Iš FIFA spiriamą S.Blatterį palaiko už dukrą jaunesnė mylimoji

Pasaulio futbolo viršūnėse dūmai nesisklaido. Nors savo poste užsisėdėjęs Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentas šveicaras Seppas Blatteris prieš tris savaites nušalintas nuo pareigų, jis nesijaučia kaltas.

S.Blatteris nuo 2013-ųjų gegužės artimai bendrauja su 28 metais jaunesne L.Barras, kuri jį palaiko besąlygiškai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
S.Blatteris nuo 2013-ųjų gegužės artimai bendrauja su 28 metais jaunesne L.Barras, kuri jį palaiko besąlygiškai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 31, 2015, 9:45 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:01 PM

Kada ateis galas S.Blatterio valdymui?

Šveicaras buvo pažadėjęs trauktis vos perrinktas penktajai kadencijai, kai sulaukė kaltinimų ir kritikos, paskui jis nutarė vadovauti iki neeilinių rinkimų, kurie numatyti 2016 m. vasario 26-ąją, o prieš savaitę etikos komisijos sprendimu 90 dienų nušalintas nuo pareigų.

Toks pat likimas ištiko ir Europos futbolo vadovą prancūzą Michelį Platini, kuris prieš ketverius metus iš FIFA prezidento gavo 2 mln. Šveicarijos frankų.

Atrodo, kad tai buvo tiesiog kyšis, nes niekas dar nerado ir nematė sutarties, pagal kurią M.Platini galėjo gauti tokį atlygį.

Laikinai FIFA vairas perduotas kamerūniečiui Issai Hayatou, kuris dar tik rengiasi iš Afrikos atvykti valdyti į Šveicariją.

S.Blatterio ir M.Platini nušalinimas truks iki sausio 9-osios, bet gali būti pratęstas dar 45 dienoms – beveik iki pat FIFA kongreso.

Šveicaras pasiryžęs kovoti su kritikais iki pabaigos, o taip reikalingų jėgų 79 metų S.Blatteriui suteikia šalia jo esanti moteris.

Kaltina tik amerikiečius

Laikinai nuo pareigų nušalintas FIFA prezidentas dabar gali ne tik savaitgalius leisti gimtajame Valė kantone (Šveicarija). Jis buvo įpratęs kiekvieną sekmadienio popietę traukiniu grįžti į Ciurichą, kur įsikūrusi FIFA būstinė.

Šveicarijos teisėsauga tęsia kriminalinį tyrimą dėl S.Blatterio veiksmų. Jis kaltinamas pasirašęs sutartį, darančią žalą FIFA, ir neteisėtomis išmokomis UEFA prezidentui M.Platini.

„Tai tik tyrimas, o ne kaltinimas. Aš teikiu informaciją tyrimui ir bendradarbiauju su teisėsauga“, – sakė S.Blatteris.

Jis neprarado savitvardos ir tvirtai laikėsi ir tada, kai Tarptautinės futbolo federacijos rėmėjai „McDonald’s“, „Coca-Cola“, „Visa“, „Anheuser Busch“ pareikalavo, kad jis nedelsiant atsistatydintų.

„To nori tik amerikiečiai. Aš susitiksiu su mūsų partneriais. „Adidas“ Vokietijoje, „Gazprom“ Rusijoje, „Hyundai“ ir „Kia“ Pietų Korėjoje, kaip ir anksčiau, mane palaiko. Jaučiuosi gerai, viskas gerai. Atlaikysiu“, – sakė S.Blatteris.

Ar nuo 1998 metų FIFA vadovaujantis, o šiemet penktajai kadencijai perrinktas ir savo kaltę neigiantis šveicaras ilgai pajėgs atlaikyti jį slegiančią įtampą? Ar jis nesibaimina dėl savo sveikatos?

„Ne, aš nieko nebijau. Atlaikysiu, nes esu įsitikinęs, kad galiu imtis būtinų, FIFA gerovę laiduojančių reformų. Tik pagaliau reikia leisti man dirbti ir nutraukti prieš mane nukreiptus išpuolius.

