Kokie ginklai ruošiami prieš sukčius: žvalgyba ir kalėjimas

Seimo nariams bus pateikta nauja įstatymo norma, pagal kurią pareigūnai galėtų pradėti baudžiamąjį persekiojimą prieš nusikaltėlius, režisuojančius varžybų baigtį sau naudinga linkme.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 6:03 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 8:33 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Kai prieš keletą metų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovai pirmąkart pasibeldė į prokurorų kabinetą su pranešimu apie galimą sukčiavimo atvejį futbolo rungtynėse, jie išgirdo keistą klausimą: kam padaryta žala?

„Mes aiškinome, kad štai yra galimai sutartos rungtynės, pagal jų koeficientus sukčiai lažybose gavo pelno. Tačiau jie mūsų tik dar kartą paklausė: o kas patyrė žalą? – prisimena LFF generalinis sekretorius Edvinas Eimontas. – Pasakėme, kad nukentėjo Azijos lažybų kontoros, nes ten buvo statomi pinigai.

Tad pareigūnai mums ir patarė kreiptis į Aziją.“

Nuo to laiko Lietuvos sporto sirgaliai jau buvo apmulkinti daugybę kartų, o šalies futbolo įvaizdis sugriautas.

Įtartini 77 futbolo mačai

Anot vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio, tarptautinė sporto agentūra „Sportradar“ vien mūsų šalies futbole nustatė 77 įtartinas įvairių lygų rungtynes per ketverius pastaruosius metus.

Praėjusį sezoną lažybų debesys gaubė ir Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubą, už kurio pralaimėjimus dideliu skirtumu užsienio lažybų rinkose irgi buvo klojamos didelės sumos.

Bet visi pradėti ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti, nė vienas neskaidrų verslą užsukęs nusikaltėlis nenubaustas.

„Mums reikia įrankių. Be jų negalime šio reiškinio kontroliuoti“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

Jis tikisi, kad įrankiu taps nauja įstatymo pataisa, atkeliausianti į Seimą.

Vyktų kriminalinė žvalgyba

„Tvarkietis“ Valdas Vasiliauskas įregistravo naują Baudžiamojo kodekso straipsnį, parengtą pagal socialdemokrato Juro Poželos pernai Seime nesėkmingai siūlytą įstatymo pataisą.

Tikimasi, kad patobulinta įstatymo pataisa suteiks pareigūnams didesnę veiksmų laisvę gaudant ir baudžiant sporto sukčius.

Kriminalinės policijos biuro atstovas A.Roginskis mano, kad būtų įmanoma klausytis rungtynių režisuotojų pokalbių ar patikrinti jų bankų sąskaitas.

„Kalbame apie slaptus tyrimo veiksmus, nes jie yra reikalingi, – sakė A.Roginskis. – Priėmus naują įstatymo pataisą, galima būtų vykdyti kriminalinę žvalgybą.

Be to, būtų svarbu, kad asmuo, sutikęs bendradarbiauti su pareigūnais, būtų atleidžiamas nuo atsakomybės.“

Grėstų kalėjimo grotos

Galbūt sporto nusikaltėlių sekimas būtų užkirtęs kelią ar bent pristabdęs įtartinų rungtynių serijas. Pernai po pirmųjų įtartinų „Nevėžio“ rungtynių nei Lietuvos krepšinio federacija, nei Lietuvos krepšinio lyga nerado priešnuodžių šiems veiksmams.

Po poros mėnesių Kėdainių krepšininkai siekė pakartoti savo aferą.

Pakruojo „Kruojos“ futbolo klubas šiemet po balandžio 28 dienos 0:3 pralaimėtų rungtynių Marijampolėje „Sūduvai“ sulaukė LFF sankcijų – trims mėnesiams diskvalifikuoti nigerietis Prince’as Etuwe, portugalas Eldonas Maquemba, brazilas Felipe Gomesas, komandos treneris iš Portugalijos Divaldo Alvesas ir jo tautietis vartininkų treneris Bruno Ribeiro, trims savaitėms – gynėjas Valdas Pocevičius.

Diskvalifikuoti užsieniečiai paliko Pakruojį, bet „Kruoja“ ir jos dublerių komanda, žaidusi 1-ojoje lygoje, vėl įklimpo į įtartinų rungtynių pelkę.

Pakruojo klubas pasitraukė iš A lygos, kai LFF pradėjo dar vieną savo tyrimą turėdama žinių apie surežisuotas rungtynes rugpjūčio mėnesį.

„Legionieriai išvažiavo, bet skandalai liko. Žaidėjai, treneriai yra tik vykdytojai. Yra kažkas, kas visa tai organizuoja, – sakė E.Eimontas. – Negalėčiau atsakyti, ar įtariame klubo šeimininkus ir trenerius.

Dažniausiai tie žmonės neina jokių pareigų – taip jiems lengviausia veikti.“

Per pastaruosius keletą metų LFF buvo priversta pati atlikti tyrimus, nes pernai įtartinų rungtynių voratinkliuose buvo įsipainioję Panevėžio „Ekrano“, Gargždų „Bangos“, Alytaus „Dainavos“ futbolininkai.

„Žaidėjai pakviečiami į apklausą ar interviu, bet jie dažniausiai teigia, kad nieko nežino. Dėl baimės ar solidarumo jie tyli, o tai apsunkina įrodymų paieškas. Mes patys juk negalime klausytis pokalbių“, – sakė LFF generalinis sekretorius.

Jis teigė, kad policijos pareigūnų dėmesys surežisuotoms rungtynėms didėja, o naujos pataisos numatytos bausmės ir reali grėsmė ne vieniems metams atsisėsti už grotų turėtų įbauginti sporto sukčius ir jų šantažo aukomis dažnai tampančius jaunus sportininkus.

„Jei teismas nubaus žmogų bent pusei metų, sporto pasaulyje jo neliks amžiams. Jo karjera – žaidėjo ar trenerio – būtų baigta“, – sakė E.Eimontas.

J.Požela netiki, kad pataisa bus priimta

Įstatymo pataisą siūlantis V.Vasiliauskas tikisi, kad naujas straipsnis bus patvirtintas per šią Seimo sesiją. Bet tuo tiki ne visi.

„Apgailestauju, kad kolega V.Vasiliauskas tik imituoja veiklą, kopijuodamas kitų registruotus teisės aktus“, – socialiniame tinkle vakar parašė J.Požela.

Socialdemokratas teigė, kad jis buvo parengęs tokias pat pataisas, bet jos pernai buvo atmestos Teisės ir teisėtvarkos komitete (TTK).

„Dar labiau apmaudu dėl to, kad V.Vasiliauskas balsuojant dėl TTK išvados nepalaikė mano teiktos pataisos dėl atsakomybės už sukčiavimą sporte taikymo Baudžiamajame kodekse, – teigė J.Požela. – Džiaugiuosi, kad vėl grįšime prie projekto pateikimo stadijos, bet norėtųsi, jog kolega mažiau blaškytųsi, realiai dėtų pastangas siekiant panaikinti sukčiavimo sporte apraiškas, o ne kopijuotų ankstesnius projektus. Atrodo, kad, deja, šį kartą turėsime eilinį šnipštą – nemanau, kad komitetas bus pakeitęs nuomonę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.