Nualintą Čilę atgaivino futbolininkai

Čilės futbolininkai taure džiaugėsi su šalies prezidente M.Bachelet.<br>AP nuotr.
Čilės futbolininkai taure džiaugėsi su šalies prezidente M.Bachelet.<br>AP nuotr.
L.Messi sidabro medalis nedžiugino.
L.Messi sidabro medalis nedžiugino.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-07 11:24, atnaujinta 2017-10-27 14:31

Copa America“ pirmenybės baigėsi ilgai lauktu Čilės triumfu ir nuostaba – kiek ilgai truks Argentinos futbolininkų titulų sausra. Tai buvo liūdnas finišas Lioneliui Messi ir jo komandos draugams, kurie titulų nelaimėjo jau 22 metus, ir taip pat istorine pergale tautai, kurią pastaruoju metu persekiojo įvairios nelaimės.

Kai baigėsi serija sausrų pietuose, potvyniai šiaurėje, žemės drebėjimas ir du ugnikalnio išsiveržimai šiemet, 17 mln. žmonių turinti Čilė turi ką švęsti.

Savo žiūrovų akivaizdoje Čilės futbolininkai įveikė Argentiną 4:1 po 11 metrų baudinių Pietų Amerikos čempionato finale ir pagaliau iškovojo titulą, kurio siekė dešimtmečius.

„Mus daužė tragedijos, – sakė Čilės rinktinės gynėjas Jorge Rojasas. – Mes verti laimės.“

Visa tauta palaikė „La Roja“ – namie žaidusią Čilės rinktinę. Nuo prezidentės Michelle Bachelet tribūnuose iki paprastų kalnakasių – visi troško pergalės, kuri atitrauktų mintis nuo gamtinių katastrofų.

Tarp jų buvo ir 2010-ųjų žemės drebėjimas bei cunamis, nusinešę daugiau nei 500 žmonių gyvybę bei sugriovęs apie 220 tūkst. namų Ramiojo vandenyno pakrantėje.

„Persirengimo kambaryje mes vis galvodavome apie savo šeimas, mūsų sūnus, žmones, kurie Čilėje tiek daug iškentėjo dėl žemės drebėjimo ir kitokių negandų, – sakė Čilės komandos gynėjas Mauricio Isla. – Todėl ir žaidėme iš širdies.“

Tūkstančiai sirgalių išėjo į Santjago gatves švęsti. Netrukus po finalo mačo žaidėjai buvo pakviesti į Prezidentūros rūmus, kur fotografavosi su šalies vadove ir spindinčiu trofėjumi.

„Ši šalis nusipelnė to, nes turėjo tiek išgyventi“, – pabrėžė Čilės rinktinės treneris argentinietis Jorge Sampaoli.

Dar prieš Pietų Amerikos pirmenybes Čilė buvo laikoma viena favoričių, nes žaidė namie ir šiuo metu turi talentingiausią žaidėjų kartą per šalies istoriją.

Čilė buvo pralaimėjusi keturis Pietų Amerikos pirmenybių finalus. Pernai ji pasiekė pasaulio čempionato aštuntfinalį, kur buvo eliminuota po 11 m baudinių Brazilijos.

Argentina 2014 metais nusileido Vokietijai pasaulio čempionato Brazilijoje finale, tad Pietų Amerikos pirmenybės buvo proga nutraukti titulų badą.

Nuo pastarojo trofėjaus – 1993 metais laimėtos „Copa America“ buvo praėję lygiai 22 metai. Bet L.Messi vėl nepavyko prišaukti sėkmės, kuri lydi Argentinos žvaigždę „Barcelona“ klube.

Pernai penkios Pietų Amerikos komandos pasiekė pasaulio pirmenybių aštuntfinalį, bet nei Urugvajus, nei Brazilija, nei Kolumbija neperšoko ketvirtfinalio barjerų turnyre Čilėje.

Peru futbolininkai netikėtai antrą kartą iš eilės iškovojo trečiąją vietą, mažajame finale 2:0 įveikę Paragvajų.

Braziliją eliminavo Paragvajus. Penkis kartus pasaulio čempionai žaidė be Neymaro, kuris buvo diskvalifikuotas turnyre dėl konflikto su Kolumbijos futbolininkais per grupės kovas.

Jameso Rodriguezo ir Radamelio Falcao vedama Kolumbija nespindėjo nuo pat turnyro pradžios ir krito prieš Argentiną po 11 metrų baudinių.

Titulą gynęs Urugvajus nusileido Čilei rungtynėse, kurias baigė be puolėjo Edisono Cavani – išprovokuotas gynėjo Gonzalo Jaros urugvajietis pratrūko ir buvo išvarytas iš aikštės.

Čilės rinktinės žvaigždė Arturo Vidalis žaidė iki finalo, nors sudaužė savo „Ferrari“ važiuodamas išgėręs pirmenybių pradžioje.

Čilės puolėjas Eduardo Vargas ir Peru puolėjas Paolo Guerrero tapo rezultatyviausiais turnyro žaidėjais, įmušę po 4 įvarčius. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.