Aš užtikrinau, kad 2016 metų vasario 26-ąją pasitrauksiu. Tai bus mano, kaip FIFA prezidento, darbo pabaiga. Iki tol rasime tinkamą kandidatą, kuris turėtų tapti puikiu naujuoju prezidentu“, – tikino S.Blatteris.

O kaip šveicaras vertina tai, kas jam atsitiko?

„Nekorektiška. Padėtis nėra džiuginanti. Nepateikus įrodymų metami kaltinimai dėl mano kažin kokių žalingų veiksmų. Tai kelia pasipiktinimą, – sakė nušalintasis FIFA prezidentas. – Kovosiu iki galo. Už save, už FIFA.

Esu įsitikinęs, kad blogis išplauks į viešumą ir gėris laimės.“

Palaiko širdies dama

Šveicarą tvirtai palaiko jo širdies dama Linda Barras.

Armėniškų šaknų turinti šveicarė yra 28 metais jaunesnė už S.Blatterį ir trejais metais jaunesnė už jo vienintelę dukterį Corinne.

Jie pora nuo 2013 metų gegužės, bet viešai kartu pirmą kartą pasirodė 2014-ųjų sausį.

Per Auksinio kamuolio teikimo ceremoniją elegantiškoji L.Barras žengė raudonuoju kilimu su S.Blatteriu, o paskui sėdėjo šalia jo ir futbolo legendos Pele.

L.Barras – buvusi nekilnojamojo turto verslininko Christiano Barras žmona. Su juo ji yra susilaukusi dviejų vaikų.

S.Blatteris teigia, kad jį palaiko ne tik Linda – esama daug žmonių, kurie jį apkabintų ir jam suteiktų jėgų. O tai jam svarbu.

Kova suteikia jėgų

2016 metų kovo 10-ąją S.Blatteris švęs 80-ąjį gimtadienį. Tada jis galėtų ramiai, bent jau taip manyta, išeiti į užtarnautą poilsį.

Bet po FIFA etikos komiteto nutarimo ir pradėto Šveicarijos teisėsaugos kriminalinio tyrimo S.Blatterio padėtis tapo kritinė. Kodėl jis rizikuoja ir delsia atsistatydinti?

„Tokį žingsnį žengti tokiam žmogui kaip S.Blatteris nėra lengva. Futbolas – jo gyvenimas, futbolas suformavo jo tapatybę. Jo laikysena atrodo misionieriška, priverstinė, nes dabar ant kortos pastatyta jo reputacija ir garbė.

Jis tarsi pamokslininkas tvirtai, nesvyruodamas eina savo keliu. Ir toks elgesys turbūt yra geriausias vaistas, kuris suteikia jam jėgų ištverti. Tokie žmonės kaip jis lengvai nepasiduoda“, – įsitikinusi vokiečių psichologė Christine Baumann.

Pastarąjį S.Blatterio bruožą paveldėjo ir jo duktė C.Blatter-Andenmatten. 54 metų moteris Šveicarijos laikraštyje „Blick“ užsipuolė savo tėvo kritikus: „Kodėl visi nukreipėte ugnį į jį? Tai – ne tik pavydas, tai – neapykanta.“

Parengė Ona Kacėnaitė

Aistros nurims negreit

FIFA patvirtino, kad naujo prezidento rinkimai vyks 2016 m. vasario 26-ąją. Iki nustatytos datos – trys mėnesiai iki rinkimų – gautos septynios kandidatų paraiškos. Užimti postą pretenduoja Michelis Platini (Prancūzija), princas Ali bin al-Husseinas (Jordanija), Gianni Infantino (Šveicarija), Tokyo Sexwale (PAR), Musa Bility (Liberija), Jerome’as Champagne’as (Prancūzija), šeichas Salmanas bin Ibrahimas Al Khalifa (Bahreinas).

M.Platini nebus įtrauktas į balsavimo sąrašą, jei tuo metu jam nebus panaikintas nušalinimas nuo UEFA prezidento pareigų.

Šią savaitę S.Blatteris dar pakaitino aistras savo interviu Rusijos ir Anglijos žiniasklaidai pareiškęs, kad 2018 metų pasaulio čempionatas iš anksto buvo pažadėtas Rusijai, o 2022 metų čempionatą turėjo rengti JAV, bet Prancūzijos iniciatyva europiečiai savo balsus atidavė Katarui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.