ (Andora) nugalėtojas,

„Hibernians“ (Malta) – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis),

Nikosijos „Apoel“ (Kipras) – „Vardar“ (Makedonija),

„Qarabag“ (Azerbaidžanas) – „Rudar Pljevlja“ (Juodkalnija),

„Sarajevo“ (Bosnija ir Hercegovina) – Poznanės „Lech“ (Lenkija),

„Maribor“ (Slovėnija) – „Astana“ (Kazachstanas),

„Trencin“ (Slovakija) – Bukarešto „Steaua“ (Rumunija),

Belgrado „Partizan“ (Serbija) – Gorio „Dila“ (Gruzija),

Razgrado „Ludogorec“ (Bulgarija) – Orhėjaus „Milsami“ (Moldova),

„Skenderbeu“ (Albanija) – „Crusaders“ (Šiaurės Airija)/Talino „Levadia“ nugalėtojas,

„Torshavn“ (Farerų salos)/“The New Saints“ (Velsas) nugalėtojas – „Videoton“ (Vengrija).

Pirmosios rungtynės – liepos 14 arba 15 d., antrosios – liepos 21 arba 22 d.

Europos lygos atranka. Pirmasis etapas.

Klaipėdos „Atlantas“ – Stara Zagoros „Beroe“ (Bulgarija),

„Trakai“ – Torshauno „Havnar“ (Farerų salos),

Pakruojo „Kruoja“ – Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija).

Pirmosios rungtynės – liepos 2 d., antrosios – liepos 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.